Dojcsák Dániel

Mit töltsek le magamnak?

Eljött a bittel-byte-tal folyó kánaán, hisz a T-Com drasztikusan megemelte az ADSL sávszélességeket, a UPC a chellonál pedig még ezt is megfejelte egy picivel. Sőt mióta a kábelinternet felhasználóknak sincs adatforgalmi limit, azóta bármit letölthetnek. Szerkesztőségünk el is kezdte letölteni az internetet, most írjuk ki DVD-re.

Az otthoni DSL és kábelnet elérések sávszélessége eddig 512 Kbit és 5 Mbit közötti tartományból rugaszkodott egy utolsó nagyot, ma már a legkisebb DSL 1 Mbit, a legkisebb kábelnet 1,5 Mbit, a legnagyobb DSL 8 Mbit, a legnagyobb Chello pedig 20 Mbit/s sebességet ígér. A fejlesztés után természetes volt, hogy mindenki nekiugrott és minden szemetet letöltött, amivel gyönyörködhetett a sebességben. Ettől természetesen radikálisan le is lassultak a rendszerek.

A teljesen korlátlannak ígért szélessávú elérések valójában nagyon is korlátosak, hiszen Fair Use Policy szinten a nagy szolgáltatók meghatároztak egy limitet, aminek az elérése extrém felhasználásnak minősül és nem tolerálható. A T-Online esetében ez havi 150 Gbyte-ban lett korábban meghatározva, míg a limitek eltörlésével kérkedő UPC ugyan egy gáláns 250 Gbyte-ot ajánl, de mégiscsak korlátoz. Cikkünk megpróbál fényt deríteni arra, hogy mire lehet elhasználni a több száz gigás limitet és bizony be fogja bizonyítani, hogy éppeszű normális ember/család, sőt még talán egy kisebb kollektíva sem tudja átlépni a havi megszabott korlátokat.

A gyakorlatban a 10 Mbit-es Chelloval napi 100 Gbyte letöltés generálható, a DSL 8 Mbit-en pedig 80 Gbyte. Ezek szerint az álomlimitet nem több, mint 2,5 nap alatt lehetséges elérni, de vajon mit tud letölteni ehhez az áldott jó felhasználó?

Olvassunk híreket, küldjünk emaileket!

A napi rutin része szinte mindenkinél a kedvenc sajtótermékek böngészése. Olvastam katasztrófákról, politikáról, belepillantottam kedvenc tech témáimba és szórakoztattam magam bulvár témákkal is. A hírek olvasásakor a szöveg maga továbbra is néhány Kbyte, mint a békeidőkben, viszont a flash hirdetések, izgő-mozgó dizájnelemek keményen megnyomják a számlálót. Illetve a legtöbb portálon lehetőség van nagyméretű képek nézegetésére is. Különbség a korábbi sebesség és a mostani között leglátványosabban talán itt mutatkozott.

Az eredmény: ugyanannyi idő alatt töltődtek be az oldalak, a képeken érződik a gyorsabb letöltődés, viszont a külföldi oldalak esetén a késleltetés nem változott számottevően, tehát ugyanúgy 1-4 másodperc tellik el, mire elkezd betöltődni az oldal, ezután viszont szélsebesen megjelenik a tartalom.

Szumma: Átlagos adatforgalom: 30 Kbyte/s Havi össz adatforgalom: 3,08 Gbyte (30x1 óra)

Klikk ide!

Hallgassunk online rádiót!

A médiafogyasztás legtriviálisabb módja az elektronikus médiumok háttér fogyasztása. Rádiót szinte mindenki hallgat autóban, munkahelyen, de akár otthon is. Miért kellene a kommersz adók elcsépelt számait hallgatni, ha ott van a Last.fm, vagy a Winamp tematizált Shoutcast könyvtára, ahonnan kedvünkre szemezgethetünk bármilyen muzsikából vagy szöveges adásból.

