Gyurkity Péter

Kulcsszavas böngészés domének helyett

Az OpenDNS nevű cég olyan megoldást kínál az otthoni és vállalati felhasználóknak, amelynek révén kulcsszavakkal helyettesíthetjük a megszokott doméneket, leegyszerűsítve a gyakran használt weboldalak betöltését.

A kezdeményezés létrehívói szerint megoldásuk több előnyt kínál a felhasználóknak, hiszen a kulcsszavakkal operáló platform egyszerre több gépre vonatkozóan beállítható, és a doménrendszer részeként bármilyen böngészőn alkalmazható, akár külön kiegészítő szoftver nélkül is. Az OpenDNS elsődleges feladata a megszokott domének lecserélése, hasonlóan a parancsikonokhoz, amelyek azonban az asztalon megjelenve könnyítik meg egy-egy alkalmazás megtalálását, elindítását.

A cég oldalán olvasható ismertető rövid példákat hoz az alkalmazásra. A mail.yahoo.com domén helyett például létrehozhatunk egy "mail" kulcsszót, amely ugyanerre a címre mutat, és valahányszor beütjük ezt az egy szót a böngésző címsorába, a program automatikusan a kívánt címre ugrik. Ehhez hasonlóan kulcsszavak egész tárházát hozhatjuk létre, és a központi, regisztrációt megkövetelő megoldással egyszerre több számítógépen is igénybe vehetjük a megoldást. Nemcsak otthoni felhasználásra van tehát lehetőség, hiszen a vállalatok saját hálózatukon belül minden gépre vonatkozóan beiktathatnak ilyen rövidítéseket.

Az ötlet nem új, hiszen annak idején a RealNames is valami ilyesmivel próbálkozott, erőfeszítéseiket akkor a Microsoft is támogatta. A próbálkozás azonban kudarccal végződött, a cég több tízmillió dollár felemésztése után, 2002-ben végleg eltűnt a süllyesztőben.

A Firefox és az Opera böngészőkön kiegészítő formájában vehető igénybe a szolgáltatás, míg az Internet Explorer használói sem maradnak ki a körből, hiszen a a csatlakozáshoz nem feltétlenül szükséges a program kibővítése. Hogy a megoldásnak mennyiben van létjogosultsága, azt a felhasználók hamarosan eldöntik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Easy Rider #27
    létezik már ilyen, igaz hogy kell firefoxhoz egy kieg, a neve del.icio.us

    központilag kell bejeltkezni, és ott is tárolja a kedvenceket...
  • bakagaijin #26
    Szerintem nem látjátok h. mire jó, mert EGY gépben gondolkodtok. kvp ragadta meg a lényeget, ez egy központi helyen tárolt hosts file. Már csak az a gáz, h. ugye valamiféle extension kell hozzá, hisz azonosítani kell valahogy hogy ki mit láthasson. Mondjuk szép törés lenne/lesz, ha valamit mindenki látna (pl. a yahoo-ra bejön a gugli vagy hasonló). Használni szerintem a web2-es groupok fogják a saját aliasaikkal, cégeknek kicsit értelmetlen mert a céges dns-szervert egyszerűbb átfirkálni.
  • Tothenkopf #25
    jah,vágom.Tényleg ugyanaz mint a dosban.
  • Sil78 #24
    A kulcsszavakat alapból tudják a böngészők (bármelyik könyvjelzőhöz lehet csinálni), ehhez aztán nem kell semmit fejleszteni, szóval ezt nem értem...
  • Berber #23
    Emlékeztek a DOS-ra? Van itt valaki aki DOS-ozot? Na mindegy. A DOS-ban beütötted a kívánt sw nevét, és az elindult... pl.: nc és futott a norton commander. vagy sf és már formázott is. Látom kezdünk visszatérni a gyökerekhez!
  • cement #22
    na ahhoz mit szolnanak h mindezt megcsinalom nekik kulcsszavak nelkul, a billentyuzet mellozesevel, 1 kattintassal? :D ugyhivjak h Kedvencek :)
  • lazly #21
    hahp. alias domainek eddig is voltak, sokan hasznaljak is, miert is ne tennek. Bar ezt nem kene magyaraznom a szegeny IT bulvarnak, irjatok csak cikkeket a spanyol viasz csodairol.
  • Tetsuo #20
    Milyen károkat?
  • Omega #19
    Hát ez aztán Qrva nagy.
  • atlagember #18
    Igen. De a teljességhez hozzátartozik, hogy a grafitpor óriási károkat is okozott.