Kruza Richárd

Olympus SP-550UZ ismertető

Klikk ide! Felbontás: 7,1 megapixel (3072 x 2304)
Optikai zoom: 18x (28-504mm)
Videorögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 230 000 pixel
Memóriakártya: xD
Energiaellátás: 4 db AA
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 110 000 Ft
Késve, de törve nem - talán így lehetne jellemezni az Olympus SP-550UZ megjelenését, mivel a piacon egy ideje már jelen vannak a hasonló, hardveres képstabilizálóval felszerelt kompakt gépek. Igaz, olyan mint az SP-550UZ eddig még nem volt - legalábbis ami a zoom átfogást és a néhány egyéb különlegességet illeti. Olyan mintha a korábbi, egyébként sikeres Olympus C-8080 és társai, és a most megjelent SP-550UZ között egy űr tátongana - mintha ennyi idő kellett volna ennek a remek kis gépnek a kifejlesztéséhez.

Egy biztos, a hatalmas, 18-szoros, 28 - 504 mm-es zoom átfogásnak és az ISO 5000-es érzékenységnek köszönhetően az Olympus SP-550UZ könnyen megragad az ember emlékezetében. Másrészről viszont az ember már előre fél, vajon milyen kompromisszumok árán lehetett elérni az extrém zoom átfogást és érzékenységet? Egyáltalán jó gép-e az SP-550UZ? A cikk végére kiderül.

Kívülről, általános információk

Az Olympus SP-550UZ formatervezése a tükörreflexes gépeket idézi, - erre nyilván tudatosan törekedtek a tervezők - kívülről komoly gép benyomását kelti. Amellett, hogy külső formavilága a klasszikus SLR gépek jellegzetes alapjain áll, az SP-550UZ mégsem unalmas és szokványos kinézetű sőt, inkább kilóg a sorból. Ez annak tudható be, hogy külső elemei kiemelten részletgazdagok, és a részletekbe menő igényesség miatt az izlésesség határain belül nagyon szép. Természetesen ez egy szubjektív megállapítás és biztos lesznek olyanok is akiknek nem tetszik majd a SP-550UZ - de abban biztos sokan megegyeznek majd, hogy kifinomult külső esztétikája, részletgazdagsága, forma és színvilága átlag feletti.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Külső mérete ebben a kategóriában nagyjából átlagosnak nevezhető - igaz, ennek megitélésekor nem szabad megfeledkezni arról, milyen erőteljes lencserendszer bújik meg ebben a kis gépben. Külső háza műanyag, viszont úgy tűnik hogy egy fém vázra vagy keretre épül - legalábbis a látható krómozott keret erre utal. Összességében véve jó minőséget sugall az SP-550UZ, minden passzol és jól működik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az Olympus - más gyártókhoz hasonlóan - mostanában egy néhány megabájtos memóriakártya helyett - melyet úgyis eldobnánk - némi belső memóriával látják el fényképezőgépeiket annak érdekében, hogy minden körülmények között ki lehessen azt próbálni. Ez akkor is hasznos, ha memóriakártyánk már tele van, vagy éppen otthon felejtettük. Belső memóriája 20 MB, mely JPG formátumban a legnagyobb felbontás mellett mindössze négy fotó rögzítését teszi lehetővé. A gép egyébként xD memóriakártyákkal üzemel, ebben a formátumben jelenleg legfeljebb 2 GB kapacitású kártya kapható.

Kezelőszervek, ergonómia

Kézbevételkor az első dolog ami feltűnik, hogy mennyire stabil a fogása, ugyanis a markolat, a hüvelykujj felőli rész, az objektív külseje, de még a gép balkéz felőli oldala is kellemes, kézhez jól tapadó gumival van beborítva. Ennek köszönhetően a gépbe a szokásos használat közben bármilyen tipikus módon megfogva mindig stabilan bele tud kapaszkodni az ember, olyan mintha mindig a géphez lennénk ragadva - ez magabiztos érzést kölcsönöz. Mivel külső mérete éppen annyira kicsi, hogy ne lehessen egy felnőtt kezéhez ideálisan hozzátervezni, ez a megoldás különösen dícséretes, jó hogy a tervezők így igyekeztek megoldani ezt a problémát.

A kezelőszervek kiosztása praktikus, és jól is van minden elhelyezve. Az exponálógomb használata nagyon kényelmes. A módtárcsa feltűnően puhán és olajozottan forog, menet közben viszont talán kissé túl finom is a mozgása, ezért forgatáskor figyelni kell ha pozícionálni akajuk, nehogy tovább ugorjon a kelleténél. A négyállású kerek funkciógomb kellően nagy méretű, használata kényelmesebb mint a legtöbb kompakt gépé. Zoomoláskor feltűnően nagy mértékben kiemelkedik az objektív, ezért fotózásnál erre oda kell figyelni, nehogy menet közben beüssük valahová.