A tömörített adatfolyamnak köszönhetően nem jelentős a sávszélesség foglalása, tehát akár online játék, vagy bármilyen netes tevékenység mellett észrevétlenül megbújik. DSL felhasználóknak érdemes a feltöltési sebességüket korlátozni, mert az upload szűkre szabása miatt bármilyen felfelé irányuló adás miatt már szakadozhatnak a stream (adatfolyam) típusú letöltések. A streamek minősége erősen függ a forrástól, de szélessávon bátran ki lehet választani a legjobb minőségű folyamot.

Naponta átlagosan 4-5 óra zenehallgatás elképzelhető, így az Artisjus sem haraphat belénk, hiszen nem tároltunk a merevlemezünkön jogvédett tartalmakat, a Last.fm esetében viszont akár saját lejátszási listát is összeállíthatunk. Ez a jövő.

Szumma: Átlagos adatforgalom: 20 Kbyte/s Havi össz adatforgalom: 8,23 Gbyte (30x4 óra)

Klikk ide!

Nézzünk TV-t a neten!

Háttértévézésnek kicsit talán túlzás az online nézegetés, főleg hogy a televíziók online adásai általában szörnyű minőségben vannak fenn, emiatt a a konkrétan minket érdeklő műsorokon túl nem igazán éri meg mást megnézni. Kinek van ideje ott ülni a tévé előtt egész nap, amikor célszerűbb megnézni a híradót akkor amikor én akarom? Még akkor is ha ez minőségi kompromisszumot jelent.

A hazai csatornák közül az M1, TV2, HírTV és az ATV adásai közül lehet szemezgetni, az RTL Klub mindeddig elzárkózott az online tartalomszolgáltatástól, csupán néhány műsorukat rakják fel a webre. A nemrégiben elindult IP TV szolgáltatásokat sem lehet ide venni, annak ellenére, hogy a T-Online által nyújtott szolgáltatás ugyanazt a sávszélességet veszi igénybe, mint amin internetezik a felhasználó. Sólyom Balázstól (T-Online sajtókapcsolatok) megtudtuk, hogy az IPTV-t igénybevevő ügyfeleknek az internetszolgáltatás és a TV adás is külön garantált sávszélességet élvez, nem zavarhatják egymást, illetve az IP TV stream természetesen nem számít bele a havi internet adatforgalomba sem.

Szumma: Átlagos adatforgalom: 25 Kbyte/s (200kbit) Havi össz adatforgalom: 1,28 Gbyte (30x0,5óra) Nézegessünk vicces videókat!

A webkettő trend nálunk még csupán befogadói szinten ért el sikereket. A legtöbben nem töltenek fel saját készítésű videókat, de szívesen nézegetik azokat. Menő dolog linkeket is küldözgetni, amiben vicces vagy érdekes videók vannak, legyen az egy édes cica vagy éppen egy véres felvétel arról, hogyan verik agyon a rendőrök a tüntetőket. Ezek a videók darabonként 1-25 Mbyte közötti méretet jelentenek, s amennyiben végig is nézünk minden egyes filmet amit megnyitottunk, az az érdekes meglepetés ér minket, hogy nem sokkal több forgalmat generál, mint a hírolvasás.

Mivel ezeket a filmeket nem mentjük el, kedvenceinket lehetséges, hogy akár harmincszor is letöltjük, mire megmutatjuk a hozzánk betérő minden ismerősünknek.

Szumma: Átlagos adatforgalom: 50 Kbyte/s Havi össz adatforgalom: 5,14 Gbyte (30x1 óra)

Töltsünk le mindenfélét!

