Kruza Richárd

Nagysebességű CMOS szenzor a Sony-tól

A Sony új saját fejlesztésű nagysebességű CMOS szenzora másodpercenként akár 60 kép felvételére is képes, 6 megapixeles felbontással.

IMX017CQE típusszám alatt megjelent a Sony új saját fejlesztésű CMOS szenzora, mely nem mindennapi tulajdonságokkal van felvértezve. A nagyfelbontású, 1/1,8" típusú érzékelő rendkívül gyors, 60 kép/másodperc sorozatfelvételre képes, mindezt a teljes, 6,4 megapixeles felbontás és 10 bites üzemmód mellett. Mozgókép felvétel közben ráadásul bármelyik pillanatban állóképet is lehet készíteni anélkül hogy megszakítananánk a felvételt.

Alapvetően háromféle üzemmódban lehet használni az új érzékelőt. Az egyik a fent említett 60kép/másodperc üzemmód. Kisebb, 2880 × 432 pixeles felbontásban a szenzor még sokkal gyorsabb: 300 kép/másodperc a sebessége, a harmadik lehetőség a 12 bit-es beállítás megintcsak 6,4 megapixel mellett, 15 kép/másodperc sebbesség mellett.


Egy vizzel töltött lufi kidurrantása

A rendkívüli gyorsaságot az érzékelőben oszloponként elhelyezett el különálló A/D konverterekkel tudták elérni, ezzel biztosítva 6,4 megapixel mellett a gyors adatátvitelt. A Sony ezzel sikeresen kombinálta a CMOS technika előnyeit, a magas sebességet, a videózást és a jó minőséget - és mindezt egyszerre.

Bár mérete nagyobb a videokameráknál használatos szenzorokénál, nyilvánvaló hogy az új szenzor videózáshoz lett kifejlesztve. Az a tény, hogy videó felvétel közben észrevétlenül lehet nagyon jó minőségű fotókat készíteni sokat ígérő dolog. A Sony abban bízik, hogy emiatt az új szenzor megváltoztatja majd a kamkorder piacot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #12
  Hát ja, ez nem a profi piacra készült az biztos, japán tinédzsereknek és európai 20asoknak jó szórakozás.. a kompaktok/kamkorderek esetében új elvárásokat generál, de ettől nem lesz negyed árú egy mai HD kamera.
 • uniu #11
  ebbe benne van: http://www.sony.net/Products/SC-HP/cx_news/vol47/pdf/imx017cqe.pdf
 • Flashy #10
  a végfelhasználó helyett inkább a hétköznapi hobbifotós magánember lett volna az a kifejezés amire gondoltam.
 • Flashy #9
  youtube keresőjébe "slow motion" és több érdekes videót kidob, iszonyat jók.
  vannak már high speed fényképezők/kamerák rég, van olyan cég is ami végfelhasználóknak szánja (tehát nem ipari célra) vagyis nem teljesen csillagászati az ára, de ebben a cikkben az a pláne hogy megjelent a ->SONY<- szenzora, ez most nem arról szól hogy ez a legjobb, legelső, legmittoménmi. sokkal érdekesebb egy sima digi fényképezővel elkapni egy érdekes pillanatot, már a legolcsóbbal is érdemes kísérletezni, max ne drága dolgokat vágjatok földhöz becsapódást fotózni mert nem fog elsőre sikerülni :)
 • mathe #8
  De megnézném nagyban a lufis képet:\
 • fv #7
  Aztamindenit!

  Ezzel most a Sony jópár kört rávert mindenre... Ha ez kijön a gyárból, a mostani 1-3 milkás HD kamcsik jó ha pár százezret érni fognak.
 • Cat #6
  Azáltal, hogy ötödakkora képet kell felvenni, a sebesség ötszörösére gyorsul (60rol 300-ra). Gondolom ilyenkor öt részre lesz osztva a fényérzékelő terület, és mindegyik egy sávot vesz fel - a sebesség regionális területenként ugyanugy 60 FPS marad, de egymáshoz képest kicsit eltolva működnek ilyenkor, ezáltal a felbontás csökken, de legalább van. Ez egy lehetőség, nyilván nem kötelező használni, de a CMOS erre is képes.
 • PíszLávJuniti #5
  2880 × 432 ? banner fényképészeknek ?:)
 • BCs design #4
  végre halandók is hozzájuthatnak egy nagy tudásu kamerához :D
 • Roli #3
  Már láttam a Youtube-on is lassítva
  nagyon durva volt!