Kijelző, kereső

A 2.5 collos képátlójú kijelző felbontása 230 ezer pixel, ez viszonylag magas, ennek köszönhetően szép és részletgazdag képet látunk a SP-550UZ hátulján. Erős napfénynél a fényes felületnek köszönhetően hajlamos olyan mértékben tükröződni a kijelző, hogy abban semmit nem látunk. Ilyenkor nagyon jól jön a kereső - ugyanis az is van a gépen.

A hüvelykujjunk alá eső gomb megnyomásával könnyen át lehet kapcsolni az elektronikus keresőre - ami jó hogy elektromos, mivel ilyen zoom átfogás mellett nem sok értelme lenne egy egyszerű átnézeti keresőnek. A benne látható kép felbontásával kapcsolatban nincs rendelkezésre álló információ, de kép minőség és részletgazdagság szempontjából elég jó ahhoz, hogy láthassuk a mélységélességet is és ne csak vaktában rekeszeljünk. A kijelző viszont nem kihajtható - nagy kár.

Menürendszer, üzemmódok, funkciók

Bekapcsolástól számítva 2.7 másodperc múlva áll akcióra készen a SP-550UZ - ez nem rossz adat ha figyelembevesszük azt, hogy a lencserendszernek ki kell emelkednie, és a mechanikai mozgás időbe telik. Ha már a gép elindult, működése feltűnően gyors.

Az Olympus SP-550UZ teljeskörűen fel van szerelve minden lehetséges automata és manuális funkcióval. Manapság nemigen találunk már olyan kompakt fényképezőgépet, melyre azt lehetne mondani, hogy a menüje kifejezetten rossz, mivel a gyártók ezzel kapcsolatban már bőséges tapasztalattal rendelkeznek, és a jót is igyekeznek még jobbá tenni - tudják hogy kell egy fényképezőgép menüjét felépíteni. A mai kompaktok menüje pedig azért hasonlít egymásra, mivel egyik gyártó sem szeretné, ha a vevők idegenkednének az új típustól, vagy gondot okozna a megszokása. Az emberek ráadásul nem szeretik olvasgatni a használati utasításokat, ezért szinte egyik gép olyan mint a másik. Ez alól a SP-550UZ sem kivétel, mivel menüje egészen tipikus, nem tér el túlságosan a megszokottól. Azonnal el lehet rajta igazodni, kézhezvétel után lényegében egyből kezdődhet a fotózás.

A legfontosabb funkciókat a jobb/bal/fel/le gombokkal közvetlenül elérhetjük, a középső funkció gomb megnyomásával pedig megjelennek a fontos manuális beállítások. A módtárcsán a szokásos funkciók kiegészültek két újdonsággal: a "My Mode", melynél négy különböző saját beállítást tárolhatunk el, és a "Guide Mode", mely biztos sok amatőr fotósnak segít. Használatakor a gép a képernyőn keresztül megkérdezi tőlünk hogy mit szeretnénk fotózni, majd segít abban, hogy ehhez milyen beállításokat eszközöljünk. Manuális beállítások vonatkozásában egyébként a profi gépekhez hasonlóan a SP-550UZ-ben az összes tipikus mód rendelkezésre áll: P, S, A és M.

Programmódok vonatkozásában abszolút nincs hiány, sokféle és hasznos módot használhat az akinek erre szüksége van. A szokásos programok mellett lehetséges a fehéregyensúly manuális beállítása is. Említésre érdemes az "Available Light" (rendelkezésre álló fény) program, melynek használatakor a felbontás automatikusan lemegy három megapixelre, az ISO érzékenység viszont a lehető legmagasabb szintre kerül. Ezt csak akkor érdemes használni ha a kevés fény miatt nincs más lehetőség, mivel a képminőség felbontás, képzaj és részletesség tekintetében ezt igencsak megsínyli.

A "help" menü minden funkciónál rendelkezésre áll, és nagyon hasznos, ha a felhasználó részére valami nem világos.

Optikai képstabilizálás és "Dual Image Stabilization"

Úgy látszik a tervezők az erős zoom miatt szerettek volna mindent megtenni a kézremegés okozta elmosódás ellen, mert az Olympus SP-550UZ-ben található "Dual Image Stabilization" elnevezésű rendszer a hardveres és szoftveres megoldást együtt foglalja magában.

