Napi Online

Északi-sark: olajért mennek az oroszok

Víz alatti zászlófelvonásra készül az Északi-sarkra tartó orosz expedíció. Oroszország a Jeges-tenger fenekére kitűzött zászlóval kívánja megerősíteni állítólagos jogát az olajban és ásványokban gazdag Északi-sarkra.

Az Akademik Fjodorov kutatóhajó az esti órákban éri majd el a sarkpontot, ahol a legendás sarkkutató és parlamenti képviselő Artur Csilingarov vezetésével zászlót tűznek majd a Szibériától Grönlandig húzódó tenger alatti hegyvonulat, a Lomonoszov-hátság egyik csúcsára.

A területfoglalás alapjául az a feltételezés szolgál, hogy a Lomonoszov-hátság Szibéria felőli lejtője még a kontinentális lemez meghosszabbítása. Az elvileg több milliárd hordónyi olajat rejtő Lomonoszov-hátságra Dánia és Kanada is igényt tart; Oroszország 2002-es beadványát az ENSZ korábban - megfelelő bizonyítékok hiányában - már elutasította, így a mostani zászlóállítás önkényes területfoglalásnak is tűnhet.

Az orosz kormány támogatását élvező expedíció csak az első lépés a Ferenc József föld feltárásában. A tengerszint alatt 4000 méterrel húzódó, olajban és ásványi anyagokban gazdag lejtők feltárásától Moszkva azt várja, hogy széleskörű információkat szerezhet a jeges-tengeri olajkitermelési technikákról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AranyKéz #9
  << Egyébként biztos jó lesz az Antarktisz, tudod, ott az ózonlyuk alatt. >>

  Viszont ott nem 500, hanem csak 450 fok lesz. Nagy különbség ám XD
 • Motoroj #8
  Akkor már inkább legyen az izlandiaké vagy a dánoké.

  Egyébként biztos jó lesz az Antarktisz, tudod, ott az ózonlyuk alatt.
 • AranyKéz #7
  << inkább legyen az oroszoké, mint az amcsiké.. >>

  Miért is ? Mert akkor Putin hamarabb tudja leigázni Európát ?
 • ginew #6
  inkább legyen az oroszoké, mint az amcsiké.. mert igaz, kanada akarja, de bush szarik rá :D
 • halgatyó #5
  Maximálisan egyetértek! Dehát tudod, mi jár annak, akinek igaza van...

  Sajnos, ez a világ jelenleg ilyen, hogy ami közös volt, abba bele-bele harapnak a magántulajdon őrültjei.

  Így fogy el a Hold, a Mars, a tengerfenék, az Antarktisz és hogy közelebbit is mondjak: így harapdálják a KÖZterületeinket a fizetőparkolási cégek.

  Ez csak akkor fog megváltozni, ha eléggé sokan akarják. Ehhez pedig két dolog kell:
  1.) idő, hogy a jelenlegi kamatpénzuralmi rendszer "fejlődése" (fokozódó embertelensége, rothadása) miatt egyre több ember számára legyen nyilvánvaló az, amit a gagyitévé-agymosás ma még eltakar
  2.) összefogás, hogy az Antarktiszt féltők, a Holdat féltők, az emberséget és igazságosságot féltők és akarók, és a közterületeinket nem-adók egymás mellett álljanak ki.
 • AranyKéz #4
  Nézd a jó oldalát a globális felmelegedésnek. Az Antarktisz egy nagyon fasza hely lesz :)
 • heyman8909 #3
  ez a kút csak annyiban más mint a többi, hogy ez nem több ezer kilóméterről olvassza a sarki jeget, hanem közvetlen mellőle.
 • vonyarc #2
  Valami mozgalom kéne, hogy az ilyen senki földje az emberiség közös tulajdona, ne tulajdoníthassák ki, és ha hasznot hoz, akkor minden államnak részesedés jár belőle.
 • Wittao #1
  jah... legendás sarkkutató. Én elküldeném az anyjába, hogy ott tűzögessen ki zászlócskát.

  Hihetlen, hogy lassan nincs olyan szeglete a Földnek, ahol ezek a nyamvadt olajtársaságok nem furják halálra felszínt. Utána természetesen azokban a gyönyörű vizekben még elsüllyed vagy 5-6 orosz tanker is, mert ugye ők a biztonságra nagyon tudnak ám adni.

  Felháborító!!!!