Berta Sándor

Szabadon hozzáférhető lesz a dán rádió archívuma

A Dán Rádiónak (DR) sikerült megállapodnia több tucat szerzői jogi szervezettel, így 2008-tól bárki elérheti majd a több mint 80 éves archívumban tárolt anyagokat.

Az intézmény összesen 26 szerzői jogi társasággal egyezett meg. A DR jövő esztendőtől évente 14 millió dán koronát, vagyis körülbelül kétmillió eurót fizet jogdíjként a szervezeteknek, cserébe bárki hozzáférhet az adatbázisában tárolt audiovizuális tartalmakhoz.

Az archívumban egyaránt megtalálhatók rádió- és televízióműsorok felvételei, többek között gyermekeknek szóló művek, drámák, klasszikus alkotások. A szakemberek példaként említették a Matador nevű sorozatot, A krónikát és A sas című krimit. A tervek szerint minden anyagról digitális másolat készül és ingyen letölthetők lesznek. Emellett a megállapodás lehetővé teszi a műsorok felhasználását digitális televíziókban és rádiókban. A DR már be is jelentette, hogy egy új kombinált digitális gyermek és történelmi csatornát indít.

A bejelentésnek érthetően nemcsak a felhasználók, de a kultúrtörténészek is örültek, akik így hozzájuthatnak a több évtizeddel ezelőtti felvételekhez és tanulmányozhatják, elemezhetik őket. A tárgyalások a COPY-DAN nevű társasággal összesen 4 hónapig tartottak. A szerzői jogi szervezetek belátták, hogy ha minden egyes műről külön kellett volna egyeztetni, az nemcsak óriási időveszteség lett volna, hanem veszélyeztette volna az anyagok digitalizálásának lehetőségét is.
A kompromisszumos megoldást mind Paul Gerhardt, a BBC archívumának igazgatója, mind az Electronic Frontier Foundation (EFF) nevű szervezet dicsérte és úttörőnek nevezte.

Martin Gormsen, a KODA zenei szerzői jogi társaság igazgatóhelyettese szerint a példa követendő lehet minden más hasonló ügy szereplői számára és teljesen új, a digitális világ követelményeinek megfelelő szerződésmodellt jelent. "Ez a megállapodás is azt mutatja, hogy egy fantasztikus rendszer működik itt Dániában. A kultúra befogadóit állítjuk a középpontba, de emellett tiszteljük a művészeket is" - jelentette ki a dán színészszövetség igazgatója.

A DR időközben létrehozott egy oldalt, ahol az emberek arról szavazhatnak és e-mailben javaslatokat is tehetnek, hogy mely műveket digitalizálják először jövő januárban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HJPOWER #4
    Ezért éltem! Bazz! Dán Rádió.
  • irkab1rka #3
    Tud valaki dánul? Esetleg szinkronizálhatnánk pár jobb cuccot...
  • gregor #2
    Ez tényleg jó,de a Magyar Rádió szintén 80 éves archivuma,mikor lesz hozzáférhető?!
  • Le Kurde #1
    bakker, valóra vált az álmom