Szekeres Viktor

Megvan Humphrey Bogart utódja

1946-ban Humphrey Bogart játszotta Philip Marlowe-t a Nagy álomban. 2007-2008-ban Clive Owen, Az ember gyermeke sztárja veszi át a stafétabotot.

Raymond Chandler klasszikusait mindig is szívesen dolgozták fel a filmesek. A több millió példányszámban eladott író neveihez olyan sikerrel feldolgozott könyvek fűződnek, mint az imént említett Nagy álom, a Robert Mitchummal forgatott Kedvesen, Isten veled, az Elliot Goulddal készített A hosszú búcsú vagy a Robert Montgomery-s Asszony a tóban.

Az utóbbi időben elindult és kissé megfeneklett noir-adaptálási hullám (ld. DePalma anyagilag csúnyán elhasalt Fekete dáhliája) legújabb gyöngyszeme Philip Marlowe újbóli felfedezése lehet, akit a jelen egyik legelismertebb színésze, Clive Owen kelt életre. A Chandler egyik rövidebb művét feldolgozó film producere, a Children of Men (Az ember gyermeke) készítője Marc Abraham lesz és várhatóan 2008-ban kerül moziba a feldolgozás.

Érdekesség, hogy Philip Marlowe-t duplán utolérte a kor, hiszen a mozifilm változat mellett az ABC csatorna egy sorozattervet is dédelget Marlowe címmel, melyben évente 22 epizódban jelenne meg a vásznon a híres nyomozó - viszont az eseteket nem Chandler véges számú művéből merítenék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #3
    micsummal nagy álom volt, bogarttal hosszú. ha akkor is lett volna fórum, jól le lett volna köpködve a címadó:) de nem értem. ha irodalmi az alapanyag, akkor i oka volt a címcserének? vagy nem akartam két ugyanolyan című filmet?
  • Laci az AGY #2
    A Nagy álom jólesz Hosszú álomnak is, de semmi baj...
  • galocza #1
    mitchummal is volt hosszú álom. már ahhoz is túl a lkesz feje volt.
    owen viszont jó választásnak tűnik, annak ellenére hogy kissé kisfiús, én nem tudom milyenek lesznek szájából a cinikus szövegek.