Hunter

Fura hatszög a Szaturnuszon

Különös, hatoldalú, méhsejt alakú objektumot figyelt meg a Szaturnusz északi sarkánál cirkuláló felhőkből kirajzolódni a Cassini űrszonda.

A légköri jelenséget két évtizeddel ezelőtt már a NASA Voyager 1 és 2 szondái is észlelték. A tény, hogy ez az alakzat a mostani Cassini fotókon is megjelenik, arra enged következtetni, hogy egy tartós jelenségről van szó, illetve a jelenleg az óriásbolygó körül szolgálatot teljesítő űrszonda felvételein megtalálható egy második, jóval sötétebb hatszög is.

A légköri jelenség megdöbbentő, mivel hat, szinte teljesen egyforma hosszúságú oldallal rendelkezik, ilyen geometriai alakzatot egyetlen más bolygón sem láttak, a legkevésbé pedig a sűrű, kör alakú hullámokkal teli szaturnuszi légkörben számítottak ilyesmire.


A hatszög - mechanizmusát tekintve - hasonlít a Föld sarkvidéki örvényeihez, csak éppen a Szaturnuszon ez a jelenség valamiért hatszög alakzatot vett fel, szemben a földi körrel, emellett átmérője nem kevesebb mint 25 000 kilométer, amibe bolygónk majdnem négyszer férne bele.

Az új felvételek infravörös fényben készültek, a vizuális kamerák számára láthatatlanok. Mivel a területen a tél uralkodik, így a hosszú sarki éjszakák elrejtik a látható fényben dolgozó műszerek elől. Az infravörös képekből kiderült, hogy a hatszög a korábbi becsléseknél jóval mélyebbre, a felhőcsúcsoktól számítva 100 kilométerre nyúlik le a légkörben. A hatszögben egy felhőrendszer található, ami az alakzaton belül kavarog, melynek elhelyezkedése látszólag nem változott az elmúlt 26 évben.

Az új adatok fényében a tudósok korábbi nézetükkel ellentétben úgy vélik, a hatszög nem kapcsolódik a Szaturnusz rádiósugárzásához vagy északi fényeihez, annak ellenére, hogy az északi auróra gyakorlatilag a jelenség felett helyezkedik el, így lesz még min elmélkedniük a szakembereknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)