Napi Online

Túl sokat fogyasztanak a számítógépek

Minden számítógépgyártó egyre nagyobb teljesítményű berendezésekkel igyekezett elszédíteni vevőit az elmúlt két és fél évtizedben, ám az ezzel járó fogyasztásnövekedés mára komoly gonddá vált.

A számítógépek által megjelenített világ ugyan virtuális, ám az ennek létrehozásához szükséges elektromos energia nagyon is valóságos - legalábbis ezt kénytelenek megtapasztalni az utóbbi időben a felhasználók. Egyes számítások szerint a világhálón sűrűn szörföző felhasználók rövid idő alatt annyi elektromos energiát fogyasztanak, mint amennyit egy szegény harmadik világbeli embertársuk egész életében. A virtuális tér kalandorainak nincs testük, energiaigényük kielégítésével mégis nyomot hagynak a valóságos világban - írja a The Economist.

A jelenséggel komolyan foglalkozó vizsgálatok fókuszába az úgynevezett adattárházak kerültek, mivel ezek olyan koncentrált energiaigénnyel jelennek meg, amelynek gazdasági-környezetvédelmi hatásai viszonylag könnyen számszerűsíthetők. Az egyesült államokbeli Lawrence Berkeley Laboratory nemrégiben nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint az ilyen létesítmények energiafogyasztása 2000 és 2005 között megduplázódott, így napjainkban már 1,2 százalékkal részesednek az USA energiafelhasználásából. Más becslések még magasabbra, négy százalékra teszik ezt az arányt.

A vállalatok napjainkban informatikai költségvetésük tíz százalékát költik elektromos áramra - mondja Rakesh Kumar, a Gartner Group IT-piackutató cég munkatársa. Érdekesség, hogy ennek csak a fele táplálja a komputereket, a másik ötven százalék a hűtőrendszerek fogyasztásából adódik. Az IDC IT-tanácsadó felmérései szerint az energiafogyasztás immáron a rendszeradminisztrátorok öt legfontosabb napi problémája között szerepel.


Az energiafogyasztás gyors növekedésének két fő oka van: az egyik az internet használatának robbanásszerű terjedése, a másik a fejlesztők azon törekvése, hogy bármi áron növeljék komputereik teljesítményét. A világon használatban lévő szerverek száma 1996 és 2006 között 6 millióról 28 millióra nőtt, miközben ezek átlagos darabonkénti teljesítménye 150 wattról 400 wattra ugrott - derül ki az IDC adataiból. Úgy tűnik, mostanra olyan mértékűre nőtt ez a probléma, hogy a fejlesztők nem térhetnek ki előle.

A Dell, a világ második legnagyobb PC-gyártója például olyan értékesítési modellt igyekszik meghonosítani, amelyben fogyasztói fák telepítéséhez járulhatnak hozzá, hogy ezzel kompenzálják az általuk használt számítógépek okozta környezetterhelést. Az Oslóban működő DigiPlex adattárház azzal reklámozza magát, hogy a világ leginkább környezetbarát ilyen intézményét üzemelteti, mivel norvég áramot használ, amelynek 99 százalékát vízi erőművekből nyerik. Az AMD, az Intel chipgyártók, a Dell és versenytársa, a Hewlett-Packard, illetve a Microsoft és a Sun szoftverfejlesztők közösen elindították a Green Grid konzorciumot, amely a számítógépek hatékonyabb összekapcsolásával igyekszik mérsékelni az adatközpontok energiafogyasztását.

További lehetőség a komputerek energiaéhségének csillapítására a többmagos processzorok alkalmazása, amelyek nem az órajel növelésével, hanem több kisebb teljesítményű processzoregység összekapcsolásával növelik a chipek teljesítményét. A nagy processzorgyártók ma már megadják termékeik egy watt elektromos energiára eső teljesítményét is - ugyanúgy, ahogy az autóknál illik megadni az egy liter benzinnel megtehető kilométert, illetve az egy kilométer megtétele alatt kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.

Az energiamegtakarítás kritikus pontja a betáplálás, illetve a hűtés javítása. Az előbbi terén jelentős megtakarítást ígér a váltóáram-egyenáram átalakítások korszerűsítése, míg az utóbbi esetén a számítógépek és légkondicionáló rendszerek közvetlen összekapcsolása növelheti a hatékonyságot. Az előbbi 20, az utóbbi akár 25-40 százalékos energiamegtakarítást is eredményezhet. A kevesebbet fogyasztó technológiák elterjesztése azonban időigényes, ezért 2010-ig várhatóan továbbra is tempósan, évi 3-5 százalékkal nő majd az informatikai rendszerek energiafelhasználása - jósolja az IDC.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AgentKis #44
  Hogy a témához is szóljak hozzá:
  Valóban indokolatlanul sokat esznek a PC-k, mivel nem a flop/watt-ot számolják. Dupla teljesítményhez pedig akár 1 nagyságrendnyi fogyasztáskülönbség is társulhat és erre jön még a hűtés energiaigénye. Az energia-lobby jól jár ezzel, néhányszázmillió PC nem mindegy, hogy átlag 50 vagy 150 wattot eszik.