Letöltés rovat szinte minden portálon van. Keskenysávon kétszer is meggondolta volna mindenki, hogy rákattintson-e a letöltési linkre, de most már ész nélkül lehet mindenfélét elmenteni. Lehet letölteni játékdemókat, programokat, háttérképeket, filmelőzeteseket, ingyenes zenéket, lehet online videotékába járni, lehet haverokkal fájlokat csereberélni, FTP tárhelyre nagyfelbontású Photoshop fájlokat felmásolni. Időnként érdemes letölteni minden hardverünk legújabb meghajtóprogramját, frissítéseket, sőt, megvehetünk már teljes játékokat is online (pl.: Steam-en keresztül).

Ezek mind sokszáz megabyte-nyit adnak hozzá a számlálónkhoz darabonként, ez az első kategória, amivel már tudunk jelentős mennyiségeket is leszedni. A nemrég nálunk is bemutatott Supreme Commander játék demója például éppen 1 GB, egy mozielőzetes 10-25 Mbyte, egy nagyfelbontású HD videó viszont már percenként 70-80 Mbyte. Hogy ki mennyit tölt le ilyen tartalmakból az teljesen szélsőséges értékek között mozoghat, de egy képzeletbeli átlagos, mégis aktív felhasználó 10-15 Gbyte adatforgalmat képes ebből generálni.

Szumma: Átlagos adatforgalom: 40-1000 Kbyte/s Havi össz adatforgalom: 15 Gbyte

Játszunk online játékokat!

Ennek kétféle módja van. Az egyik a munkahelyeken is igen népszerű online flash játék. Ezek darabonként 1-20 Mbyte méretűek, és ugyan többségére igen gyorsan rá lehet unni, ennek ellenére szinte képtelenség, hogy komoly adatforgalmat hozzunk össze ezekből. A tesztelt időszak alatt 32 Kbyte/s lett az átlag adatforgalom, bár nem találtam olyan játékot, ami 5 percnél tovább lekötött volna.

A másik online játékmód, mikor MMORPG-vel játszunk vagy egyéb multiplayer játékkal interneten keresztül. Mivel ezek a protokollok úgy vannak optimalizálva, hogy betárcsázós internettel is lehetséges legyen játszani velük, ezért szinte kivétel nélkül maximum 2-4 Kbyte adatforgalmat generálnak másodpercenként, azt viszont folyamatosan. Egy addikt World of Warcraft játékos esetén napi 5 órányi játékkal bizony bele lehet csavarni pár gigát a számlálóba.

Szumma: Átlagos adatforgalom: 3 Kbyte/s Havi össz adatforgalom: 1,5 Gbyte (30x5 óra)

Warez - ami tilos

Az egész világon probléma a szellemi és virtuális javak jogainak rendezése. Ezen a téren az illegális letöltések kérdése váltja ki a legnagyobb vitákat. A legtöbb - akár laikus - olvasónak sem kell bemutatni a DC, Bittorrent, Kazaa, SMSweb témákat, ahonnan korlátlan mennyiségben érkezhet a mennyei mannaként ránkzúduló adat. A legnépeszerűbbek természetsen a filmek, sorozatok, hiszen ezek között mindenki talál kedvére valót. Sokan vannak, akik zenét is töltenek le nagyobb mennyiségben, illetve egy közepes réteg, akik játékokat és programokat is leszippantanak a nagy közösből.

A sávszélesség emelés legnagyobb vívmánya itt látható. Eddig a szerényen alacsony feltöltési sebességek és a Chello forgalmi limit miatt sokan írtóztak attól, hogy a letöltött javakat vissza is kellene adni a közösségnek a fájlcserélőkön. Most viszont mindenki bátran hagyja ott a gépét és forgatja vissza a letöltött mennyiségeket. Ennek az eredménye a szociálisabb közösségen túl, hogy a több feltöltő miatt gyorsabbak lesznek a letöltések, a tartalmak jóval tovább és jóval szélesebb skálában elérhetőek maradnak, így mindenki boldog a jogtulajdonosokat leszámítva.

