MTI

Conservapedia, a "liberális" wikipedia ellenpárja

Létrehozták az Egyesült Államokban a conservapediát, amely az alkotók szerint konzervatív válasz kíván lenni a "liberális" wikipediára.

Az ötletadó tanárember, Andy Schlafly szerint a conservapedia "más szemszögből" ismertet meg a tényekkel, mint a szabadon szerkeszthető nagynevű internetes enciklopédia, a wikipedia, amelyet "liberális elfogultsággal" vádol. A wikipediára megszólalásig hasonlító felületű konzervatív tudástár létrehozását azután határozta el a történelmet oktató Schlafly, hogy egyre több diákja hivatkozott a wikipediából nyert, szerinte hamis tényekre. "Konzervatív enciklopédia, amelyben bízhatsz" - hangzik a jelmondat a conservapedia.com oldalán, ahol mintegy 12 ezer cikk olvasható, szemben a wikipediával, amelynek csak az angol nyelvű verziója 1,8 millió cikket számlál.

A konzervatív enciklopédia vallásos-jobboldali megközelítésű "tudományos" anyagokat kínál az olvasóknak. Példa erre a legtöbb tudós által 1,6 millió évvel ezelőttre datált pleisztocén jégkorszak. A conservapedia szerint ezt a kormeghatározást egy sor bizonyíték cáfolja, egyebek mellett a bibliai Teremtés könyve, amely szerint a Föld kevesebb mint 10 ezer éves. "Ragaszkodunk bizonyos elvekhez, amelyeket mindenek fölé helyezünk" - írja Schlafly, hozzátéve, hogy "ezek után jöhetnek a tények".


A környezetvédőkről azt lehet megtudni a konzervatív enciklopédiából, hogy ők olyan emberek, akik a környezet miatt aggódnak és némelyikük törvényben korlátozná a vécépapír használatát. A minimálbér emelése címszónál az olvasható: egy ellentmondásos trükk, amely az iskolából való kimaradásra ösztönzi a fiatalokat.

A conservapedia.com portálnak néhány ezer aktív olvasója és szerkesztője van, de Schlafly büszke arra, hogy a szócikkek sokkal egységesebbek, mint a szerinte keresztény- és Amerika-ellenes wikipedián. A történelem tanár egyenesen károsnak tartja a wikipediát, mondván az úgy tárja az ismereteket a diákok elé, mintha azoknak nem lenne alternatívájuk, az általános nézetektől eltérő értelmezésekhez alig találni linkeket. A Los Angeles Times szerint ugyanakkor a conservapedia szócikkeinek többsége ideológiamentes, remekbe szabott ismertető. Ilyen például a tubáról, a Claude Monet-ról, Lettországról, Robin Hoodról vagy a reneszánszról közölt összefoglaló.

Akinek pedig kétsége volna a conservapedia elfogultságát illetően, az elolvashatja az amerikai elnökségre pályázó Hillary Clinton demokrata szenátorról szóló cikket. A szerzők szerint Hillaryt pszichológiai állapota alkalmatlanná teszi az elnökségre, "klinikai nárcizmusban" szenved, örökösen változtatja véleményét az iraki háborúról. A Los Angeles Times egy egyetemistát idézve úgy ajánlja a conservapediát: időnként érdekes megfigyelni, hogyan illesztenek be bibliai magyarázatokat a szerzők a legkülönbözőbb témákhoz, és miképpen szorítanak történelmi eseményeket vallási keretek közé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • b4dluckboy #57
  Amúgy maga a hit az csodálatos dolog,csak rá kéne ébrednie az ien embereknek arra,hogy már nem a középkorban vagyunk,ahol még az akkori tudomány és az egyház közel álltak egymáshoz.Ez az idő elmúlt,a tudomány már rég kinőtte az egyház kereteit.De semmi baj nem lenne ha az egyház tényleg arra helyezné a hangsúlyt amire kéne.Mert bár a tudomány nem az erőssége,de az emberek egymáshoz való viszonyulásában nem lenne gond/sajnos mostanában már ez is csak az elméletre igaz,mert a gyakorlatban nem igazán alkalmazzák:(/
 • dez #56
  Ez talán egy icipicit túlzás...
 • Gabe Dearborne #55
  És még mi a fészkes fenébe nem dugnák az orrukat??? Megáll az ész, és körülnéz. Mintha nem volna napnál is világosabb, hogy a vallás és az "áltudomány" okoz minden bajt ezen a szerencsétlen Földön...
 • DAud001 #54
  lol AMISHOPEDIA
  Ennek így semmi értelme, mert pont a wiki, és úgy egyáltalán a az enciklopédiaírás alapelveit tapossa sárba. Viszont mérhetetlenül sajnálom azokat a szerencsétleneket, akiket, az illető tanár tanít, mert hogy a tudásukkal semmi eredményt nem érhetnek el az életben, az biztos...
 • assdf #53
  Utolsó mondatok:
  Nem úgy van az Sztálin elvtárs!

