Berta Sándor

Diploma a Wikipedia segítségével

Egyre több diák egyre gyakrabban használja fel az interneten található anyagokat, dokumentumokat, összefoglaló írásokat házi dolgozata vagy disszertációja elkészítéséhez.

Kijelölés, másolás, beillesztés. Ennyire egyszerű az interneten megtalált anyagok felhasználása és befűzése a házi dolgozatokba vagy tudományos munkába. A szakemberek évek óta megpróbálnak fellépni a rohamosan terjedő plágiumdivat ellen, kevés sikerrel. A Lipcsei Egyetem munkatársai által készített felmérésben a diákok 23 százaléka ismerte el, hogy a házi dolgozatok elkészítésekor felhasznált a világhálóról letöltött adatokat anélkül, hogy később megjelölte volna azok forrását. Voltak, akik a doktori munkájuk megalkotásakor is ezt a megoldást választották.

A weimari Bauhaus Egyetem kutatói egy olyan számítógépes programot fejlesztettek ki, amely minden eddiginél gyorsabban képes megállapítani egy adott szövegről, hogy az plágium-e vagy sem. "Immár tíz éve vannak hasonló szoftverek" - jelentette ki Martin Potthast, az egyetem informatikusa. Ő és a kollégái hozták létre a Picapica nevű alkalmazást, amely még arra is képes, hogy megmondja, ki módosította az adott anyagot.

A szoftver először digitális formába alakítja át a szö­ve­get, majd keresni kezdi az interneten, hogy egy bekezdés vagy szövegrész honnan szár­maz­hat. A ku­ta­tás­nál a szöveg a leggyakrabban elő­for­du­ló szavakat veszi figyelembe, ezek pél­dá­ul egy autómotorokról szóló írásnál az autó, a motor, a benzin és a dízel. A tíz leggyakoribb szó­ra a szoftver a Google, a Yahoo és más programok segítségével rákeres. A vizsgált mű tartalmát a Picapica azonnal összehasonlítja a talált hasonló dokumentumokkal és jelöli az azonos részeket.

A program vizsgálja azt is, hogy a Wikipediában előfordulnak-e hasonló tartalmú írások. Ez csak úgy lehetséges, hogy a kutatók először az online lexikon minden angol és német nyelvű anyagát egyenként kiértékelték és az eredményeket eltárolták. Így maga az eljárás csupán néhány másodpercet vesz igénybe. Mivel az ellenőrzések és az értékelések során az úgynevezett Hash-értéket használják, ezért az sem jelent problémát, ha egyes Wikipedia-cikkek megváltoznak.

A szoftver minden szöveget száz szavas részekké vagdal szét, majd ezeket egy 30 statisztikai módszerből álló szűrővel vizsgálja át. Így kiderül például, hogy a leggyakrabban melyik betűvel kezdődnek a szavak. Az sem segít, ha valaki módosítja például a mondatrendet, az alkalmazás ugyanis ezt is felismeri. Végül a szakemberek kiértékelik a kapott eredményeket. A Picapica egyetlen hátránya, hogy kizárólag online forrásokat tud felhasználni, ennek ellenére igen hasznos.

"Már az a tény is, hogy a hallgatóink tudják, hogy plágium-kiszűrő programot használunk, sokakat elriaszt a szövegek bemásolásától" - mondta Niels Taubert, a Bielefeldi Egyetem szociológusa. Az intézményben a Turnitin nevű szoftvert használják. A szűrő alkalmazása előtt minden negyedik diák próbálkozott plágiummal, jelenleg már csak az öt százalékuk kíséreli meg a dolgot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • replaced #22
    wiki egy nagy rakas kaka, ha onnan masolsz, akkor garantalt a bukas :D
  • echo #21
    Szerintem manapság kicsit lazzábban kéne kezelni ez a plágium dolgot. Attól, hogy valaki sokat kopipésztel még alkothat belőlük velemi eredetit. Akár úgy is, minimális saját mondat van benne. Szerintem sacc olyan ez, hgoy az ember egy kicsit advanced-ebb "abc"-t használ, nem betűket vagy szavakat, hanem kicsit magasabbszíntű elemeket. Ha elolvasok egy mondatot valhol és én pont azt akarom írni, akkor mi az istennek szórakozzak vele, hogy átfogalmazzam kicsit? Szintiszta időpazarlás. Persze azért kell egy határ, de szerintem nem biztos, hogy a copipaste az gond.
  • HappyBoy #20
    Diplomamunka írás szintideje 25 perc! Jó vagyok vagy jó vagyok? :D
  • Wittgen #19
    Nem mintha a felsőoktatásban használatos tankönyvek írói nem más szerzők műveitből írnák a saját kis könyvecskéiket (gondolom a 2oldalas felhasznált irodalom nem véletlen).
  • Major #18
    Ahova én jártam egyetemre, ott tiltották a wikipediát, mivel nagyon hiányos és felületes/pontatlan volt sok anyag.
  • Caro #17
    Bár azért hozzáteszem, én is akadtam már hibás cikkbe.
    Ilyen volt pl. a metal címszó alatt:
    "Radioactive metals such as Uranium and Plutonium are used in nuclear power plants to produce energy via nuclear fission."
    Ezt már én javítottam ki. Eredetileg nuclear fusion volt ott, aminek nem sok köze van a valósághoz, meg igazából még nem attól használhatóak ezek a fémek atomreaktorokban, mert radioaktívak (elvileg én el tudnék képzelni olyan láncreakciót is, ahol nem radioaktív fémek hasadnak. miért ne? csak az indulásnál kellene egy neutronforrás), de azért az ilyen hibák ritkák.
  • Caro #16
    Aki csal, magára vessen, ennek a szoftvernek egyáltalán nem lesz nehéz dolga, aki meg már átírja a mondatokat az már saját szöveget ír, akkor az már saját mű, persze a forrást illik azért megjelölni.
    Azt senki nem is várja el, hogy minden forrás nélkül kell dolgozni.
    A wikipédia meg a tudományos cikkek terén elég megbízható, a többi meg úgyse érdekel senkit.
  • Commandante #15
    A halvány lila dunsztosokból lesz a manager, a hozzád hasonlóakból a szorgos kis beosztott. Ilyen a világ. Sajnos.
  • turul16 #14
    Aki már olyan ügyes, az lehet. hogy saját maga is tud írni Diplomamunkát :)
  • UnnameD #13
    Ha txt-be mentem pl. akkor hogy ellenőrzik? Mondjuk amcsiba elég egy ctrl+c és egy ctrl+v a diplomához, itthon viszont nem (szerencsére), ezért találnak ki ilyen baromságokat.