Egy korábbi ASVA témájú cikkben felvetettem, hogy mi történne, ha a kiadók maguk terjesztenék akár pénzért tartalmaikat fájlcserélőkön, most talán kap még egy löketet ez a téma, hisz ezek után már semmi nem tarhatja vissza az átlagfelhasználót sem attól, hogy warezoljon. Nemrégiben egy szervizes barátomat kísértem el egy külső munkára, ahol a WLAN router beállítása mellett a másik probléma a családban az volt, hogy valamiért nem megy a DC. Egyáltalán nem geek családról volt szó, átlagos, jóravaló népek. Ők is warezolnak.

Adatforgalmat tehát egyszer generál a torrentező mikor letölti a tartalmat, illetve egyszer, amikor vissza. Általában elvárt, hogy legalább annyi töltődjön vissza, mint amennyit kivett az illető a rendszerből, így érdemes legalább dupla adatmennyiséget számolni mindenre. Ez az egyetlen olyan téma, amivel valóban igen komoly mennyiséget lehet forgalmazni, de ennek is vannak logikus határai.

Egy nagyon aktív számítógép függő havonta feltételezéseim szerint 10 filmet és egy sorozat teljes évadját nézi meg, játszik három játékkal és letölt 20 új albumnyi zenét. Ez byte-osítva 13-47 Gbyte (divx/DVD-R) filmekre, 17 Gbyte sorozatra (HD minőség), kb. 11 Gbyte játékra és 5 Gbyte zenére (tömörítetlen FLAC). Ennél többet egy ember/család egyszerűen képtelen feldolgozni, így az ezen felüli letöltés felesleges, szükségtelen. Mivel ezeket mind Bittorrent rendszerekről szerezte be a felhasználó, ezért minden érték kétszerese számít.

Szumma: Átlagos adatforgalom: Lehetséges maximum sebesség Havi össz adatforgalom: 92 - 160 Gbyte

Az internetszolgáltatók korábbi megnyilvánulásaiból érezhető, hogy az ennyire aktív felhasználás kevesebb, mint 5%-nyi előfizetőre jellemző, s még akkor is, ha egyre többen kapnak rá az online tartalomfogyasztás ízére, akkor sem hihető, hogy az újonnan meghatározott limiteket jelentős számban képesek lennének elérni emberek. A szomorú tény nem is az, hogy illegális tartalmakat fogyaszt szinte mindenki, hanem a legális jó minőségű, a technológiai limiteket kihasználó tartalmak szinte teljes hiánya.

Jelenleg HD felbontásban itthon kizárólag illegális forrásokból lehet hozzájutni TV műsorokhoz, az értékelhető multimédia tartalmak javarészt külföldi forrásokból származnak és a hazai piac követő magatartása, konzervatizmusa ezt garantálja hosszú távon is. Kirívó példaként említhető, hogy míg az alsókategórián kívül ma már szinte lehetetlen 4:3-mas képarányú tévét venni, addig az összes csatorna így sugározza műsorait, szóval aki ki akarja használni a drága pénzen vett LCD tévéje valós képességeit, kénytelen DVD-re vagy internetről letöltött anyagokra fanyalodni. Egyrészt nem meglepő, hogy a tartalom ipar ismét képtelen követni a technológiát, másrészt úgy tűnik kialakult egy újkori vasfüggöny csak kissé másfelé lett rajzolva és egész Európát sújtja.

A cikkben közölt adatok egyedi mérések, becslések. Reprezentatívnak nem tekinthetőek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ocsieu #108
    Üdv!
    http://www.sg.hu/cikkek/38571
    A 92-es hozzászólásra reagálva:
    Az okay hogy a szóbeli egyezségek mit sem érnek.
    Nade az írottak???
    Fizessék meg a t-társaság veszteségeit azok, akik a szerződéseket csinálták.
    Nem pedig milliós-többmilliós összegeket felvenni.
    Ha már önmagában nem többmilliós fizetéseket kapnának, nem csinált volna problémát a társaság a hardcore letöltőkből (vagy csak csináltak volna jobb munkát).
    Ennyi erővel egy halom ember felmondhatná az érvényben levő szerződését, mert a konkurencia idóvel olcsóbb, gyorsabb, "korlátlanabb" vagy más szempontból az előfizető számára jobb lett...

