Specker Balázs

Jön a chipgyártás "vaskorszaka"

A chipgyártók megváltoztatják tranzisztoraik összetevőit, hogy a következő generációs fejlesztéseikhez biztosítani tudják a tervezett teljesítménytöbbletet. Új anyagokat is alkalmaznának a kívánt eredmény eléréséhez.

Majd negyven évig a processzorgyártó cégek szilicíumból állították elő a tranzisztorok kapujait. Nemrég mi is hírt adtunk arról, hogy az Intel és az IBM - illetve nemsokára rá az AMD is - új anyagok bevezetéséről számolt be, melyekkel a jelentős teljesítménynövekedés mellett számottevő mértékben visszaszorítható lenne az energiaveszteség is. Természetesen a Szilicíum-völgynek ezután sem kell más nevet keresni, hiszen továbbra is ez az anyag maradna a tranzisztor fő összetevője. Azonban magukat a kapukat immár fémből készítenék, és a kapu-oxidnak hívott - a kapu és a tranzisztor többi része között elhelyezkedő - réteget is más anyagból gyártanák le - írja a CNet.


Az Intel Penryin-termékcsaládjában tervezi az új összetevők bevetését, mely - a tervek szerint - még az idén forgalomba kerül. A két anyag kombinációját először 45 nanométeres SRAM-jain tesztelte a cég. Az IBM és az AMD is az új anyagokban látja a jövőt, azonban számukra csak 2008-ban válik elérhetővé a chippek gyártása.


Az ipar szinte évről évre csökkenti a tranzisztorok méreteit, amely lehetővé teszi számukra, hogy egyre többet rakjanak fel belőlük lapkáikra. Ám a teljesítmény növekedésével arányosan az elfolyó elektromos-energia is egyre jelentősebb lesz. A szivárgás következtében a tranzisztor se ki, se be nem tud kapcsolni, arról nem is beszélve, hogy a jelenség számos rendszerproblémához és túlmelegedéshez is vezethet. Bernie Meyerson, az IBM chiprészlegének technológiai igazgatója elmondta, hogy az IBM nem hajlandó elárulni a kapu-oxid anyagát, azonban nemrég olyan kutatásokat tett közzé, melyekben hafniumot használt erre a célra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #5
  "Az elavult 4Ghz-es P4 8Ghz-es belso alu orajellel mukodik. Ez mar majdnem jo."

  Nem, ez egyátalán nem jó, mivel így is relatíve lassú volt... Az alapórajelnek kellett volna 8-10GHz-nek lennie, hogy jó legyen...

  "(igen a 250Ghz az a max orajel, tehat lehetne ilyen processzorokat is kesziteni, csak joval dragabban)"

  A procik órajele nem csak a tranyók max. kapcsolási frekvenciájától függ.
 • kvp #4
  "soká lesz az még , bármi közbejöhet , a 10 ghz-es chipek sinecsenek sehol :D
  nehéz idök jönnek szegény intelre muhahahaú"

  Az elavult 4Ghz-es P4 8Ghz-es belso alu orajellel mukodik. Ez mar majdnem jo.

  "ez érdekes, valami bővebb iromány erről?"

  Annyira nem erdekes vagy misztikus. Annyi az egesz, hogy szennyezett szilicium helyett ezentul felvezeto fem oxidokat fognak hasznalni. Igy mukodott a rozsdas borotvapengere es biztositoture epulo elso vilaghaborus hazi radiovevo is (azaz hazi vas oxid diodaval). De az ibm pl. mindig is gyartott GaAs (gallium arzenid) alapu aramkoroket. A nagy hir, hogy rajottek hogyan lehet ilyet olcsobb anyagokbol es nagy tomegben eloallitani. A GaAs rendszerek jelenleg 250Ghz kornyeken jarnak. Az olcsobb aluminium es rezoxidos megoldasoknak meg van mit behozniuk. (igen a 250Ghz az a max orajel, tehat lehetne ilyen processzorokat is kesziteni, csak joval dragabban)

 • Vers #3
  soká lesz az még , bármi közbejöhet , a 10 ghz-es chipek sinecsenek sehol :D
  nehéz idök jönnek szegény intelre muhahahaú
 • dez #2
  "Az Intel Penryin-termékcsaládjában tervezi az új összetevők bevetését, mely - a tervek szerint - még az idén forgalomba kerül. A két anyag kombinációját először 45 nanométeres SRAM-jain tesztelte a cég. Az IBM és az AMD is az új anyagokban látja a jövőt, azonban számukra csak 2008-ban válik elérhetővé a chippek gyártása."

  Ne sugalmazzunk túlzást! Az Intel idén csak minimális mennyiségű Penryn forgalmazását tervezi, mégpedig decemberben. Nagyobb mennyiségben pedig szintén csak 2008 első negyedévében indul meg a gyártás.
 • Darth Sith #1
  ez érdekes, valami bővebb iromány erről?