Berta Sándor

Újabb tagokkal bővült a Blu-ray tábor

Komoly erősítéseket szerzett a Blu-ray Disc Szövetség (BDA), az Acer mellett ugyanis számos európai filmstúdió is jelezte, hogy a jövőben részben vagy teljesen a formátumot támogatja.

"A PlayStation 3 idén márciusi európai piaci megjelenése óta 3:1 arányban leköröztük a konkurens HD-DVD-t. Azonban ennél is fontosabb, hogy az Acer a mi oldalunkra állt. Mindez azt jelenti, hogy jelenleg már a világ négy legnagyobb PC-gyártója támogatja a Blu-ray formátumot" - nyilatkozta a berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) David Walstra, a Sony menedzsere és a BDA elnökhelyettese. "Németországban a Blu-ray 2:1 arányban vezet a HD-DVD-vel szemben" - tette hozzá Thilo Röhrig, a Sony Németország és az újonnan megalakult Németországi Blu-ray Csoport szóvivője.

A nagy hollywoodi filmstúdiók szerették volna elkerülni a formátumháborút, azonban ez nem sikerült, hiszen a két rivális tábor tagjai nem tudtak megállapodni a formátumok egyesítéséről. A formátumháború megindulása óta vannak érdekes kezdeményezések. A Warner Bros. például mind a Blu-rayt, mind a HD-DVD-t támogatja, de ezzel párhuzamosan egy hibrid lemezen is dolgozik, amely mind a két tábor tagjai által piacra dobott lejátszókkal kompatibilis lenne. A cég kitart a fejlesztése mellett.

Az LG Electronics és a Samsung pedig hibrid készülékek piacra dobásával próbálkozott, azonban kevés sikerrel, lévén a ezek a berendezések drágábbak, mintha a felhasználók megvesznek egy külön Blu-ray- és egy külön HD-DVD-lejátszót. Ugyan korábban olyan vélemények láttak napvilágot, hogy a HD-DVD lehet a formátumháború győztese, azonban most fordult a kocka. Igaz a HD-DVD-tábort sem szabad leírni, hiszen az Intel és a Microsoft személyében két óriásvállalat is a tagja. Ezenkívül a HD-DVD mellett szólna az olcsóbb, akár a jelenlegi DVD-üzemekben is megvalósítható gyártás. A Blu-ray előnye viszont a nagyobb tárolókapacitás.

A Heise német hírportál tudósításából kiderült az is, hogy a Blu-ray Disc Szövetség képviselői bejelentették, hogy számos európai filmstúdió pártolt át hozzájuk. Az egyik ilyen cég az eddig a HD DVD Promotion Group európai partnerének számító francia Studio Canal, amely a jövőben mind a két formátumon megjelenteti filmjeit. Szintén a BDA táborához csatlakozott a német Universum, a China Huala Group és a China Film Group is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #10
    Ez olyan dolog, hogy még most is CD-n adják ki a zenei albumokat, pedig informatikailag elavult, de erre van beállva az ipar, és éppen elég egy zenei albumra. Persze egy DVD-A v. SACD elvileg jobb minőségű, gyakorlatilag meg nem ezen múlik a jó minőség (CD-ből is ki lehet hozni nagyon jót, lásd pl. Chesky kiadványok).

    A másik, hogy mi lenne, ami a közeljövőben leválthatná? Mit lehetne fillérekből kihozni (nyomott lemezek), ekkora kapacitással?
  • duke #9
    Van egy olyan erzesem hogy meg azelott elavul,bluray es hd technika mielott igazabol elterjedne.Hasonloan mint a ketretegu dvd-knel mire elerheto aruk lett mar elavulta valt az egesz dvd technologia.
  • Su0my #8
    ez a háború sajnos olyan, mint az öszes többi: nincs értelme. Ez a két formátum sosem lesz annyira népszerű (valószínűleg, nem vagyok jós), mint akár a CD, akár a DVD, régebben a jó öreg floppy: kicsi ugrás a tárolókapacitás mérete terén, a DVD-re egész jó minőségben lehet kiadni filmet, és 5-6 éven belül jönnek a nagyágyú, tényleg forradalmi hordozható tárolóeszközök. Sok pénzt ölnek a marketingbe, fejlesztésekbe, de kérdéses, megéri, megérte-e?
  • rotator #7
    Ugye nálatok is betamax van a tévé alatt, nem vhs? :D
  • dez #6
    "mintha a felhasználók megvesznek egy"

    Ebben az esetben MINT HA.
  • cateran #5
    -megértően bólogat- Ennyi ésszel miért nem mész politikusnak?
  • Ravkin #4
    Eddig is annyira nyilvánvaló volt. Már az első cikkek megjelenésekor azért lehetett tudni hogy a blue ray lesz a nyerő. Ha ott van a fejlettebb technologia miért használnánk a gyengébbet. Ebből is csak az sg tud válságkérdést csinálni.
  • mikloss #3
    CSak dőlne már végre el és mennének le az árak...
  • avman #2
    az nyer aki megnyeri az adattárolási versenyt. a többi csak porhintés. 120e körüli asztali felvevő, h264 támogatással, 40e forint körüli író (illetve túlképp kinti arányaiban ilyen összegű árak), és a gb/huf erősen közelítsen a dvd korongok adattárolási költségéhez. de legalább a fele legyen vinyóénak. oszt utána beszégethetünk.
  • NEXUS6 #1
    Kiba jó cikk, csak az maradt ki belőle hogy a Paramount most (eyh hete) jelentette be a BD támogatás megszűntetését!;)))
    Talán, még nem mondható, hogy megfordult a verseny, viszont lényegesen kiegyenlítettebbé váltak az erőviszonyok.