Hunter

Újabb exoskeleton mutatkozott be

Tesztelték a Michigan Egyetem által kifejlesztett robot exoskeletont, melyet viselője saját idegrendszerével működtethet.

Korábban a Berkeley Egyetem is bemutatott egy hasonló, mesterséges külső vázat, ami az egész testet segítette a hétköznapi ember számára megerőltető terhek hordásában. A michiganiek szerkezetükkel elsősorban a végtagokat célozzák meg, és a gyógyászatban kívánják alkalmazni, olyan embereknek kínálva megoldást, akik részleges idegrendszeri sérülések miatt mozgásukban korlátozottak.

A Michigan Egyetem egy bokára csatolható exoskeletont mutatott be gyakorlatban, melyeket első nekifutásra egészséges alanyokon teszteltek, hogy lemérhessék, mennyiben járul hozzá eszközük a boka működéséhez.

A fejlesztésből azok profitálhatnak, akik agyvérzés vagy gerincsérülés miatt vesztettek mozgásuk hatékonyságából. Az eszközzel lelassult mozdulataik újra felgyorsulhatnak és jóval hatékonyabbak lesznek, taglalta a kutatás vezetője, Daniel Ferris professzor, aki egykori hallgatójával, Keith Gordonnal, a Chicagói Rehabilitációs Intézet munkatársával közösen végezte el a gyakorlati kísérleteket. Ezzel bebizonyította, hogy exoskeletonjuk használata mindössze 30 perc alatt elsajátítható, mitöbb viselőjének idegrendszere három nap kihagyás után is gond nélkül vette át a külső váz irányítását.

Először az eszköz viselőjének járását eltorzította a gép, mivel az exoskeleton által biztosított mechanikus erő feljavította az amúgy is egészséges izomzat teljesítményét. Ehhez a változáshoz azonban félóra alatt hozzáidomultak a kísérletben részvevők, és kevésbé használták saját izmaik erejét, mivel a váz a munka nagy részét elvégezte helyettük. A következő tesztsorozatban már olyan pácienseken szeretnék kipróbálni a vázat, akik valós izomproblémákkal rendelkeznek.

Mozgásunk kulcsa az agy által az izmok felé közvetített elektromos jelekben rejlik. A gerincsérüléssel vagy különböző neurológiai rendellenességekkel küzdőknél ezek a jelek általában koordinálatlanok és nem megfelelő erősséggel érnek célba. Ennek hatására a páciensek kevésbé képesek nyomon követni izmaik működését és működtetését, mellyel mozgásuk bizonytalanná válik, illetve egy bénulás után jelentősen megnehezíti a mozdulatok újbóli elsajátítását.

Általában a gépi rehabilitációs eszközöknél a váz egy számítógéptől kapott utasítássorozatnak megfelelően mozgatja a végtagot, folyamatosan ismételve a mozdulatsort, így próbálja elősegíteni a végtag mozgásának helyreállítását. Az exoskeletonok fordított elven működnek. A michigani eszköz esetében elektródák csatlakoznak viselőjük lábához és az agyból odaérkező jeleket alakítja át mozgássá a külső váz.

"A mesterséges izmok pneumatikusak. Amikor a számítógép megkapja viselője izmaitól az elektromos jelet, megnöveli a légnyomást a váz mesterséges izmában. Alapvetően a mesterséges izom az alany izmával együtt húzódik össze" - magyarázta Ferris.

