Gyurkity Péter

Az USA válasza a kínai katonai IT-fejlesztésekre

Az amerikai légierő és a Pentagon is komolyan tart azon kínai törekvéstől, amely az első hely megszerzését célozza meg a kibertérben. Az Egyesült Államok új központ felállításától reméli vezető helyének megtartását.

A Reuters elsőként számolt be arról a sajtótájékoztatóról, amelyen Robert Elder altábornagy, a 8. légi hadsereg parancsnoka többek között elmondta, hogy egy vadonatúj számítógépes központ felállításáról döntöttek. Ennek feladata a kiberháborús tevékenységek és a védelem megszervezése lesz, biztosítva az USA vezető szerepét minden kihívással szemben. Ilyen kihívás pedig az utóbbi időben egyre inkább Kína részéről látszik kibontakozni, a Pentagon legnagyobb rémületére.

"Ők az egyetlen ország, amely közvetlenül és leplezetlen módon kifejtette ilyen irányú törekvéseit" - jelentette ki Elder. A légierő Barksdale-i támaszpontja jelenleg több mint 25 ezer embernek ad otthont, ezt most tovább bővítik, hogy helyet adjanak az informatikai központnak. A feladatot a 8. légi hadsereg kapja, mivel ennek a hosszú hatótávú, globális csapások, a felderítés és a légi fölény biztosítása mellett a fő profiljába tartozik a számítógépes hálózatok védelme, az elektronikus háború, vagyis a vezetés biztonságának megőrzése is. Ennek érdekében B-2, B-52, RC-135 és EP-3 gépei mellett speciális informatikai csapatokkal is kiegészítették állományát.

A Pentagon félelmeit egy május végén nyilvánosságra került dokumentum révén ismerhettük meg, amelyben részletesen foglalkoztak a kínai célkitűzésekkel. Ezt ugyan a kommunista ország vezetése a belügyekbe történt nemkívánatos beavatkozásnak tekintette, az amerikaiak viszont éppen az ő fejlesztéseiket minősítették nemkívánatosnak, így várható volt, hogy az interkontinentális ballisztikus rakéták és egyéb fegyverek mellett a számítógépes hálózatokra is több figyelem hárul majd. Az USA itt leginkább a hackerek, vírusok és célzott támadások kombinálásától tart, amely kiüthet egyes hálózatokat, megnehezítve a katonai egységek irányítását.

Természetesen az USA hálózataiban a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg mellett szinte mindegyik ország kutakodik, hogy értékes információk megszerzésével rövidítse le a fejlesztésekhez szükséges időt. Az új louisianai központ ezt is igyekszik majd megakadályozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • s2rk2ny #10
    Lesz most egy pár "lezárt" hacker-nek munkahelye a Barksdale-i támaszponton...
  • wednes #9
    Úgy is el lehet képzelni még a csatát, hogy 15 ezer tonna fém és alumínium volt a levegőbe. :)
  • wednes #8
    "(levegőben nincsenek seregek, ha már nagyon kukacoskodni kell)"

    Hát én ezt nem mondanám. Az európai légtérért folytatot csatába tényleg légi hadseregek bírkoztak egymással.
    1944 március 6.-án Berlin megtámadásakor 814db B-17-es vett részt amit 644 vadászgép kisért. A németek 400 vadászgépet küldtek ellene. Vagyis kis híján 10 ezer ember harcolt akkor a levegőbe 1 időbe.

    Az amerikaiak csak a B-17-eseken szolgáló emberek közül a háború folyamán összesen 47 ezret vesztettek.
  • wednes #7
    A légierő is ugyanúgy fel van osztva mint a szárazföldi erők. Század, ezred, hadtest stb. A hadsereg a legnagyobb halmaz
  • sgbo #6
    bármelyik (és a folyóiratok is)
    de ha már ajánlani kell eggyet itt a polcomon a Pataki-Rozsos-Sárhidai - Légi Háború Magyarország Felett című kétkötetes könyv.
    Na abban pl 15.légi hadsereg a neve a 15.AF-nek (ami olaszországból felől bombázott minket). De ugyanígy fordítják mindenhol a 8.AF-et is (ami akkortájt épp Angliában volt és a németeket bombázta)
  • Gábor #5
    Szakkönyvet megneveznéd, ahol így hívják?
  • sgbo #4
    furcsa nem furcsa, magyarul így hívják (minden szakkönyvben is). Mellesleg nem hangzil rosszul...
  • Morden23 #3
    Légierő, légi haderő inkább. A légi hadsereg tényleg némileg furcsa... (levegőben nincsenek seregek, ha már nagyon kukacoskodni kell)
  • sgbo #2
    mia bajod ezzel. Mindíg így hívták magyarul (II.vh óta biztosan)
  • Gábor #1
    Cifu már nem ír cikkeket?
    "Légi hadsereg"?? Hol tanulnak a mai fordítók....?