SG.hu

50 ezer szócikk a magyar Wikipédiában

A Wikipédia története mérföldkőhöz érkezett: a mai napon született meg a lexikon magyar változatának 50 000. szócikke.

A Wikipédia angol nyelvű változata 2001 januárjában indult, és néhány év alatt a világ legnaprakészebb és leggyorsabban növekvő lexikonja lett; több mint 200 különböző nyelvű verzióját világszerte több millió olvasó használja naponta. A lexikon teljes tartalmát önkéntesek hozzák létre és tartják karban. Valamennyi szócikk a GNU szabad dokumentációs licenc alatt érhető el, amely bárki számára lehetővé teszi a szövegek felhasználását, módosítását és terjesztését. A lexikont tartalmazó teljes adatbázis szabadon letölthető.

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a wikipedia.hu címen, és szócikkek mellett több ezer képet, hangállományt és ábrát tartalmaz, melyek nagy része szabadon felhasználható. 2006-ban átlagosan mintegy 2000 szócikkel bővült havonta. Jelenleg nagyjából 300 állandó és - mivel a lexikon szerkesztése nincs regisztrációhoz kötve - mintegy 4-5 ezer alkalmi szerkesztővel rendelkezik. A közreműködők reményei szerint egy szép napon a fellelhető legnagyobb és legmegbízhatóbb lexikon lesz. A magyar Wikipédia forgalma 2005 decembere óta több mint hétszeresére nőtt, 2007 januárjában a lapletöltések száma már meghaladta a napi 160 000-et.

A Wikipédia legtöbb szócikke folyamatosan fejlesztés alatt áll, nincs "kész" cikk, a résztvevők folyamatosan szerkesztik egymás munkáját, és ezen szerkesztések egészen a kezdet kezdetéig, azaz az alapcikkig visszakövethetőek, ugyanis a rendszer minden verziót megőriz. Bár még sok a hiányos (rövid, befejezetlen) cikk, már most is több olyan terület van, ahol a Wikipédia nyújtja az interneten elérhető legjobb magyar nyelvű összefoglalót. Szintén egyre gyakoribb, hogy különböző, többnyire internetes sajtótermékek a magyar Wikipédia szócikkeit idézik forrásként.

A Wikipédia jelmondata: "Wikipédia: A szabad lexikon", amely azonban nem jelent egyben szabadosságot is: a szócikkekkel kapcsolatban részletes ajánlást és irányelveket fogalmaztak meg a közreműködők; betartásukat folyamatosan ellenőrzik. Szigorú értelemben vett főszerkesztője nincs a Wikipédiának, a készítői azonban igyekeznek ügyelni rá, hogy ne kerüljenek téves információk az oldalakra, valamint hogy a már meglévő szócikkek minősége ne csorbuljon. A lexikon lapjain elkövetett rongálást, vandalizmust rövid időn, gyakran perceken belül helyreállítják.

Ha valamilyen témában nézeteltérés támad a szerkesztők között, akkor lehetőség van rá, hogy az úgynevezett vitaoldalakon ütköztethessék véleményüket és jussanak közös nevezőre, ahelyett hogy egymás szerkesztéseinek ismételt felülírásába, úgynevezett "szerkesztési háborúba" keverednének. A Wikimedia Alapítvány által gondozott honlap teljes egészében nonprofit, reklámoktól mentes, kizárólag a netes társadalom adományaiból és kisebb részben különböző pályázatokon nyert támogatásokból tartja fenn az oldalak működtetéséhez szükséges infrastruktúrát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #7
    Hajrá! Csak így tovább! :) Nem rég óta használom csak a wikit, régen nagyon gyenge volt, egyre jobb. Szerintem ez egy olyan alapbirodalom lesz, mint a google keresője, v a gvideómegosztás ill a microfos üzenetküldés.. hamarosan ezek az oldalak bonyolítják a netklikkelés több mint felét.. v mittomén de a wiki használata exponenciálisan megnő, hiszen a legnagyobb a legfrissebb és a leguniverzálisabb tudástár lesz a világon. Többet fog érni mint az összes lexikon 1ütt. Feltéve ha picit rágyúrnak a fake cikkekre..
    (Csak nehogy monopólium kezébe kerüljön! :)
  • Sanyix #6
    Hát én mindíg az angolt nézem, mert sokkal több dolog van benne, amiből meg van magyar, általában az is csak egy rövid, teljesen alap szöveg.
  • lpmaskmancick #5
    omfg
  • GABOR16 #4
    ...úgynevezett "szerkesztési háborúba" keverednének.
    Ennél a mondatnál, majdnem leestem a székről.

    Gratulálok az eredményhez. Igazán szép. Én is vagy már fél éve regisztráltam, de amit terveztem, hogy megírok nem került napirendre (nem szántam rá magam). Nemtudom azóta írtak-e róla. Majd egyszer megnézem...
    Mindenesetre igyekezni fogok én is aktívabban résztvenni az ottani cikkek bővítésében (tudok miről írni). Ha mást nem írok oda egy regényt, amit mindenki írhat :D . Van már ilyen magyar kezdeményezés? ha nincs kellene (témában, és történetben a fejemben nincs hiány...biztos tudok olyat, ami sokakat érdekel)...
  • akyyy #3
    a linkelést nem szereted?
  • PoisonBorz #2
    Viszont meg lehet nézni azokat a szócikkeket, milyen minőségűek :(

    csak pár összehasonlításként:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Magyar_Telev%C3%ADzi%C3%B3
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Telev%C3%ADzi%C3%B3

    http://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Orb%C3%A1n
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Orb%C3%A1n_Viktor

    Emellett a magyar az egyik legjobban vitázó, és megosztott wikipedia közösség. Mindenesetre a gratu a számhoz, ezzel azért az élbolyban vagyunk.
  • quentit #1
    Gratula! Egy ideje már én is vártam ezt a pillanatot.
    Persze az angol már az 1,6 milliomodik szócikket is átlépte
    Ott várjuk a 2. milliót, a magyarnál meg a százezrediket