Berta Sándor

Német digitális élelmiszerbiztonsági program

Magyarországon és Európa más államaiban is egyre többször szólnak a hírek átcímkézett, lejárt szavatosságú, romlott húsokról. Németországban megelégelték a helyzetet és digitális harcot indítottak a romlott termékek ellen.

Szinte nincs olyan nap, hogy ne szerepelnének a híradásokban élelmiszerbotrányok. Amíg Magyarországon a hatóságok szinte alig győzik felgöngyölíteni az ügyeket, addig Németországban már a jövőre gondolnak. Az IT FoodTrace nevű kutatóprojekt célja az, hogy a vásárlókat a jövőben megkíméljék a romlott húsok megvásárlásától.

A német E-Kormányzat 2.0 program részét képező IT FoodTrace-ben az IBM Németország és a Hohenheimi Egyetem Élettudományi Központjának vezetésével 30 intézet vesz részt azért, hogy lehetővé tegyék a jövőben a különböző élelmiszerek minőségének - akár az interneten történő - ellenőrzését és online is figyelemmel kísérjék az árucikkek útját a termelőtől a feldolgozón át a fogyasztóig. "A programban együttműködnek a különböző kutatóintézetek, a gazdaság élet és a fogyasztók képviselői. Célja, hogy felhívjuk a vásárlók figyelmét a problémára" - mondta Dr. Wolfgang Schäuble belügyminiszter.


"A fogyasztók gyakran csak akkor értesülnek egy élelmiszerbotrányról, amikor például a romlott húst már elosztották a különböző kereskedelmi egységek, áruházak között. Németországban eddig még nem voltak olyan technikai lehetőségek, amelyek segítségével ezeket a cégeket ki lehetett volna szűrni. Most, az IT FoodTrace-nak köszönhetően ez lehetővé válik, így pontosan tudni lehet majd, hogy milyen utat járt be egy szelet hús, amíg a vásárló tányérja került" - jelentette ki Dr. Caroline Liepert, a projekt menedzsere, a Hohenheimi Egyetem Élettudományi Központjának vezetője.

A programot egyébként tavaly nyáron hívták életre és a német oktatási és kutatási minisztérium tavaly június óta támogatja. Az első és legfontosabb cél az információgyűjtés az élelmiszerekről. Így pontosan megállapítható, hogy kik milyen élelmiszert gyártanak és ezek a termékek milyen minőségűek.

"A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy minden egyes hústermék egy digitális azonosítót kaphat. A központi adatbázisban pedig megtalálható lesz minden információ a származási helyről és hogy milyen módon, milyen cégeken (termelők, felvásárlók, feldolgozók, csomagolók, szállítók, kereskedők) keresztül jutott el a vásárlóig. Természetesen biztosítani fogjuk az adatok védelmét is" - hangsúlyozta Kirsten Brockhoff, az IBM munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)