Berta Sándor

Újra kell fogalmazni az internet fogalmát?

Elméleti és gyakorlati tudósok, kutatók és szakemberek szerint a világháló kinőtte a korábbi besorolását és újra kell definiálni, hogy a jelenlegi online rendszer mit is takar.

Az évente megrendezett Supernova Konferencián az online világ, a gazdaság és a társadalom jeles képviselői vesznek részt. Az idei évben a fő téma az internet fogalmának újra meghatározása. Denise Caruso, a The New York Times publicistája úgy vélte, hogy "a világhálót újra kell szocializálni". Az online univerzum ugyanis már több mint 80 millió blogból és más fórumok millióiból áll, és ez a környezet már nem egy egészséges ökorendszer. Véleménye szerint túl kevés a párbeszéd az egyes ötletek támogatói és ellenzői között, az egyes fejlesztésekkel kapcsolatban túl sok a beláthatatlan következmény, egyre élesebbek a szerzői jogi, az adatvédelmi és az internet semlegességével kapcsolatos viták. Az online cégek csak ritkán engednek bepillantást lapjaikba, ellenőrzésülről pedig szinte egyáltalán nem lehet szó.

"A jelenlegi hálózati kultúra csak tetézi a problémát, hiszen a blogok és más szociális közösségek, fórumok alig vagy egyáltalán nem vezettek be hatékony ellenőrző megoldásokat. A web mára egy aszociális médiummá vált, amit át kell alakítanunk. Ideje, hogy olyan oldalak jöjjenek létre, ahol nemcsak a hasonlóan gondolkodók, de az ellentétes véleményen lévők is beszélgethetnek egymással" - érvelt az újságíró.


Nicholas Carr IT-teoritikus szerint a legnagyobb gondot az internetes vállalatok szűklátókörűsége jelenti. A felhasználóknak függetleníteniük kellene magukat a Google, a Microsoft vagy a Yahoo! törekvéseitől és az innováció egyfajta besorolásától. Nincs fantázia, az ingyenes vagy a reklámbevételekből finanszírozott szolgáltatások és cégek nem jelentik egy új korszak kezdetét. Alex Iskold, az Adaptive Blue alapítója és vezérigazgatója óva intett mindenkit attól, hogy a mostanában népszerű szemantikus webhez és az új típusú, intelligens keresőkhöz túl nagy reményeket fűzzön. Szerinte az egyszerű megoldások sokkal inkább a javára válhatnak az embereknek.

David Weinberger, a Cluetrain Manifests című könyv szerzője példaként említette a Facebook esetét, amely egy diákoknak szóló honlapból pillanatokon belül egy szociális közösséggé alakult át, melyen ma már üzletemberek tartják a kapcsolatot egymással.

Mindenesetre abban a jelenlévők egyetértettek, hogy az internet már korántsem az, mint ami volt mondjuk akár csak öt esztendővel ezelőtt. Ki gondolta volna akkor, hogy elterjednek a blogok, a Web 2.0-ás szolgáltatások átalakítanak mindent, és alapjaiban borul fel a multinacionális cégek által uralt kibertér. Azt azonban, hogy szükség van-e a világháló fogalmának újra definiálására, alighanem az idő fogja eldönteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csorfab #23
    "Újra kell fogalmazni az internet fogalmát?"

    Ez egyszerűen zseniális cím.
  • Su0my #22
    én is valami hasonló véleményen vagyok, csak mivel álatlában elragad a hév és nagy az egom, nem mindig sikerül szavakba önteni a mondanivalóm xD
  • ProClub #21
    Ez hülyeség, az Internet nem anarchia mert akkor már régen nem működne. Az Internet egy önszabályozó rendszer, ami nagyon jól működne, ha az ICANN és társai nem csak ülnének a mogyoróikon hanem tennének is valamit. Ez nem valami hippi utópia hogy mindeni azt csinál amit akar, mert itt is ugyanúgy vannak szabályok, csak éppenséggel a közösség alakítja őket. Mivel egyszerűbb a kommunikáció, itt nem tudnak annyira megkapaszkodni a diktátorok, mert a "nép" könnyen kommunikál egymással...
  • SCITEK #20
    Ezek a hatalmasok mar mindent szabalyozni akarnak. De azt nem veszik eszre, hogy az emberek gondolkodasat nagyon nehez szabalyozni. Nem leszek DROID!, mert ok azt szetetnek. Most a halot szeretnek szabalyozni, azutan azt, hogy mit gondolok. Kapjak be mind!
    En azt mondom, hogy ha internetrol van szo, akkor ANARCHIA!!!
    Eselytelenek :D
  • Tothenkopf #19
    "az online világ, a gazdaság és a társadalom jeles képviselői vesznek részt"
    magyarul a pénz diktál
  • dronkZero #18
    Agyam eldobom az ilyen faszságok hallatán:
    "Ideje, hogy olyan oldalak jöjjenek létre, ahol nemcsak a hasonlóan gondolkodók, de az ellentétes véleményen lévők is beszélgethetnek egymással"
    Miért, eddig ki a faszom tiltotta meg nekik?

    Ezek tényleg pénzt kapnak azért, hogy a valóságtól ennyire elrugaszkodott, végletesen idióta dolgokról beszélgessenek?
  • Turul1 #17
    kellenek a bölcsészek, csak nem ennyien. a baj az, h ma a sok hülye, aki semmihez nem ért mind azt mondja magának vigasztalásul, h "humán beállítottságú vagyok" és elmegy bölcsészkarra és ott is u.olyan hülye marad. elég lenne 1/10 része a mai bölcsészeknek bőven (amúgy kb ennyi közülük az, aki nem a hülyeség miatt ment b.-nek).
  • gyozo #16
    Még szerencse, hogy ennyi ember ráér
  • joebacsi #15
    "fogalmazni a fogalmát"? :)
    kevesebb szóismétlés is lehetne a címben :)
  • strogg #14
    Vagy megoldani végre a spam problémát, mert eléggé kezelhetetlen.
    Egyenlőre napi szinten is égető problémáink vannak.Majd ha ezek eltüntek, lehet hajlandó vagyok foglalkzoni az ilyen szellemi maszturbációkkal.