    Holott engem a dolog nem érint.
    Hál isten az én kis kábelszolgáltatóm is emelt 8mbit/s-ra 512-uppal.
    És hát 150-200 giga a minimum.
    De már most van docsis 3.0 cuccuk, csak még a előfizetőnél telepítendő modemek ára qva drága...
    "korlátlan".
    Erről a szóról csak annyit, hogy ezt az előfizető hiszi JOGOSAN korlátlannak, a szolgáltató meg az előfizetőt hülyének.
    Tisztában vagyok vele hogy szükség van korlátra.
    De azt meg elvárom, hogy a dolgok bizonyos szempontból (számomra kedvezően) fejlődjenek.
    Ilyen az ingyenes fix és publikus ip, ha én úgy akarom.
    A jövőben egyre fontosabb lesz a szimmetrikus vagy legalábbis azt megközelítő sávszélesség, ugyanis ettől internet az internet.
    Ez így egyfajta cenzúra.
    Tisztában vagyok a hátulütőjével, és a negatív oldalával.
    Nade ebből nem lehet kiindulni.
    Ilyen uppal senki nem fog otthoni ftp, http-t üzemeltetni, pedig ez a techológia fejlődéssel elkerülhetetlen, és ez a jövő..
    Csak idő és "ellenkedés" kérdése...
    Én pl szívesen üzemeltetnék hasznos és értékes weboldalt, vagy ftp-szervert itthon, és nem kellene tárhelyet vennem, meg esetleg a jövőben a szerverem berakni egy hosting-céghez, nade ilyen uppal nincs értelme.
    Az már csak hab a tortán, hogy egy halom legyet ütnék egy csapásra, és olcsón!!!
    1 internetdíj, gigabites lan szímmetrikus kapcsolattal az itthon üzemelő házi (pl: microsoft home server-tudom hogy mégcsak most csinálgatják a fiúk, remélem frankó lesz) szerveremmel, ami egyben home (proxy, router stbstbstb egyben) és publikus szerver is lehetne...
    erre a megoldásra szánnék is havi 20000-et a mostani 12 helyett, de 40-50-et nem.
    Nincs más lehetőség várni és reménykedni kell.
    Talán majd egyszer eljutunk az általam felvázolt jövőképhez.
    Gyanítom hogy sokan vannak hasonló cipőben...
    Ha végre egy nagyobb (akár többmilliós) közösség igényeire is figyelnének azok akik a fejlődés irányát megfelelő mértékben befolyásolják, nem lenne ennyi probléma...
    Amíg meg a multik egymás seggét vigyázzák, addíg a közösségi érdek le van szva..
    Egyértelmű hogy ennek a sávszéltriplázásoknak önmagukban semmi értelme.
    Már várom mikor rinyálnak a szolgáltatók, hogy kevesebb lett a bevételük, miközben fajlagos költségeik nem csökkentek arányosan a bevételcsökkenéssel, mert mindenki kisebb, olcsóbb, lassabb csomagokra fizetett elő...
    Nekem március előtt 3mbit/266kbitem volt.
    Én jobban örültem volna ha csak az upomat emelik mondjuk 1,5-2,5 mbitre.
    Vagy mondjuk megduplázzák a letöltésem 5-6mbitre, a feltöltésemet meg 1-1,5mbitre.
    Esetleg emelik a 100 giga korlátot, amit esetemben hál isten nem nagyon tartanak/tartottak be (talán a hungarotel és más adsl-szolgáltatók márciusi sávszélemelése és díjcsökkentése miatt)
    Sajnos nem ez történt, pedig akkor már itthonról üzemeltetném a weboldalam, ftp-m, amilyen plattformon én akarom, ahogyan én akarom, és a hostingcéget sem kellene feleslegesen zaklatnom, illetve nem idővel derülne ki hogy ezt nem lehet, azt nem lehet, illetve nem kerülnének bizonyos megoldások zsíros, (számomra megfizethetetlen) összegekbe...
