Berta Sándor

Előzetes letartóztatásban marad a spamkirály

Egy bírói döntés következtében a több millió kéretlen elektronikus levél küldésével vádolt Robert Alan Solowaynek a tárgyalás megkezdéséig börtönben kell maradnia.

Mint arról beszámoltunk, a világ 10 legkártékonyabb spamküldője között számon tartott 27 éves férfit májusban fogták el és eljárás indult ellene. Soloway egyszer már 17 millió dollárt bukott egy peren, ám gyorsan kiheverte a csapást. 2005-ben a Microsoft 7 millió dollár kártérítést söpört be tőle egy perben, amelyet további 10 millió dollár egészített ki - ez utóbbit egy kisebb oklahomai internetszolgáltató kapta. A Spamhaus Project nevű nemzetközi spamellenes szervezet a férfit annak a 135 spammert felvonultató tábornak a tagjai közé sorolta, akik a világ spamforgalmának 80 százalékáért felelősek.

A szövetségi esküdtszék már május végén áttanulmányozta a 35 pontot felsoroló vádiratot, amelyben többek között csalással, valamint pénzmosással vádolják a férfit. A spamkirály anyagi helyzetét jól jelzi, hogy méretes lakást, drága Mercedest tart fenn, és a bíróság megítélése szerint még négy különböző bankszámlájának zárolását követően is meg tudja fizetni a saját ügyvédet.

Most egy seattle-i bíró elutasította Soloway óvadék ellenben történő szabadon bocsátási kérelmét. James Donohue bíró azzal indokolta döntését, hogy a spamküldőnek családi kapcsolatai vannak Svédországban és fennáll a szökés lehetősége. "Vannak olyan számítógépes bűncselekmények, amelyek nem ismernek földrajzi határokat. A tevékenységét ugyanúgy folytathatná Svédországból is" - közölte a szövetségi bíró. A per idén augusztus 6-án kezdődik. Amennyiben Solowayt bűnösnek találják, úgy a jelenleg hatályos amerikai törvények szerint akár 20 év börtönbüntetést is kaphat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • assdf #16
  Azért vicces vagy, mert azt mondod hogy egy levél...
  Erre a következő vicc jut eszembe:(benzinkutnál)
  -Uram mennyibe kerül egy csepp benzin?
  -Semmibe
  -Jó, akkor csepegtesse teli...

  Olyan ez mintha én eldobok egy müanyag flakont. Biroság mit mondana rá? Semmit.
  Ugyanakkor ha ezzel mindenki ugyanigy van, akkor mindjárt nem 1 flakonról van szó hanem 6 milliárdról naponta, és ennek már mindjárt más a hatása. És ez egyébként meg is látszik a környezetünkön, ugyanigy ahogy egy autó co kibocsátása is ló[email protected], de 6 milliárdé... aztán lehet jajveszékelni mikor elviszi a házad a tornádó magyarországon...
  Na a spammer ugyanez, globális felelősége van, ráadásul a fenti spammar nem egy levelet küldött hanem elég sokat.
  Szerintem akaszzák fel egy közeli fára, de ne szoruló hurokkal úgy tovább tart
 • Morden23 #15
  "milyen indoklással adtad be a keresetet"

  Személyi adatok engedély nélküli használata, ezekkel való visszaélés haszonszerzés céljából.

  "Túlságosan felnagyítjátok a bolhát."