Valószínűleg már közeledik az az idő, amikor minden kompakt gépnél szinte kötelezővé fog válni a hardveres megoldás. Az Olympus esetében elsőkent találkozunk olyan rendszerrel, mely kezünk remegését a CCD mozgatásával ellensúlyozza. A rendszer nagyon jól működik és hatásos, tele állásban, 500 mm környékén sem jelent problémát az éles képek készítése. Ha be van kapcsolva, egyféle módban működik a stabilizálás: az exponálógombot félig lenyomva kel életre.

Ehhez társul a szoftveres megoldás, mely használatkor szükség szerint megemeli az ISO érékenységet. Bizonyára vannak olyan helyzetek amikor szükség lehet rá vagy hasznosnak mondható, különösen ha a tárgy fotózás közben mozgást végez, de lehetőség szerint törekedjünk arra hogy ne kelljen használni. A magas ISO ugyanis - szokás szerint - nagyon meglátszik a képminőségen.

Optika, képminőség

A SP-550UZ-ben tehát nem kevesebb mint egy 18-szoros (28 - 504mm ekv.) zoom objektív van. Különösen dícséretes, hogy a gyújtótávolság 28 mm-es nagylátószőgről indul. Az biztos, hogy ilyen hatalmas gyújtótávolságot az SLR gépek világában egyetlen objektívvel nem lehet megoldani, tehát ilyen zoom átfogáshoz lényegesen több (nagyobb és nehezebb) felszerelést kell magunkkal hordani mint az SP-550UZ esetében. Tagadhatatlan, hogy ez önmagában is hatalmas előny.

Klikk ide! Klikk ide!
Zoomteszt


Képminőség vonatkozásában sok ember ilyen hatalmas zoomátfogás hallatán - okkal - borzalmas képminőségre számít. Ebben a vonatkozában alapvetően mégsem lehet igazán rosszat mondani az Olympus SP-550UZ-ről. Bőven vannak olyan kompaktok a piacon, melyek lényegesen kisebb zoom átfogással roszabb eredményeket produkálnak: Alapvetően természetes és pontos, realisztikus színvilágúak, élesek, kontrasztosak és nagyon részletgazdagok a géppel készített fotók. Kromatikus aberráció és torzítások vonatkozásában kategóriájában talán inkább átlag felett teljesített a SP-550UZ, bár az aberrációk és a vignettálás magas gyújtótávolságnál - nyilvánvalóan - láthatóan növekednek. Mindezek mégis minden esetben normális keretek között jelentkeznek. Ezek a problémák szakértői szemmel, kinagyított képek esetében egyértelműen láthatóak, de nincs zavaró, durva hibája az objektívnek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Tény hogy létezik ebben a kategóriában jobb objektív, de nem sokkal és semmiképpen nem ekkora zoom-al. Ilyen tekintetben másképpen ítéli meg az ember a helyzetet, ráadásul ha nem is vennénk figyelembe a nagyon erőteljes zoom-ot akkor is azt állapítanánk meg, hogy az Olympus SP-550UZ objektívje egyértelműen átlag feletti minőségű.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Érzékelő, képfeldolgozó áramkör

Az Olympus SP-550UZ-ben egy 7.1 effektív megapixeles CCD érzékelő dolgozik, mely maximálisan 3072 x 2304 pixeles képeket készít JPG és RAW formátumban, és természetesen 3:2-es és16:9-es arányú fotókat is létre tud hozni. Ez a nagy felbontás a mai kompaktok világában már szinte megszokott, és sok kritika is éri a fényképezőgépeket a keletkezett képzaj miatt. A SP-550UZ esetében különösen látványos ez a probléma, mivel a legmagasabb érzékenység egészen extrém: ISO 5000.

Bár egy kicsit nehéz megállapítani, mégis a SP-550UZ képzaj tekintetében mintha valamivel jobban szerepelne mint társai, mivel úgy tűnik ISO 400 esetében sem túlságosan vészes a helyzet. Innen felfelé persze már rohamosan romlik a minőség, akit viszont ez nem zavar, vagy esetleg képalkotáskor a képzajt mint elemet akár szándékosan használja, nem fog foglalkozni ezzel a problémával, hanem örülni fog a magas érzékenység lehetőségének és ki is fogja használni. Bizonyos körülmények között ekkora - ISO 5000-es érzékenység - ugyanis kétségkívül nagyon hasznos lehet - ISO 5000-el és képstabilizátorral kevés fény mellett ugyanis eddig nem ismert biztonsággal lehet fotózni a masinával.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
ISO 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 5000


Az Olympus új képfeldolgozó áromkörének köszönhetően megfelelően gyors minden funkció, és az autofókusz is minden körülmények között jól szerepelt. Ebben a vonatkozásban az utóbbi években kétségtelenül nagy fejlődés tanúi lehettünk, ez alól az Olympus sem kivétel. Kevés fénynél a fókuszlámpa is jól vizsgázott, és 18-szoros zoom mellett sem lassult le zavaróan az autofókusz. Fénymérés tekintetében egyébként háromféle szokásos lehetőség közül lehet választani: többpontos (iESP), középre súlyozott és spot.