Az egyetem egyébként nem szándékozik kereskedelmi változatot kifejleszteni, csupán utat szeretne mutatni más csoportoknak a technika életképességét illetően a gyógyászatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #32
    Nézzétek meg a Crytek videóit az új gaéről. Az exoskeletont így is fel lehet használni a gondolatban. Cyberpunk világokból ennél is jobbakat ismerünk. Nem biztos hogy sokkal nagyobb lessz a katona. Pl: a németek fejlesztettek ki egy fémizmot, amit be lehet építeni az izomba is, de egy ilyne ruhában is mozis lehet. És az valójában nem nagy. Minimál energiával már működik. Csak megfelelő fejlesztés. Az ember mindenre képpes:D
  • SHARK13 #31
    Egyetértek az előző kolléga hozzászólásával. Ha olyan szintre fejlesztik majd őket ami képes a hosszú időtartamű,alacsony enegriaigényű és megbízható üzemre akkorsem fog mindenfelé elterjedni. A moszásssérültek vagy a végtagjukat vesztetteknek minden bizonnyal nagyon jó megoldás lesz,de ipari vagy katonai használata kétséges. A terhetke remekül lehet mozgatni darukkal és targoncákkal. Katonai vonal:
    Előnyei: a gyalogosnak nagyobb a teherbírása,több lőszert,élelmiszert és védőfelszerelést tud hordozni. DE!!! Nagyban rontja a mozgékonyságot,mert még egy light-os változattal sem tud úgy a falhoz lapulni,vagy a földön feküdni,mint jelenleg. A megnövekedett külső méret miatt a jelenlegi harcjárművekben nem férnének el,szélesebb új lövészpáncélost meg nem lehet csinálni,mert a vasúti kocsik szélességéhez vannak igazítva. Egy bonyolult elktromechanikai eszközben mindig ott lebeg a meghibásodás lehetősége. Pláne harctéren,alacsony karbantartás mellett. Egy katonának ma már több,mint 15 dolgot kell egy nap 3-szor is ellenőriznie,gondold csak el mi munka lenne még a skeleton. Amikor nem kell,akkor hogy viszik magukkal,hátizsákban??? Az energiaigéyne? A jelenlegi logisztikai rendszer is túlterhelt és őrülten drága,ez a cucc min. a 6-szorosára emelné egy gyalogos katona harctéren tartózkodásának napi költségét.
    Soroljam még?
  • trident #30
    Miről van szó a cikkben?
    Van e arról szó, hogy a pneumatikus rendszer milyen erőt hordozhat, külső energiaforrásról működik e, az elektronika mekkora, milyen szintű, mennyire állhat készen az önálló működésre?

    Ha jól emlékszem a neveddel többször találkoztam a haditechnika topikba, te ott viszont az enyémmel nem, de cáfolj meg, ha a jelenlegi irányvonalak a technológia optimalizására vonatkozik (ebben fontos komponens a lehető legkönnyebb súly, olcsóbb előállíthatóság).

    Amúgy mi az amire gondolsz? Mármint a b kategórás akciófilmekre és sci-fi-re, vagyis helikoptereknél használatos gépágyúkat raknak GI Joe-ra?

    Ha jól tévedek, akkor a hevederes gépfegyverek és vállról indítható rakétákat a gyalogság aktívan használ, és a pontosság, logisztika, csapásmérés az elsődleges, nem egy több száz kilós páncélba bújtatott jóember, aki kiválló célpont, valószínűleg rossz terepen nehezen közlekedik, épületharcra alkalmatlan lehet, elsődleges célpontot fog képviselni, rejtőzködni, hirtelen hasra vágni magát nehezen tudja, ha feldöntik, akkor elképzelhető milyen egyszerű talpra állítani, ha pedig megsérül az exoskeleton, akkor tehetetlen.

    És ha nem az eddigi fegyverzetet használja, akkor mit? Egyszemélyes rakétakilövó?

    Gondolj bele, hogy például a jelenlegi iraki konflikusban ez lenne a célszerű, vagy a rajokban, koordináltan harcoló alakulatok.
    ---------------

    Oké, értem én, rendben is van a koncepciód, sőt (!) valószínűleg a közvélemény tudta nélkül is szinte biztos hogy folynak ilyen kísérletek.
    Amiben én el tudnám képzelni a te koncepciódat az inkább a szanitécek, kimentési akciókban tudnám elképzelni, illetve a támogató fegyverek egyéni használatakor (nem ismerem a tipusszámát az mg-ből kialakult fegyvereknek)

    --------------------

    Gondolom te is kedveled a haditechnikát, szivesen nézel ilyesmi dokumentumfilmet, tudod te is jól, hogy sokszor egy új technológia csak ötleteket, irányokat adott, sajnos gyakoriak a kudarcok. Ilyenre hoznám példának az egyszemélyes hátirakéta (tolósugaras tán a helyes kifejezés), amit meg is csináltak, de túl nagy a költség, alacsony a hatékonyság.

