Berta Sándor

Lengyelország a spamküldők új kedvence

A legtöbb kéretlen elektronikus reklámlevél még mindig az Egyesült Államokból és Kínából származik, de Európában jelenleg Lengyelországban található a legtöbb spamküldő.

A Sophos számítástechnikai biztonsági cég idei első negyedéves felméréséből kiderült, hogy az USA jelenleg a világ spamtermelésének 19,8, Kína és Hongkong a 7,5, Lengyelország pedig a 7,4 százalékáért felelős. A negyedik helyen Dél-Korea található 7, az ötödik Olaszország 5, a hatodikon Franciaország 4,1, a hetediken Németország 3,7, a nyolcadikon Spanyolország 3,5 százalékos értékkel. A lista kilencedik helyezettje 3,1 százalékkal Brazília, a tizedik Oroszország esetében ez az adat 3, a tizenegyedik Indiánál 2,8, a tizenkettedik Tajvannál pedig 2,5 százalék. A világ többi országából származik az elektronikus reklámküldemények 30,6 százaléka.


A spamek tartalma leggyakrabban az értékpapírokkal kapcsolatos, de egyre több az SMS-ekben terjedő kéretlen reklám is. Az elmúlt három hónapban két jelentősebb SMS spamkampányra került sor. Idén januárban egy floridai párt ítélt el egy bíróság, mert 5 millió kéretlen reklám SMS-t küldtek szét a világban, egy hónappal később pedig a Verizon Wireless kezdeményezett eljárást egy vállalattal szemben, mivel az 100 000 reklám SMS-t küldött az ügyfeleinek.

"Egyes marketingszakértők az SMS-spamet egy praktikus új reklámlehetőségnek tartják. Minden ilyen esetet azonban célszerű azonnal jelezni a mobil szolgáltatónknak" - jelentette ki Jens Freitag, a Sophos technológiai konzultánsa. Az embereknek még szokatlan az, hogy már a mobiltelefonjukra is kéretlen reklámüzeneteket kapnak és bár még mindig az e-mailben érkező reklámok számítanak a jóval elterjedtebbeknek, azért nem árt az új jelenségre is felkészülni.

Érdekesség, hogy Svájcból csupán a spamek 0,32, Ausztriából pedig a 0,26 százaléka származik. A sógorok jelenleg a listán csupán a 43. helyet foglalják el. Ez azért figyelemre méltó, mert Ausztria 2005 végén még a 12-es toplistán szerepelt. A dokumentum készítői megállapították, hogy 2006 első negyedévéhez képest a kéretlen elektronikus reklámlevelek aránya 4,2 százalékkal nőtt és Európából jelenleg az spamek több mint egyharmada származik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bandypappa #1
    Magyarország meg bazaltnagyhatalom ezt is kevesen tudják, igaz nem is annyira fontos. Mongyuk én szerencsés vok mert nem kapok ilyeneket, de van pár ismerösöm akiknek igencsak sok bosszuságot okoznak.