  :)))
 • A1274815 #52
  Aú!

  A wikipedia-n is olvastam már hülyeséget, amelyet aztán a wikipedia található más nyelvű cikkek megcáfoltak. De ezen csak hülyeségek vannak.
  Itt alapvetően két hülyeség van:
  1. Attól, hogy bárki írhat a wikipediaba és inkább tudományos jellegű, még nem lesz liberális.
  2. Attól valaki vallási fanatikus még nem biztos, hogy tényeket fog közölni.

  Én nem vagyok abszolút liberális, se nem ball oldali még is inkább azt mondom, hogy bármely vallás az emberiség legnagyobb hülyesége. És ebben megerősít amikor ilyen marhaságokat olvasok.
 • b4dluckboy #51
  Jaj,ne haragudjatok,én nem vagyok vallásellenes,de ez borzasztó! Nem a vallás hanem ez a fajta elvakultság...."Ragaszkodunk bizonyos elvekhez, amelyeket mindenek fölé helyezünk" - írja Schlafly, hozzátéve, hogy "ezek után jöhetnek a tények".Engem az ilyen tényleg nagyon elszomorít.Kevés veszélyesebb dolog van annál amikor az elvakultság akaraterővel társul...
 • narumon #50
  Én azt nem értem, amikor a bibliát (egy emberek által irt történetet / mesét) hoznak fel hivatkozási alapnak. Így folytatjuk akkor eljutunk odáig, hogy a Lolka és Bolka lesz az alap. És akkor majd irják a tudományos oldalak, hogy ez igy nem lehetett mert már a Lolka és Bolkában is megmondták hogy nemúgyvoltaz.
 • narumon #49
  Pedig egyébként ez pont éppen igaz.
 • AranyKéz #48
  http://www.conservapedia.com/United_States_of_America

  << The Role of Religion in Government >>

  Újjujjujj, bazdmeg! Nekem való bekezdés.

  << Americans overwhelmingly consider the U.S. a Christian nation. A Pew Report showed 76% of Republicans, 63% of Democrats,and 67% of independents view the U.S. a Christian nation. Seculars are the only subgroup in which fewer than a majority sees the U.S. as a Christian country. [1] >>

  Az hogy a néped azt hiszi hogy a dínók és az emberek együtt éltek még nem jelenti azt hogy ez igaz is.

  Csak pár idézet: http://en.wikipedia.org/wiki/Wall_of_separation#Quotes
  A legfontosabb közülük ez: "As the Government of the United States of America is not, in any sense, founded on the Christian religion..."

  << Declaration of Independence acknowledges the existence of a God when it refers to "the Laws of Nature and of Nature's God" and says all men "are endowed by their Creator with certain unalienable Rights." That statement was inserted at the request of Thomas Jefferson, whose religious beliefs were Deistic. >>

  "THEIR creator", nem pedig "THE creator".

  Az alapító atyák közül bár sokan vallásosak voltak, a túlnyomó többség támogatta a szekularizációt, köztük Thomas Jefferson. Ami azt illeti, tőle származik a "separation of church and state" kifejezés is.


  << The United States has been criticized for holding back a portion of its United Nations dues (currently amounting to 41%, or $1.246 billion dollars, Those complaints obscure the fact that the US remains the largest contributor to the Organization. [3]) as the US has sought reforms within the international organization. >>

  Az "erősebb kutya baszik" mentalitás azért megvan itten.