Vaku

A beépített vakut kizárólag mechanikusan lehet kinyitni. Maga a mechanizmus elég meggyőző, szépen működik. Teljesítményét tekintve átlagosnak mondható, kivéve ha a gépben kínálkozó extrém ISO érzékenységekkel el nem kezdünk szándékosan manipulálni. Ilyenkor ugyanis természetesen látványosan megnövekszik a vaku hatásfoka, igaz ez nem a tartozék érdeme.

Klikk ide! Klikk ide!
Vaku nélkül és vakuval készült felvételek

Beállításakor a teljesen megszokott lehetőségekkel találkozunk. A gép vakuval való portrézáskor megfelelően állítja be az expozíciót, a vakus fotók színvilága természetes. Nagy kár hogy külső vaku csatlakoztatási lehetőség nincs a gépen.

Sorozatfelvétel, videorögzítés

Ebben a vonatkozásban sem mindennapi teljesítményt nyújt az Olympus SP-550UZ: sorozatfelvételi módban 15 fps sebességre képes - bár ennek értelmezéséhez fontos ismerni a részleteket:

Teljes felbontásnál a gép sorozatfelvételi képessége átlagos: 1.2 fps, és maximum hét fotó készítése lehetséges. A teljesítmény növeléséhez egyrészt az érzékenységet ISO 200 fölé, vagy automata üzemmódra kell állítani, másrészt 3 megapixel alá kell csökkenteni a felbontást. Ilyen beállítások mellett érhető el a 8 fps sebesség, ha viszont a felbontást lecsökkentjük egészen 1280 x 960-re, 15 fps sebességgel készíthetünk sorozatfelvételt a SP-550UZ-vel. Ez még ilyen feltételek mellett is kétségtelenül nagy teljesítmény.

Alapvetően az exponálógomb lenyomásakor az autofókusz egyet mér, és ez a beállítás lesz érvényes a sorozatfelvétel minden egyes képkockájára, de használhatjuk az AF Sequential Mode-ot is. Ilyenkor a sorozatfelvétel sebessége természetesen lassabb (0.7 fps), viszont a rendszer minden exponálás előtt fókuszál egyet. Videokamerának viszont aligha használható a masina, mivel 640 x 480 felbontással, 30 képkocka/másodperc sebességgel csupán 15 másodperces klippeket lehet készíteni. Kisebb felbontással és képfrissítéssel ugyan lehet hosszabb felvételeket készíteni, de ilyen minőségben viszont aligha érdemes.

Áramellátás

Az Olympus SP-550UZ négy darab AA elemmel üzemel, és úgy tűnik a gép nagyon takarékos, mivel 2100 mA-es akkumlátorokkal használva a teszt alatt több mint kétszáz fotó elkészítése után sem ment lejjebb a töltöttség jelzése.

Összegzés

Még kategóriáján belül sem mindennapi fényképezőgépet ismerhettünk meg az Olympus SP-550UZ személyében, hiszen a világ első 18-szoros zoom objektíves kompakt gépéről van szó. Szerencsére a hatalmas nagyítási teljesítményért ebben az esetben a másik oldalról tekintve nem kell árat fizetni: nagyon jó képminősége van a gépnek. Fogása, esztétikája kiváló, élvezet vele a fotózás. Elmondható, hogy a gép nemcsak szép: a nagy, ISO 5000-es érzékenység, a "Dual Image Stabilization" képstabilizálás, a manuális és automata funkciók teljes választéka, és persze az erőteljes zoom nagyon sokoldalú fényképezőgéppé varázsolják a SP-550UZ-t. Mindezek mellett a gép elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy zsebben elférjen és bárhová magunkkal vihessük.

Remek kis gép, negatívumként csupán a kihajtható kijelző és a a külső vaku csatlakozás lehetősége hiányzik róla. Mivel sokoldalú, nagyon sokféle felhasználásra alkalmas, univerzális képalkotási eszköz. Ár/érték aránya annak ellenére, hogy kategórián belül társaihoz képest viszonylag drága, mégis jónak mondható, mivel funkcióival és teljesítményével kiemelkedik közülük.

