Berta Sándor

Itt a Google irodai szoftvercsomagja

A Google eddig is igyekezett szakítani azzal, hogy csupán egy területre, az internetes keresőkre koncentrál. Jól bizonyítja ezt a YouTube megvásárlása vagy a könyvdigitalizálási program.

A Google Book Search kapcsán sok támadás érte a vállalatot, azonban vitathatatlan, hogy egy érdeme mindenképpen van: valóságos könyvdigitalizálási hullámot indított el és egyre több hasonló projekt indult. Ebben a programban a cég egyik konkurense a Microsoft. Azonban úgy tűnik nemcsak itt, de egy másik területen is összeakadt a két fél. A Google ott támadja a Microsoftot, ahol utóbbi igazán előnyben érezheti magát, ez pedig az irodai programok piaca.

A most piacra dobott Google Apps Premier Edition bármely cég vagy szervezet számára elérhető, munkaállomásonként 38 euróba kerül, így jóval olcsóbb a Microsoft Office irodai szoftvercsomagnál. A programból állítólag máris rendelt a General Electric és a Procter & Gamble is. A Google Apps For Your Domain egyébként már tavaly augusztus óta hozzáférhető, tartalmaz egy levelezőprogramot (Gmail), egy naptárat (Google Calendar), azonnali üzenetküldő és internetes telefonprogramot (Google Talk), egy szövegszerkesztőt és egy táblázatkészítő alkalmazást (Google Docs & Spreadsheet), valamint egy honlap- és webdizájntervező programot (Page Creator). Eddig több mint 100 000 vállalat és szervezet, valamint több száz egyetem és főiskola használja.

Az új Premier változatban további tíz gigabájtnyi tárhely érhető el az elektronikus levelek számára, az e-maileket akár a mobiltelefonra is továbbítják és a szolgáltatást egy 24 órás forródrót teszi teljessé. A szövegszerkesztő segítségével akár ötven személy is dolgozhat egyszerre egyetlen dokumentumon. "Hisszük, hogy a webalapú alkalmazásoké a jövő. Vagyis ebből a szempontból klasszikus értelemben véve a Google Apps nem számít kereskedelmi terméknek" - mondta Stefan Keuchel, a Google Németország szóvivője.

A Google Apps-nak ugyanakkor egy komoly hátránya mindenképpen van, az adminisztrátori felület kizárólag angol nyelven kommunikál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • abzu #12
    Szerintem nemsokára meglesz magyarnyelven is ez a csomag.
  • juharfalvi #11
    Az itt hozzászólók 2 dolog felett siklottak át:
    1. Az <b>adminisztrátori felület</b> van angolul, az alkalmazás nem feltétlenül. (egy admintól az angol nyelvtudás elvárható)
    2. A webes alapú azt jelenti, hogy megvan a te gépeden az anyag, de a weben is tárolva van. Vagyis ha a géped elromlik, akkor a neten megtalálod az utolsó mentést.
  • pbanfa #10
    Cat: ágika és marika is kell, hogy tudjon angolul. Én egy multi cégnél dolgozom, ahol mindenkinél feltétel az angol nyelvtudás (beleértve ágikát meg marikát), tehát ez nem lehet kifogás! (mellesleg megjegyzem, hogy mivel amerikai cég vagyunk, nálunk minden software (beleértve az office-t is) angol!!!

    Gerygrey: ez tényleg csak megszokás kérdése. A családom miatt az otthon gépen magyar win van magyar office-al. A laptop-on angol, mivel ez a céges standard. Én pl megszoktam mind a kettőt!

    Egy dolgok viszont nem értek!!! Miért web alapu? Velem már többször előfordult, hogy utazás közben kellett befejeznem a munkát,amit a vevőnek kellett bemutatnom. Na ez egy web-es alkalmazás esetén elég érdekes lett volna.
  • Cactus #9
    Ez az angol/magyar dolog engem is mindig érdekes helyzetbe hoz. Nem egyszer volt, hogy újraraktam vindózt és az szokásos programokból újabbat raktam fel. És ilyenkor észre sem vettem hogy melyik angol melyik magyar. Csak néztem, hogy miért ilyen furcsa, de aztán megszoktam az új nyelvet.
  • Tetsuo #8
    Akarod mondani: Just because?
  • Indigo #7
    Csak!
  • Gerygrey #6
    Ok, de minek?
  • Indigo #5
    Szimplán megszokás kérdése. Ha napi rendszerességgel használod, akkor nagyon hamar át lehet állni.
  • Gerygrey #4
    Engem például zavarna. Hiába a középfokú angoltudás, ha egy programot az évek során megszokok egy bizonyos nyelven, akkor utána bosszant hogy a mindennaposan használt funkcióknak tök más a neve. Ez nem nyelvtudás kérdése, mert mondjuk a Windowst magyarul, viszont a Photoshopot angolul szoktam meg - kipróbáltam egyszer a magyar Photoshopot, de pár nap múlva visszatettem az angolt, mert idegesített hogy alap dolgokat nem találok meg benne. Szóval én magyar Windowst is csak hasonló okokból használok, nem azért mert nem tudok angolul.
  • HuAn82 #3
    Azért manapság Marikának és Ágikának is illene tudni valamilyen szinten pl:angolul.