Alex

Kodak: a mobiltelefon megölte az olcsó fényképezőgépeket

Mivel a legolcsóbb, belépőszintű gépek nem hoznak sok nyereséget, a Kodak kiszáll a fényképezőgép piac ezen területéről.

A Kodak elnöke, Antonio Perez egy Bostonban megrendezett technológiai konferencián közölte, hogy a vállalat "nem termel sok nyereséget" a legolcsóbb fényképezőgépek szegmensében, ezért a cég kiszáll erről a területről. Részleteket egyelőre nem közölt, így azt nem lehet tudni, hogy a cég pontosan hol határozza meg a belépőszint határát, azaz mely termékek továbbfejlesztett változatára lesz felesleges várni.

Emellett azt is bejelentette, hogy a társaság az IBM segítségével kifejlesztett egy 5 megapixeles felbontású CMOS szenzort, melyet a Kodak közeljövőben megjelenő termékeiben terveznek alkalmazni. Az első ezzel szerelt fényképezőgép már a nyáron megjelenhet, de feltűnése szororsan ezt követően a Motorola telefonjaiban is várható. A két amerikai cég összefogása logikusan hangzik, hiszen a Sony Ericsson a Cyber-shot márkanévvel, a Nokia pedig a Carl-Zeiss lencséivel erősítette meg magát. A házasság gyümölcse a RAZR termékvonalban lesz látható.


Antonio Perez a Kodak, és Ed Zander a Motorola elnöke: összefogva erősebbek

"CMOS érzékelőink már sok éve folyamatosan fejlődnek, és most már elértük azt is, hogy a hozzá kapcsolódó szoftverrel együtt telefonokba is beépíthessük. A fényképezőgép legfontosabb része, a szenzor lehetővé teszi számunkra, hogy kedvünkre kontrolállhassuk a fényt, a színeket, és minden mást" - mondta el Perez.

A vállalat lépése nem meglepő abban a tekintetben, hogy a mai felsőkategóriás kamerás telefonok képminősége már vetekszik a legolcsóbb digitális fényképezőgépekkel. Mivel mobiltelefonokból összehasonlíthatatlanul többet adnak el a világon, mint fényképezőgépekből, így ott a technológiai fejlődés és a verseny is feszítettebb, ezért csak idő kérdése a fejlesztések leszivárgása az olcsó telefonokba. A bejelentés csak ennek a ténynek a nyilvános beismerése, hisz a Kodak teljes legalsó szegmensének eltörlése mindennél egyértelműbbé teszi, hogy a jövő olcsó képfelvételi eszköze nem a fényképezőgép, hanem a mobiltelefon lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pycur #2
    Kommentelek még ha régi is a hír :D

    Egy mobiltelefon fényképezője sose fogja azt a szintet elérni mint egy tükörreflexes fényképező. De hát a sok birkát meg lehetett etetni ezzel hogy jááá kamerás mooobil....és az a szint amit az teljesít nekik pont elég is. Ez viszont tényleg azt okozza hogy egyre kevesebb fényképező fog fogyni.
  • L3zl13 #1
    Hát erre asszem számítani lehetett.
    A logikus lépés, mobiltelefonokba gyártani a beépíthető foto kitet.