MTI

50 millióan töltötték le az OpenOffice-t

Az OpenOffice++ (OO) a világ legnépszerűbb nyílt forráskódú irodai alkalmazása, az elmúlt 6 évben több, mint 50 millió letöltést regisztráltak az OO.org hivatalos oldalain - mondta el Banai Miklós az egyik fejlesztő, a MultiRáció Kft. ügyvezető igazgatója, sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten.

Az OpenOffice++ az I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében elnyert 100 millió forintos támogatással, és a MultiRáció Kft. 35 millió forintos saját forrásával megvalósult program keretében megszerezték a rendszer minőségbiztosítását. Gyimóthy Tibor a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztési Tanszék vezetője közölte: a minőségbiztosítás is hozzájárult ahhoz, hogy egy friss, múlt év végén megjelent EU kutatási anyaga szerint a brazil kormányzati szervezetek 90 százaléka, az indiai kormányzati szervezetek 70 százaléka használ OO-t irodai alkalmazásként.

A német versenyszférában az OO piaci részesedése 8 százalékos, Kínában az OO kereskedelmi változata, a RedOffice évi 35 százalékos növekedési ütemet ér el, és az irodai alkalmazásokra kiírt tenderek 30 százalékát nyeri, 2006-ban a 18 millió új PC-ből 5 millióra RedOffice-t rendeltek. A high-tech terméket fejlesztő és forgalmazó cég Kína legnagyobb független szoftvergyártó cégévé vált az elmúlt 6 évben.

Az Össz-Európai Elektronikus-kormányzati Szolgáltatások Bizottsága az Európai Unió közszférájának, mint az IT szolgáltatások és termékek kiemelkedő jelentőségű vevőjének, 2006 december 6.-án megfogalmazott ajánlásában a nemzetközi szabványoknak eleget tevő nyílt dokumentum formátumok használatára szólít fel. Eszerint az európai közszférában csupán olyan fájlformátumot használjanak, amelyet több különböző szoftver is kezelni képes. Ahol a zárt fájl-formátum használata elkerülhetetlen, ott alternatív, nemzetközileg szabványosított formátumot is meg kell adni.

Ezek a tények az OO és származékainak gyors elterjedését mutatják, és aláhúzzák az OO forráskódja karbantartásának, minőségbiztosításának alapvető jelentőségét. Az egyetemi partner közreműködésével kidolgozott módszereket gépi tanulási eljárások segítségével tovább pontosították. Az eredmények alapján a MultiRáció Kft. szakemberei a forráskódot összesen 184 kritikus ponton javították, amelyeket elküldték az OpenOffice.org közösségnek.

A projekt eredményeként egy minőségileg jobb, biztonságosabban bővíthető és karbantartható kód jött létre, továbbá a kidolgozták a szoftver eszközök lehetőséget adnak az OpenOffice.org minőségének folyamatos ellenőrzésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #2
    Ez Magyarorszag...
  • zemy #1
    Egy éve volt kb, hogy találkoztam egy kisvállalkozó ismerősömmel, aki elmesélte, vett a három irodai gépre MS Office-t, és panaszolta, hogy milyen drága volt. Valami nagy összeget mondott (150 e Ft?), mondom neki, miért nem Oo-t telepített. Az meg mi? Elmondtam neki, akkor már a fejét fogta, hogy ha tudja, ha előbb találkozunk...