Bőgel György

Mit tanuljon ma egy villamosmérnök?

Csütörtök délutánra meghívást kaptam egy műegyetemi rendezvényre. Villamos kari mérnök hallgatóknak kell tanácsokat adni néhány percben arról, a szűkebb szakmájuk mellett mit érdemes tanulniuk a hátralévő egyetemi években.

Ez nem is olyan egyszerű feladat. Aki fiatal és tanul, legyen óvatos; aki tanácsot ad, úgyszintén. Nem csak arról van szó, hogy mondjuk két év múlva piacképes tudással kell kijönni az egyetemről: olyan alapokra kell szert tenni, ami negyven éven át biztosítja a piacképességet, ez pedig nem ugyanaz.

Mindeközben a piac nem ad egyértelmű jelzéseket. Nézzünk csak egy kicsit körül az informatikai világban. A fejlett országokból érkező munkaügyi jelentéseket manapság a csendes optimizmus jellemzi: jól képzett informatikusokra szükség van és a jelek szerint szükség is lesz, hiszen, mint tudjuk, a civilizációnkat szoftverek működtetik, és ez a jövőben pláne így lesz. A bérek is emelkednek. Nem nagyon, meglehetősen szelektíven, de emelkednek. Az amerikaiak legalábbis ezt mondják. Ez jó hír.

De vannak óvatosságra intő jelek is. Olvassuk csak el, mit publikált nemrégen Neil McBride, az angliai De Monfort University oktatója a British Computer Society honlapján. Már a címe is gyászos: The Death of Computing. A régi szép időket siratja benne, amikor az informatika izgalmas különlegességnek számított, valamiféle kreatív művészetnek, amit a legjobb matematikusok és fizikusok művelnek. Ezzel szemben mi a helyzet ma? - teszi fel a kérdést a professzor. A számítástechnikai tanszékek oktatói olyanok, mint a Titanic zenészei: hegedülnek és klarinétoznak, miközben a hajó süllyed.

Mert süllyed, állítja a cikk. Aki nem hiszi, nézze meg a jelentkezési statisztikákat. Az USA-ban a "computer science" szakot választó hallgatók száma 39%-kal csökkent 2000 és 2005 között. Püff, ez nem semmi. De nem rózsásabb a helyzet Ausztráliában vagy Angliában sem. És ahol nincs hallgató, ott a tanszékeket is megtizedelik. A rendszeres tizedelést pedig megsínyli a kutatás. A szakma egykori misztikus bája, olimposzi hangulata oda van.

Mi változott meg tulajdonképpen? A programozás, a kódok manipulálása valamikor különleges szakértői munka volt. Ma egy nyolc éves gyerek is össze tud hozni egy virtuális robotot - írja McBride. Kinek kell C, amikor van Ruby és Rails? Persze ma is vannak még luxusjáratok (értsd: különleges tudást igénylő, jól fizető szakterületek és állások), teszi hozzá, de a nagy többség fapadoson utazik.

A vállalati informatika is megváltozott. Az informatikai vezetők, a CIO-k nem belső fejlesztési programokat irányítanak, hanem szolgáltatásokat vásárolnak: stabil, bizonyított, könnyen működtethető, olcsó szolgáltatásokat. A fejükben nem kódsorok futnak, hanem ilyen szavak és kifejezések kergetőznek: implementáció, facility management, rendszerintegráció, szolgáltatásmenedzsment, szervezeti változás, üzleti igények, SLA. A középpontban nem az építkezés, hanem a felhasználás áll, az állások is ott bontanak virágot. A globalizáció erre tesz rá egy lapáttal: az informatikai feladatok jó részét könnyű más, olcsó országokba vinni, India például százezerszám ontja a végzős informatikusokat.

A szakmának magába kell néznie, vonja le a következtetést McBride, és fel kell tennie a kérdést: merre tovább? Hol nyílnak a jövő virágai? Ebben a helyzetben határozottan nyitni kell más területek, más tudományok felé. A szakmának inkább interdiszciplinárissá kell válnia. Az informatikai tanszékek kutatóinak és oktatóinak át kell látogatniuk a többi karra és tanszékre: Hát ti mit csináltok? Csinálhatnánk valamit együtt? Ott a biológia, a formatervezés, a történelem, az orvostudomány meg a többi szakterület. Tessék szélesre tárni az ablakokat és ajtókat. Tessék átgondolni, átírni a tanterveket. "Computer science curricula are old, stale and increasing irrelevant" - áll a cikkben.

Szóval ezért nehéz tanácsot adni. A mai folyamatok tarkák, ellentmondásosak, nehéz közöttük eligazodni. Angliában 2001 óta 50%-kal csökkent a "computer science" bachelor szakra jelentkezők száma. Jó hír ez nekünk, vagy rossz? Hova lőjük be magunkat: Amerika vagy India mellé? Luxusjáratot próbáljunk működtetni, vagy népszerű fapadosat? Mi az a tudásalap, ami kibír negyven évet?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cadeyrn #12
  az informatikus és a villamosmérnök között az én meglátásom szerint ég és föld különbség van. lehet, hogy sokan mások villamosmérnökök az oldalt látogatók közül, de én ennek ellenére is örülnék, ha egy informatikai cikk címében nem valami egészen más szerepelne.
 • fflx #11
  szerintem itt sokan masok is villamosmernokok rajtad kivul es hidd el ez is beletartozik, mint ahogy annyi sok minden mas is. a 'villamosmernok' egy elegge tag fogalom. (persze abban igazad van, hogy nem csak ez tartozik bele, mert pl tavkozlesrol, jarmuvekben hasznalt elektronikus berendezesekrol, epuletek automatizalasarol egy szo sem esett csak a informatikarol)
 • cadeyrn #10
  villamosmérnök hallgató vagyok. ez a cikk pedig nem szól semmiről, főleg nem a villamosmérnökökről.
  legközelebb legalább a cím illeszkedjen a témához, és mondjuk a progmatot írjátok bele.
 • Piedon #9
  Viszont, én úgy látom, hogy ha tényleg ebbe az irányba húz, akkor maradok a sima "vasméréseknél" mert lassan olyanokra is lesz szükség a sok informatikus mellett. Lehet, hogy leprogramoz mindent, de a "tyúkbél" felé kapcsolódó részt is meg kell tervezni valakinek:D
 • assdf #8
  Azért ez a cikk tele van teljesen irreális dolgokkal.
  "Mi változott meg tulajdonképpen? A programozás, a kódok manipulálása valamikor különleges szakértői munka volt. Ma egy nyolc éves gyerek is össze tud hozni egy virtuális robotot - írja McBrid"

