Berta Sándor

Mobilon a hangos Wikipedia

A hageni távegyetem egyik hallgatójának köszönhetően a jövőben akár már SMS-ben is lekérdezhetők lesznek a népszerű online lexikonban tárolt adatok.

Az új szolgáltatás elsősorban azoknak segíthet, akik útközben szeretnének megtudni valamilyen információt. A kiváncsiaknak elegendő lesz csupán elküldeni egy rövid szöveges üzenetet a mobiltelefonról és kis időn belül egy német vezetékes telefonszámon máris meghallgathatjuk a kért információkat. Az érdekes és hasznos szolgáltatás kitalálója Andreas Bischoff, a hageni távegyetem hallgatója, aki már tavaly tavasszal kísérletképpen elindította a Wikipedia hangos változatát.

"Az ötletet az adta, hogy sokan szeretnénk, ha a minket érdeklő információkat bárhol, a legkülönbözőbb módon is megkaphatnánk" - nyilatkozta a fiatalember. Közlése szerint a beszédre épülő tájékoztató rendszerekből még most is túl kevés van, így kézenfekvő volt, hogy egy ilyen megoldást fejlesszen ki. Az elhatározást tett követte és Andreas Bischoff létrehozta a Pediaphon nevű portált, amelyik egyúttal az új szolgáltatás otthona is lett.

A Pediaphon segítségével minden, a német nyelvű Wikipedia rendszerében meglévő adat elérhető MP3 formátumban is, illetve letölthető podcastként is. Mindkét esetben egyaránt lehetőség van az információ letöltésére és meghallgatására. Az írott szövegek beszéddé konvertálását egy nyílt forráskódú szoftver végzi el. Ezt egészíti ki az a program, amelyik megszabadítja a szöveget minden táblázattól, képtől és más információktól.

A szolgáltatás jelenleg a Wikipedia német és angol nyelvű változatán érhető el, azonban később a rendszer kiterjeszthető akár az Egyesült Államokra vagy Ausztriára is, hiszen a telefonos szolgáltatás egy VoIP-hálózaton alapul. Andreas Bischoff szerint a jövőben elsősorban a beszédtovábbító szoftvereken kell majd javítani, mert ezek a szöveget jelenleg még túl gépiesen adják vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ssdb #3
    nem hülyeség, teccik... de mikor ér el ez Mo.-ra is?!
  • PíszLávJuniti #2
    Van letölthető változatban is, ami 1 giga körül van. Ezt magaddal tudod vinni PDA-n is akár hova..
  • Atomy #1
    Jó ötlet. Bár régen is volt olyan hogy különleges tudakozó ahol valaki kikereste lexikonokból azt amit kérdeztem. Most megspórolták a telefonos kisasszony fizetését :)