    Konkrét válasz a kérdésedre: milliárdok? Na persze nem forintban és nem régi lejben:D
    Érdemes? Ahogy fenn próbáltam rámutatni, optimalizált a haditechnika, az valóban fontos, hogy egy személy mekkora hadianyagot képes hatékonyan kihasználni, de tartok tőle hogy idegen a "gatlingos mechwarrior és űrgárdista". Anno én is olvastam ilyen regényeket és nagyon bejövősek voltak, nem vagyok szkeptikus sem, szeretem a sci-fit, de engedtesség meg, hogy megmosolyogjam az "akkor most az filmtrükk volt?" mondatot.

    Továbbra is tartom magam az okoskodni, támadni nem akarok gondolathoz!;)
  • SZU #29
    "Gondolom azzal csak kevesen foglalkoztak, hogy ez betegek számára készült, azzal is kevesen, hogy itt csak a mozgás-járásról volt szó, s nem arról, hogy mekkora erőt fejthet ki egy ilyen exoskeleton/ortézis/protézis.
    Okoskodni, támadni nem akarok, csak fura volt a cikk után olvasni"

    Szerinted mennyiből tart a rendszer felkészíteni nagyobb erőfeszítés elviselésére, ha már működik?
    Gondolod nem éri meg a hadseregnek, hogy teljes repesz és golyóálló cuccal vonják körül az drágán kiképzett katonájukat és elbírja a komolyabb fegyverzetet és a hozzá való lőszert?
  • kutyak #28
    Remekül fel lehetne ezeket használni emberszabású robotok fejlesztésénél.
  • trident #27
    Tények és talányok, szigorúan tudományos szemszögből. =)
    "Szigorú Weavernek volt már ilyenje, az akkor csak trükk volt?"
    "Hm... kéne egy ilyen otthonra. :D"
    ":D Karácsonyra ilyet kérek!"

    Gondolom azzal csak kevesen foglalkoztak, hogy ez betegek számára készült, azzal is kevesen, hogy itt csak a mozgás-járásról volt szó, s nem arról, hogy mekkora erőt fejthet ki egy ilyen exoskeleton/ortézis/protézis.
    Okoskodni, támadni nem akarok, csak fura volt a cikk után olvasni.
  • HJPOWER #26
    Imádom az ilyen fejlesztéseket, kicsi gyerekkorom óta nagy vágyam, hogy egyszer legalább részt vehessek egy ilyen kutatásban....
    és ugyan nem szeretnék bénulás árán egy ilyenhez hozzájutni, de szívesen tesztelhetnék rajtam, mint ép egyeden :D...
  • irkab1rka #25
    nyilván sportra is használható, hiszen ha lehet abból verseny, hogy ki használja ügyesebben a húsát vagy az autóját, akkor miért ne lehessen exoskeleton sportokat csinálni.

    már csak 630 nap.
  • Brainpumper #24
    még a végén akkora lesz a fejlődés hogy a paraolimpikonok mindenben alázzák a többi sportolót. Én nem bánnám a dolgot, mindenkinek egyenlő esélyeket!
  • kvp #23
    "Aztán majd jól vírusos lesz a vezérlőrendszer és az összes katona karrierje a gerincéhez rögzített exoskeleton hatására szó szerint derékba törik :) összehajtogatja majd az embert a rárögzített robotváz."

    Erdemes a vaz mozgasat a viselojenek fizikai limitjeihez igazitani. Ha az ember nem tudja 360 fokban korbetekerni a terdet akkor azt a vaznak sem szabad tudnia. Igy csak annyi tortenhet, hogy az embert taviranyitja egy program, de kozvetlenul megolni nem tudja. Biztonsagi funkcio pedig kell, tehat a rendszer leoldasat meg kell oldani. Ellenkezo esetben hiba eseten benne ragadna a viseljoje a pancelban. Ez mar egy kozepkori nehezpancelnal sem volt tul kellemes.