Előnyök, hátrányok
+ hatalmas zoom
+ nagylátószög
+ CCD-s képstabilizálás
+ ISO 5000
+ teljeskörű manuális funkciók
+ szép megjelenés, kényelmes, stabil fogás
+ RAW formátum
+ jó akkumlátoridő
- kijelző nem kihajtható
- nincs vakupapucs
- VGA video módban max. 15 másodperc felvétel

A fényképezőgépet a FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #112
    http://www.sg.hu/cikkek/44490/olympus_evolt_e_330_ismerteto
  • nachtwey #111
    van mikor a 45 fókuszpont is téved motorversenyen a kanyarban bedölő versenyzőnél...

    semmi sem felesleges, csak használni kell tudni:)
  • babajaga #110
    A gépek nem uralkodnak hanem van olyan opció hogy több AF pontból a gép választ.Miért ezt kell bekapcsolni? Van olyan hogy egy AF pontra állít élesre, miért nem ezt használod? Egy képen egy főtéma van nem azt az egyet kell élesre álltani?
  • Berber #109
    Köszönöm a tanácsot, komolyan megfontolom.
  • Berber #108
    A sorozat expozícióval max annyit érek el mint egy géppuskával belelőni a tömegbe. Az hogy abból az eldurrantott 10-20 képből 1 jó fotó lessz, 1%-al sem növeli az esélyeimet. Viszont tudnék filmes gépből olyan fotót mutatni, amiből az az 1 db elég volt.
  • nachtwey #107
    fotózni mindennel lehet, csak elkell dönteni mire an szükséged:
    minőség és használhatóság együtt drága, ha tudsz kompromisszumokat kötni, akkor minden megoldható, de 10 megapixeles, zajmentes, 15× átfogású, hibátlan objektívvel szerelt, stabilizátoros kompakt nem létezik...

    dslr alapvetően egy minőségi lépcső, mivel a nagyobb érzékelő, fejlettebb feldogozó algoritmusok és processzorok miatt egy belépő szintű váz is többet tud, mint a high-end kompakt (aminek az ára jelentős részét az objektív teszi ki) - de a tükörreflexesekre kell még objektív is...
    ez miatt lesz igazán drága mulattság...

    ha valaki az 550UZ átfogását szeretné, annak csak magában egy Sigma 50-500-as telezoomra lenne szüksége, amely alapvetően jó minőségű objektív, de az ára csak a fent említett kompakténak a duplája...
    (és még nincs rajta váz, illetve illene egy nagylátó - Sigma 18-50/2.8 talán a legolcsóbb, ami még elfogadható minőségű - objektív)

    pillanatok alatt eltapsolhatod az az Oly550 árának 4szeresét:)

    én aztmondom Neked, hogyha a 300X bigkit árát kifizetted volna, akkor nézd meg az Olympus E-330 bigkit árát is, nem csúcsminőség, de a kompaktoknál jobb, a kitobjektívek jobbak, mint a Canonnál, és ezzel megkedvelheted a dslr-rel való fotózást...
    link - ha találsz vállalkozó ismerőst, aki elintézi az ÁFAt, akkor 160e-ből van egy jó felszerelésed:)
  • Berber #106
    A békás képnek volt egy elrontott elődje, (sőt több is) amikor a gép nem a békát akarta élesre állítani, hanem a levelet. Majd a guta ütött meg, amíg küzdöttem az önfejű AF-el, a békám meg "türelmesen" várta, hogy végre lefotózzam. Nem lett tökéletes sajnos, mert arra már végképp nem figyeltem, hogy a felbontást magasra állítsam, (mivel előtte netre fotóztam 640-en volt) ezért ez egy "elrontott" fotó lett. A béka meg megunta.

    Rossz érzés ha a gépek eluralkodnak felettünk....
  • Berber #105
    Bocs mostmár ritkábban olvasom ezt a fórumot.
    1.Konkluzió: Ami jó az 300 eFt és felette +ob. Ami olcsóbb =, ne akarjak vele fotózni.

    2. Az AF jó, az tudja mit csinál halgassak rá, a szemem ugyis kacat, hogy mit akarok, az ugyse érdekeli a gépet.

    3. A Canon eos 300 szépen bedugva a digitális gépek közé, azt fejtsd meg, vagy légy szakértője a típusnak. Én is rájöttem, hogy a bótos így akar eladni filmes gépet, hogy nem gyüjti külön a gépeket.

  • Cat #104
    Nézd meg az elődje tesztjét, ugyse módosítgatnak rajta sokat a gyártók.

    http://www.sg.hu/cikkek/46853/sony_dsc_h5_ismerteto
  • vax #103
    Erről mi a vélemény: Sony Dsc-h9