  Ez nem csak a PC-re igaz, pl. valaki az égőket is emlegette lejjebb. Maris néninek a lumen meg a lux semmit nem mond, de a 100 wattos égőről tudja, hogy az világít mint a barom. Azt nem tudja, hogy a 100 watt mi is valójában, mértékegység vagy tipusjelzés.

  Az emberek többsége így van ezzel, de a felvilágosultabbak pláne ha vezető pozícióban vannak, szívügyüknek tekinthetnék az energiatakarékosságot, persze ésszel és nem úgy, hogy ennek jegyében a Maris néniket jól lehúzzák...
 • AgentKis #43
  "Azért vazze mert az xp alapból elkapál kb. 256 mega ramot és akkor még nem is futtattál semmit sem."

  Ez így nem teljesen igaz. Rengeteg dolog van amit ki lehet kapcsolni mert bizony ezeket futtatja alapból, de semmi szükség rájuk.
  (Csak néhány példa:
  - Hibajelentő szolgáltatás
  - Távoli rendszerleíró adatbázis
  - SSDP Keresőszolgáltatás
  - Kompatibilitás a gyors felhasználóváltáshoz)
  Persze amiket használsz azokat ne állítsd le.
  Egy minimális szolgáltatásokkal működő XP így ehet 47 MB Ramot is, ez pedig a Win98 körüli...

 • AgentKis #42
  Nekem 1 GB-m van, és ki van kapcsolva a swap. Tök jól megy így, biztosan lenne játék ami megfektetné, de más még nem tette.
 • nedudu #41
  Hofi klasszikust idézek:

  - Milyen volt az előadás igazgató úr?
  - Fos
  - És ha összeáll?
  - Akkor még lehet szar is

  :-)
 • BiroAndras #40
  "XP-nél meg tökmind1, mert az állandóan swappol, ha kel, ha nem"

  Valóban van valami gubanc a memóriakezelésével, de azért annyira nem rossz. Véletlenül épp nyitva van nálam egy elég nagy progi (VS2005), amihez nem nyúltam órák óta. Próbaképp átváltottam rá, és azonnal be is jött, minden swap nélkül. Igaz, 2 giga RAM-om van. Tapasztalatom szerint minden win-re igaz, hogy ha elég memóriát adsz neki, akkor gyors lesz még ha a gép többi része gyenge is.
 • BiroAndras #39
  "Azért vazze mert az xp alapból elkapál kb. 256 mega ramot és akkor még nem is futtattál semmit sem."

  A fizikai memória méretével arányosan foglal. Lehet XP-n dolgozni 128 mega memóriával is, csak türelmesnek kell lenni (nem is igazán az XP a lassú ilyenkor, hanem az amivel dolgozol). A lefoglalt memória nagy része egyébként a fájlműveletek gyorsítására szolgál, és ha elég RAM-od van, akkor nagyon kellemes. A Vista pedig még egy nagyságrenddel jobb ebben (pl. megtanulja, hogy milyen fájlokat használnak a progik, és előre betölti őket).
 • BiroAndras #38
  "Miért nem árulnak 20 gigás vinyókat?"

  Mert ugyanannyiért lehet 200 gigásat is gyártani. A vinyók gyártásának költsége leginkább attól függ, hogy hány lemez és hány fej kell bele. Tehát a legolcsóbb az egy lemez egy fejjel. Viszont azt az egy lemezt maximális sűrűséggel írni már alig kerül többe. Ezen kívül a 20 giga ma már átlagos használatra is kicsi tud lenni (akkor is, ha nem Vistát raksz rá). Ja, és mellesleg a nagyobb adatsűrűség nagyobb sebességet is jelent plusz költség nélkül.

  "Miért nem árulnak P3-as lapokat és procikat?"

  Az ok ugyanaz, nem olcsóbb őket gyártani, különösen az alaplapot. Másrészt meg a mai szoftverek már nem mennének azokon. És ennek az oka nem elsősorban az optimalizálás hiánya, hanem a sokkal nagyobb komplexitás, illetve a nagyobb feldolgozandó adattömeg.
 • BiroAndras #37
  "Az excel simán elfutna a 98-as Windowson is"

  Hát ha rendszeres fagyásokkal, millió vírussal, állandó hálózati problémákkal, meg ilyenekkel akarsz szenvedni akkor jó az is.
 • ReTeK #36
  igazad van, de nem is ez a lényeg
 • Tetsuo #35
  nem hiszem h 230e ft-ból lehet vele üzemeltetni 1 átlagos PCt..