Berta Sándor

4000 embert bocsát el a Motorola

A folyamatosan csökkenő forgalma miatt jövőre újabb leépítésekre kényszerül a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártó vállalata.

A cég tervei szerint ezzel a lépéssel és további költségcsökkentő intézkedésekkel 2008-ban további 600 millió dollárt tudnak megtakarítani. A Motorola januárban már bejelentette 3500 alkalmazott elbocsátását. Ez idén júniusig meg is történik. Mindez azt jelenti, hogy két év alatt a dolgozói tizenegy százalékától válik meg a konszern.

A cég az idei esztendő első három hónapjában 181 millió dollár veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A mobiltelefon-eladások 15 százalékkal csökkentek, különösen az Európából és a fejlődő országokból származó bevételek maradtak el a várakozásoktól. A két elbocsátási hullámmal összesen egy milliárd dollárt takaríthat meg a vállalat. "A célunk a hosszú távú nyereségesség biztosítása" - jelentette ki Tom Meredith, a Motorola pénzügyi vezetője.

Az alkalmazottak azonban érthetően nem örülnek a döntésnek és nem hajlandók bűnhődni a menedzsment hibái miatt. Néhány hete a konszern flensburgi üzemének 500 alkalmazottja tüntetett a leépítések ellen. Az UMTS készülékek gyártásának Ázsiába való áthelyezése miatt ugyanis csak a német városban 230 munkahely szűnhet meg. "Nem akarunk a BenQ sorsára jutni" - közölte Meinhard Geiken, az IG Metall csoport vezetője, aki további tiltakozó akciókat is kilátásba helyezett, ha nem tudnak megállapodni a Motorola vezetőivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomalak #4
    Gondolom akkor még szükség volt rájuk, mivel akkor még nagyobb volt a forgalom. Ami lehet hogy még ő miattuk csökkent :D
  • Keem1 #3
    rohadjanak meg... minek vesznek fel annyit? akkor ne vegyék fel, ha aztán meg nem kell, ilyen egyszerű.
  • MerlinW #2
    ménem 4400-at? az olyan stilszerű lenne manapság:D
  • heyman8909 #1
    ezeket az elbocsátásokat magyarországon várhatjuk?