  Megnézem én azt a 8 éves gyereket aki tud komolyabb HELYES kódot irni bármilyen nyelvben ami hosszabb mint 10 sor.
  A dolog nyitja inkább abban van, hogy ma már mindenki rendszergazdának hivhatja magát akinek van egy darab számitógépe otthon és 1x már telepitette újra a windowst, és mindenki programozónak aki mondjuk dreamwawerben csinált egy statikus oldalt, két képből meg némi szövegből...

  Az oktatásról meg annyit, hogy informatika területén legalább 100 témakört tudnék mondani ami önmaga is kitenne legalább egy szakirányt vagy tárgyat, ehhez képest a magyar felsőoktatásban informatika cimszó alatt olyan 100 témakört tanitanak aminek semmi köze az égegyadta világon az informatikához...
  Gyak. egy villanykapcsoló is informatika szerintük...

  Arról is szó van a cikkben hogy milyen gyorsan változik az informatika, de akkor meg végképp nem értem, hogy mire is jó az, hogy mindig a második világháborútól kell tartani az adott tárgyat és miért az 50 éves már seholsem használt dolgokat kell megtanitani... igy persze nem meglepő hogy általában egy félévben az utolsó 2 hétre maradnak a 21. századi technikák, amikre persze már nincs idő ezért csak kutyafuttában megemlitik őket... Ha meg szegény hallgató munkába áll, csak néz mint borjú az újkapura hogy mi is ez az informatika...
 • fflx #7
  hat ez teljesen igy van. valaki el tudja kepzelni a HP-t mint szoftverfejleszto ceget??? es itt nem a unixukra gondolok, annak legalabb vannak hagyomanyai. van egy termekuk ami mar papiron az 5-os verzional jar de meg mindig alapveto dolgok hianyoznak belole, vagy csak reszben vannak megoldva, de a marketing leirasokban jol mutatnak. kalap szar az egesz es szamtalan helyre eladtak mar... katasztrofa

  az ember megismerkedik par ilyen nagyobb szoftvercsomaggal es rajon, hogy az ilyen multik kozul meg mindig a microsoft a legnormalisabb. azok legalabb ha valaminek nekiallnak, akkar nehany verzio utan legalabb hasznalhato formara hozzak a termekuket.

  az egesz vallalati informatika szemelyes ismeretsegeken alapul.
 • Komolytalan #6
  "A vállalati informatika is megváltozott. Az informatikai vezetők, a CIO-k nem belső fejlesztési programokat irányítanak, hanem szolgáltatásokat vásárolnak: stabil, bizonyított, könnyen működtethető, olcsó szolgáltatásokat."
  Aha, persze, ahogy Móricka elképzeli.
  stabil, bizonyított: ugyanúgy bugos szar mint a saját fejlesztés beta állapotban, csak a vásárolt portékánál esélye sincs annak, hogy a hiba kijavuljon a következő verzióig (ez van hogy 2 év, de pl le is zárhatják a product line-t), a saját fejlesztésnél belátható időn belül kijavítja a fejlesztő, vagy húz a picsába, és megkapja más a munkát. Saját fejlesztésnél kaphat forráskódot a megrendelő, amit ha nincs megelégedve a fejlesztővel továbbfejlesztethet mással, vásárolt egyenszarnál ilyen lehetőség nincs.

  könnyen működtethető: persze, amire ki van találva. Más kérdés hogy az erőforrások 90%-át olyan faszságok viszik el amire qrvára semmi szüksége nincs a megrendelőnek, amire meg szüksége volna azt aranyárért hozzáfejlesztetheti a készítővel, de sosem lesz olyan a cucc amit a részére írtak volna, mindig csak egy körülményes, bonyolut, lassú mammutrendszer marad. Mondjuk ha saját softtal bent van az adatparkban 5 szervere, vagy vásárolt általános cuccal 50 az azért havi költségben sem mind1.

  olcsó: hogyne, arról híresek. Nem is a szerverenkénti(gépenkénti) horror licenszdíjról, ami pl a webes forgalom jelenegi bővülése mellett évenként duplázódó költség (nézzétek csak meg a webaudit össz forgalmat 1 évvel ezelőtt meg most).

  Az indiai fejlesztőkről aki dolgozott velük annak meg gondolom megvan a véleménye. Se nem olcsó, se nem jó, ahogy beszél az meg csak nagy jóindulattal nevezhető angolnak.
 • csorfab #5
  Mikroprocesszorarchitektúra-tervezést :)
 • menpe #4
  én hálózatokat tanulok, arra csak lesz szükség...
 • tomo #3
  ezert mentem en is BSc informatikara orvoskent.