  • rosemberg #107
    Nem tudom hogy még mennyire működik az E-DSL szolgáltatás erről akkor tájékozódtam amikor vidéken laktam és nem volt mód az A-DSL-re.
    Ez egy műholdas internet elméletileg azt a célt szolgálja hogy ahova nem lehet A-DSL-t bekötni oda ezt viszik ki. nézz utánna a neten lehet hogy nem olyan jó csak egy 5let volt.
  • rosemberg #106
    Nekem is amikor megemelték 8 Mbit-esre a vonalat több sebesség teszten kipróbáltuk és volt olyan hogy 2 Mbit-es sebességet értem el 6 Mbit-nél nem volt nagyobb soha.
    Amikor jeleztem a szolgáltatónak azt mondta nem garantált a 8 Mbit csak esetenként elérheti. Fasza mi?
  • leeloodallas #105
    Én egy Somogy megyei faluban Jákóban élek, az egyetlen internet szolgáltató egy pesti cég, a maximális sávszél. 1 Mbit ez12 ezer ft-ba kerül, korlátozottan ( 3 GByte ) pedig ~3800 Ft. 2 éves hűségnyilatkozattal. Aki tud "jobbat", kérem írjon a címemre: [email protected].
  • PittyPanG #104
    Azért kicsit furcsálom azt az 5%-ot. Most hogy (befejeződtek) a sávszélemelések még mindíg rosszak a vonalak, piszok lassú lett az a hatalmas nagy emelés. megjegyzem valakinek rosszabb lett mint volt 2M ról 1M-re illve az alá esett vissza. Én kétlem hogy most a jóravaló emberek is éjjel nappal töltögetnének.
  • rosemberg #103
    Meg lehet nézni a Japánokat mi a cél üvegszálat minél közelebb a lakásokhoz,ott már van olyan lakás ami úgy épül.
    Nem egyből arra gondolnak hogy a kalózfelvételeket cserélgetik egymás között az emberek.
    A családi videókat is lehet kűldeni egymásnak akár emailban is.
    Hol vagyunk mi? Pénzéhes kapitalizmus.
  • rosemberg #102
    Hát csak azt felejtik el mondani ,hogy amikor routherrel meg van osztva a sávszél 4-5felhasználó x160 gbyte. Utálom a szarrágó szolgáltatókat.
    Gusztustalan és pénzéhes húzás volt amit a #92-n olvashattok
  • Sanyix #101
    Nemtudom honnan veszi azt a sok okos hogy adsl= tréonlány
    NEM! ADSL= trékom vonal és szolgáltató, KORLÁT NÉLKÜL!!!
    CSAK A TRÉONLÁNYNÁL VAN KORLÁT, és nem kötelező azt választani. Tulajdonképpen hülyeség is, ugyanis az a legdrágább adsl szolgáltató, és az egyik legszarabb is.
  • Penge4 #100
    Az IP ban ilyen szempontból hülyeség, amit már sokan beláttak, mert aki ilyenekkel játszik az nem normális és akár 100-200 IP-t is képes "ellőni" mire megunja és ezeket az IP-ket másoknak is kioszthatják. Akit meg véletlenül banolnak ki, azoknak elég egy sima kick is, úgyis felfogják, hogy kevés slotot adtak, vagy valami baj volt a megosztással...stb és javítják...
    A kábelnetnél meg kb 2-3 perc egy IP váltás és legalább nem bont 24 óránként és nem olyan lassú a feltöltési sebesség, amik ellen nincs trükk, ellenben az IP váltással.
  • Evil Merodak #99
    Lehet, de nem túl szerencsés megoldás a többi felhasználó szempontjából.