MTI

Kik módosítják a Wikipédia szócikkeit?

Az internetes enciklopédia, a Wikipédia szabadon szerkeszthető, amivel a CIA-tól a Vatikánon át a multinacionális vállalatokig sokan élnek - írja a Wired című amerikai lap.

Virgil Griffith, a California Institute of Technology munkatársa kifejlesztette a "wikiscanner"-nek keresztelt készüléket, amely kimutatja, hogy a világhálón lévő elektronikus enciklopédia címszavain milyen számítógépről hajtottak végre módosítást. Ezek szerint a CIA, az amerikai hírszerző ügynökség egyik számítógépéről módosították a Mahmúd Ahmadinedzsád iráni elnökről szóló bejegyzést. Számos kritikai megjegyzés éri a politika és a vallás területét, amit az érintettek nem jól viselnek. Egy Vatikánban található gépről az ír függetlenségi mozgalom, a Sinn Féin vezetőjére, Gerry Adamsre vonatkozó cikket módosították. A szcientológiai egyház gépe pedig eltávolította az összes bíráló megjegyzést, ami rájuk vonatkozott.

A Dell nevű számítógépgyártó cég gépéről törölték a vállalatot bíráló megjegyzéseket, az FBI a Guantánamón fogva tartottak miatt érkező kritikát törölte. A Texaco amerikai olajkonszern gépéről a biodízelre vonatkozó megjegyzéseket irtották ki, a Microsoft gépéről pedig az Xbox nevű játékgépet bíráló bejegyzéseket semmisítették meg. Griffith gépe tehát azt meg tudja mutatni, hol van az a gép, ahonnan módosították az enciklopédia szócikkét, arra azonban a Wikiscanner sem képes, hogy kiderítse: ki volt az, aki törölte, vagy átírta az adott szöveget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lame #9
    Az egeszben az a durva, hogy vannak olyan pofatlanok, hogy a sajat gepukrol modositjak mindenfele proxy hasznalata nelkul.
  • rigidus #8
    Hat ilyen szempontbol a Discovery Channel a legnagyobb :ismeretterjeszto" (agymoso) gepezet. Nem egy olyan filmet vetitettek mar le ami erosen haborus propaganda kategoriaba esik.

    Az egyik legnagyobb alakitasuk pl. az amerikai M1A1 tankot propagalo maszlag volt. Nagy huvel hoval nyomtak az emberek (elsosorban amerikaiak) agyaba, hogy meg egyet sem sikerult megsemmisiteni belole, kozben katasztrofalisan vizsgazott a kozelkeleten, mintegy 50-et semmisitettek eddig.
  • sirGalahad #7
    "A Nagy Testvér figyel téged" és manipulál ahol csak tud...
    Részemről már az ismeretterjesztő csatornákat sem merem nézni,ki tudja ott is mit "kavarnak"...Talán a csíkos hátú nádi poszáta sem olyan kedves és aranyos jószág ahogy bemutatják...?!
  • bvalek2 #6
    Itt nem a pontosság a baj, hanem hogy szándékosan hazudnak magukról, vagy másról a Wikipédiában.
  • BlackRose #5
    Nem tudom én 100% hiteles dolgot még az életemben nem láttam, teljesen mindegy, hogy ki irta és honnan származik egy információ... mindég ott van a lehetőség, hogy nem 100% pontos. A Wikipedia sem kivétel, az ember a saját agyát, logikáját, értelmét kell használja, amikor dönt, hogy egy adott információt mennyire fogad el (és még akkor sem biztos, hogy jól dönt). A többi az baromi hülye duma. A Wikipédia egy fantasztikus dolog, amelyet pontossan úgy kell használni mint minden információforrást. Persze vannak azok akik nem tűrik, ha valaki megkérdőjelezi hitelességüket (főleg az állam és az államilag támogatott szervezetek) és nekik persze a Wikipedia nem tetszik, mert alapjában ők maguk is elhiszik, hogy holtbiztos az amit állítanak. Pedig rohadtul tévednek.
  • bvalek2 #4
    Csak ebben a cikkben szereplő rosszfiúkról írtam. :)

    Egyébként a BBC is turkált már a róla szóló szócikkben, ott azzal az indokkal, hogy tárgyi tévedések voltak a szervezeti felépítést és a posztokat betöltő emberek nevét illetően. mondjuk ez sem helyes, de bocsánatos bűn, legalább a hiteles tájékoztatás motiválta őket.
  • BlackRose #3
    Hé... és a Wall-Mart hová lett? :)
  • bvalek2 #2
    Tehát a feketelista:

    1. Central Intelligence Agency
    2. Vatikán állam
    3. Szcientológia Egyház
    4. Dell Inc.
    5. Federal Bureau of Investigation
    6. Texaco
    7. Microsoft Corporation

    A véleményem pedig:

    1. Soha többet nem szeretnék Irán internetpolitikáját bíráló cikket olvasni az SG-n. Ezek után nyilvánvaló, hogy a háborús propagandagépezet találja ki őket. A CIA pont azt teszi, amivel Iránt bírálja, blokkolja és meghamisítja a közérdekű infomációkat.

    2. A Vatikán a katolikus (volt) terroristáról szóló cikk módosításával nem csak etikátlan dolgot tett, hanem a saját elveit is felrúgta, miszerint háborús konfliktusokban semleges, békéltető álláspontra törekszik. Különösen ha vallási jellegű konfliktusról van szó.

    3. Na ez egy vicc, ha nem lennének ilyen veszélyesek, kár lenne karaktert pazarolni rájuk. Xenu biztos megszállta azt, aki beleírt a cikkbe :) Az egy dolog, hogy ennyire álszentek, és világuralomra törnek, de ezt olyan bénán csinálják, hogy az ember sajnálná őket, ha nem emberek tönkretételével lennének elfoglalva...

    4. Cég jó hírneve ide vagy oda, nyílt enciklopédiába, saját magunkról szóló cikkbe nem illik beleírni. Ez rossz fényt vet a vállalatra, mert feltételezi, hogy azért törölték a kritikákat, mert van félnivalójuk. Tessék mondani kedves Dell bácsi, van? :)

    5. Minden erőszakszervezet próbálja titkolni a rémtetteit, a sztálini rendszer az ukrán népirtást, a nácik a holokausztot, az FBI a fogolykínzásokat... ez együtt az első ponttal szép kis bizonyítványt állít ki a jelenlegi vezetésről. Remélem a demokraták győznek és rendet tesznek Washingtonban.

    6. Közeledünk a probléma gyökeréhez, a modern háborúk okához, az olaj. Hát, egy olyan cégtől, ami évente százezernyi civil élete árán gazdagszik meg, nem vártam etikus viselkedést, ha csak a Wikipédiáról van szó. A háború emberiségellenes bűntett, új technológiák elhallgatása pedig civilizációellenes.

    7. Miért nem vagyok meglepve? :D:D:D Kiadtak pár millió konzolt, ami karcolja a DVD-ket, most pedig elsumákolják. Ez kb. a szokásos MS módszer. :P
  • aRoma #1
    "A szcientológiai egyház gépe pedig eltávolította az összes bíráló megjegyzést, ami rájuk vonatkozott." Halleluja!!!