Napi Online

Olcsón dolgoznak az indiánok

Rezervátumokban élő indiánokat alkalmazhat olcsó munkaerőként erőforrás-kihelyezés formájában végzendő munkákhoz az amerikai ipar.

Egy abszolút véletlennek nevezhető körülmény folytán vette észre az orra előtt lévő olcsó munkaerőt Randall L. Willis, az Accenture ügyvezető igazgatója: mivel indián származású, egyszer csak rájött, hogy hasonló sorsú társai ideálisok az erőforrás-kihelyezés formájában végzendő feladatok ellátásához. Hazalátogatva az umatilla indiánok rezervátumába, azt hallotta a helyi törzsfőnököktől, hogy bizony 17 százalékos munkanélküliséggel küzdenek.

Összehívtak egy törzsi gyűlést, amelyen Willis felvetette az outsourcing lehetőségét, s mivel ez érdeklődésre talált, cégénél is összehívott egy vezetői értekezletet a dolog megbeszélésére. Az eredmény egy öt évre szóló megállapodás aláírása lett, amelynek értelmében az umatilla törzsek megalapították a call centeres, dokumentum-előkészítő és szoftverprogramozási feladatokat vállaló, ma már 250 embernek munkát adó Cayuse Technologies vállalkozást, az Accenture pedig menedzsmentszolgáltatásokat nyújt ennek a cégnek. Az Accenture annyira bízik a sikerben, hogy további közös üzleteket tervez más törzsekkel - derül ki a Business Week cikkéből.

Az írásból kiderül, hogy az indiánok 10-30 százalékkal olcsóbban dolgozhatnak, mint a városokban élő amerikaiak, ugyanis a speciális környezetben működő indián vállalkozások adókedvezményeket élveznek, továbbá sajátos helyzetükből adódóan pályázhatnak a Small Business Administration program támogatásaira. Státusuk miatt eleve előnyt élveznek a közhivatalok megbízásainak elnyeréséért folyó piaci versenyben.

Végül, de nem utolsósorban, van egyfajta reklámértéke is foglalkoztatásuknak. Sok amerikai díjazza azt, hogy bizonyos állások nem vándorolnak el az országból, illetve azt, hogy hátrányos helyzetű társadalmi csoportoknak segíthet azzal, ha olyan cég ügyfele, amely indiánoknak ad munkát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fawcet #10
    Nem kell fasisztáknak lennünk. Igenis van értelme ha a cigányok is dolgoznak és nemcsak gyerekgyártáshoz értenének. Kevesebb lenne a bűnözés is.
    Csakhogy ember tervez, Ördög beleront sokszor.
  • Ronny #9
    halotáll=hallottál
  • Ronny #8
    a cigányok új jövevények, nincsenek történelmi/genetikai gyökereik európában(a törökök és az arabok hátán jöttek be)

  • Ronny #7
    halottál az elmúlt években végzett genetikai tanulmányokról? A mai magyarok genetikai állománya döntő többségében szláv/balkáni eredetű. Ők itt voltak már a honfoglalás előtt, sőt... így a többség európai őslakosnak számít.
  • djukel #6
    Miért bazmeg a te őseid itt voltak már kétezer éve?
  • Vorpal #5
    lol.DDD
  • Frosty01 #4
    #3, #2 jó ötlet, támogatom :D
  • Tinman #3
    Igen... mondjuk elhúzhatnának oda, ahonnan jöttek.
  • Ronny #2
    a mi indiánjaink is belehúzhatnának...
  • Tinman #1
    Aham