  Ezzel részint egyetértek. Megértem a spamért való sírást, de személy szerint egyet nem kapok. Talán mert nem publikálom minden szar helyen a mailcímemet, amit >ténylegesen< használok. Na persze még mindig ott van másik soktucat ember, akikből kiszedhető lenne említett emailcím, de ezek szerint nekik is van eszük.
 • Frayer #14
  Ez így van, senki nem spammelne ha nem lenne igény rá.
  Lehet,hogy pár embert "felidegel"nek ezek a levelek, de istenem, akkor minek olvasod el a levelet, egyáltalán minek foglalkozol vele?!
  Szard le, ha nem érdekel, úgy is a spam mappába megy mindig :D
  Meg a másik, a bíróságok kicsit objektívebben ítélik meg a dolgot.
  Tegyük azt,hogy beperelsz egy ilyen embert, aki mailen reklámoz valamit.
  Egyik, szinte lehetetlen a rábizonyítás ha nem vállalja magára.
  De ha magára válalja, akkor megkérdezi a bíró,hogy milyen indoklással adtad be a keresetet,gondolkozz el azon,hogy mit fogsz mondani? Milyen anyagi kárt okozott neked a levél? Milyen hátrányos behatással volt ez számodra,egészségügyileg,erkölcsileg? Maximum csak azt tudod,mondani,hogy frusztrál "AZ AZ EGY" levél,azt nem mondhatod hogy a több száz levélért is egy valakit teszel felelőssé. Valószínűleg bűncselekmény hiányában, vagy a cselekmény társadalomra elhanyagolható, csekéj mértékbeni veszélye miatt nem kíván élni a megrovással sem.
  Egy olyan bíróság aki nap mint nap, foglalkozik erőszakos bűntényekkel, gyilkosságokkal, több milliós csalásokkal, ki röhög téged hoyg ilyen indokkal adsz be keresetet hozzá,hogy te kéretlen reklám levelet kaptál, de hivatalból levezeti a tárgyalást, államigazgatási szervekkel együt, majd a végén ki kell fizetned a több százezres perköltséget. Túlságosan felnagyítjátok a bolhát.
  Ezeket a spammereket akikről a cikkek írnak, sem a spam miatt ítélik el ,hanem adócsalás, jelentős károkozás, és egyébb jelentős bűntethető dolgokért.
 • Bith #13
  Mert amíg van hirdető, aki fizet, addig lesz aki megoldja. Olyan, mint a drog és a fogyasztói.
 • Bith #12
  Egyébként egyszerűen azokat kéne megbaszni, akik így hirdetnek. Ha nem lenne cég, aki hirdet és fizet ezért, akkor nem lenne értelme spamelni se.

  Meg azt is megütném egy szívlapáttal, aki reagál a spam levélre, netalántán vásárol is...
 • Morden23 #11
  "hogyan lehet valaki ilyen beteg ember, ennyire elborult köcsög, hogy élvezet neki másokkal kibaszni. Hányingerem van tőlük..."

  Maradjunk annyiban, hogy a pénzért csinálják, nem az élvezetért. Frayer csak vitát akar itt szítani.
 • peterx #10
  Az ilyen mocskoktól kéne megszabadítni a világot mint amilyen t is vagy! Egyébként van abban vmi, hogy miért kapnak spammerek meg netes bűnözők sokkal több évet mint pl gyilkosok... Mert egy gyilkos csak általában egy embernek vagy családnak okoz "fejfájást" míg egy ilyen buznyák mint te több millió ember levelesládáját és netforgalmát keseríted meg te és haverjaid!!
 • peterx #9
  A legrosszabbakat kívánom neked és ismerősödnek! A LEHETEŐ LEGROSSZABB büntetést mely a halálnál is SOKKAL rosszabb és fájdalmasabb!!!
 • Darth Sith #8
  nem csak a spammereket állítanám pl a hősök terén nyílvános megszégyenítésre, hanem téged is. Milyen ember az, aki élvezi, hogy másnak problémát, gondot okozhat és megnehezíti az életét? Nemcsak hogy kicsesz több millió emberrel, hanem az egész internet forgalmát belassítja, értékes byte-okat von el, sokkal fontosabb dolgoktól, lásd [email protected] és társai. Egyszerüen nem tudom megérteni, hogyan lehet valaki ilyen beteg ember, ennyire elborult köcsög, hogy élvezet neki másokkal kibaszni. Hányingerem van tőlük...
 • Darth Sith #7
  ismerősödet meg téged kéne lesittelni, ha szerinted normális hogy naponta 120db ilyen szar jön a postaládámba. Tény, kapásból megy a levélszemétbe mert tiltólistán vannak, de akkor is jönnek. Egyszer találkoznék egy spammerrel szemtől szembe, nem köszönné meg amit kapna... Had küldjék, egyet sem kapok meg a beérkezett leveleim között. Nem ez zavar, hanem hogy olyan szinten belassítják a netet a sok szeméttel, hogy az elmondhtatlan. Hatványozottan gyorsabban menne minden. Agyon kéne lőni az összes spammert, vagy vmi munkatáborba velük...