Kruza Richárd

Botrányok a Wikipedia körül

A Wikipedia online enciklopédia szeretné visszanyerni az emberek bizalmát, miután egyik legtermékenyebb és legmegbízhatóbb szerkesztőjéről kiderült, hogy valójában egy 24 éves, végzettség nélküli Kentucky-i férfi, bár azt állította magáról, hogy vallásszakértő professzor.

Jimmy Wales, a Wikipedia társalapítója elmondta, hogy a külső munkatársak továbbra is dolgozhatnak anonim módon, azonban a szakmai végzettséggel rendelkező személyeknek ezentúl hivatalosan igazolniuk kell magukat. A múlt héten kiderült ugyanis, hogy az Essjay álnév alatt működő külső munkatárs hamis iratokkal, bizonyítványokkal próbálta elrejteni, hogy valójában egy végzettség nélküli fiatalember.

Wales a múlt héten még úgy kommentálta a dolgot, hogy "tulajdonképpen csak egy álnévről van szó, és ezzel nincs különösebb problémám." Wales hozzáállása az esettel kapcsolatban mostanra már eléggé megváltozott. A Wikipedia támogatói és hívei az online enciklopédiát ugyanolyan megbízhatónak és hitelesnek tartják mint a hagyományos enciklopédiákat, a kritikusok szerint viszont az Essjay ügy egy újabb bizonyíték arra, hogy ez közel sem így van.

"Ez az eset egyre több ember bizalmát ássa alá a Wikipediával szemben" - mondta Andrew Keen a ZDNet rovatvezetője. "Arra kérek mindenkit, hogy ne bízzon a Wikipediában. Nem lehet tudni, hogy a szerkesztőknek valójában mi a céljuk. Még az is elképzelhető, hogy valamilyen üzleti, politikai vagy gazdasági érdekek húzódnak mögöttük."

"Ez egy újabb jó példa arra, miért nem szabad bízni az ellenőrizetlen médiában. Mr. Jordan egy újabb álnév alatt talán már folytatja is tevékenységét" - mondta Keen, a Cult of the Amateur (Az Amatőr Kultusza) írója, mely azt fedi fel, hogy a webes tartalmak jelenléte és dominanciája mekkora veszélyt jelent az amerikai értékekre és gazdaságra.

A Wikipedia tartalma miatt más frontokon is támadások kereszttüzében van. Frank "Fuzzy" Zoeller profi golfozó a múlt hónapban perelte be az oldalt, mivel szerinte a róla megjelent egyik állítás egyszerű rágalom. Múlt évben pedig Daniel Brandt (aki a mostani Essjay ügyet is felfedte) 142 plagizált szövegrészt talált a Wikipediában. "Ha valaki valamilyen módon behatol a közösségi szférába, felelősséget is kell vállalnia érte" - mondta Brandt, aki Wikipedia Watch (Wikipedia Felügyelő) nevű weboldalt üzemelteti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sadist #37
    médium
  • Beyond silence #36
    Pont hogy a birálok állásontja elfogulult és megbízhatatlan. A különböző szakemberek azért birálják mert nekik ahhoz fűzödik hasznuk hogy ne bízanak meg a Wikipediában, hanem az ő könyveiket, írásaikat vegyék...!
    Mint ha oly sok magasvégzetséggel ellátott ún. szakember mind pártatlan lenne, és a pontos, Igaz ismeretek birtokosai lennének.
    Ha van valami aminek pártatlanságában és a lehető legnagyobb igazság tartalmában bizhatunk akkor az egy olyan szöveg, enciklopédia amit bárki átírhat. Így nem csak hogy egyre újul, de többek által is kikezdhetetlennek itélt, nem pedig csak egy szubjektív vélemény. Ezek alapján a Wikipédia (hosszabb távon különösen) a legmegbízhatóbb média!
  • galocza #35
    ha a szócikkeiből nem jöttek rá, hogy "képzettség nélküli", hol a gond?
    számomra gond nélkül elképzelhető, hogy vkinek nincs történész vagy régész végzettsége de beleássa magát mondjuk a sarkantyú témakörébe (mert speciel ez a mániája), és teljesen korrekt cikket ír róla.
    ha az általa közölt szócikkek nem korrektek, akkor megint lényegtelen a végzettség.

    amúgy a wiki nekem olyan mint az index: gyorstájékozódásra jó, de azért nem veszem készpénznek.
  • Tetsuo #34
    Ad 1, 1ik media sem hiteles.
    Ad 2, a wiki legalább a legfrissebb nagyenciklopédia.
  • redmedve #33
    De azért mégiscsak van némi esélyük a holdkórosoknak :P
  • haxoror #32
    okok
  • haxoror #31
    Ez nem "nemrég is ugyebár" helyzet mert akkor a szócikk tartalma most viszont csak a szerzőjének a képesítése a kérdéses.

    A wikit is tudni kell használni mint bármi mást, aki használja hamar kitapasztalja hogy mikor megbízható a szócikk és mikor nem annyira (pl külső forrás és kiegészítő linkek a szócikk alján)

    btw pont az index.hu-nak nem kéne "hitelességről" írnia...
  • redmedve #30
    Szóval értelek, na. De attól még nem oké hogy tudományos cikkeket aggatok magamra, és álarcos lovagként mondom az okosságomat. Írja le ha tudja, ehhez nem kell hazudnia. Amúgy nagy hülyeségeket nyilván észrevesznek (ha olvassák).
  • redmedve #29
    Elvben igazad lehetne, de nemrég is ugyebár megkérdőjeleződött a Wikipedia onine enciklopédia hitelessége, miután kiderült, hogy hónapokig az ajánlott cikkek között volt egy áltudományos koholmány.
  • haxoror #28
    Ha hülyeség amit írsz akkor tökmindegy hogy kire hivatkozol, a wikinek pont az a lényege hogy rengetegen olvassák és olyanok is akik tényleg(!) értenek az adott témához szal előbb-utóbb (gyk kurva gyorsan :) bele fognak kötni hogy kamu és betámogatják egy csomó más IGAZI prof anyagával hogy nekik van igazuk.

    Egy holdkórosnak esélye sincs a kamu forrásaival, főleg nem vallási témában mert ott tényleg "keresztre feszítik" azt aki hülyeségeket ír

    Persze vannak zűrös témák pl görög-török vagy magyar-román történelem ahol rendesen képviselve van a két oldal a saját ideológiájával, forrásaival és igazával de az ilyen ütközős szócikkeknél a wiki oda is írja hogy a téma vita tárgyát képezni és nem biztos hogy az adatok megbízhatók.