Hunter

Kitüntették a Szputnyik tervezőjét

Születésének századik évfordulóján jutalmazta a Kreml azt az embert, akinek munkája, de még a neve is egykor a szovjetek legnagyobb titkának számított.

Szergej Koroljov, a világ első műholdját és első űrhajósát pályára állító csapat vezetőjének neve ma már egyáltalán nem ismeretlen. A kitüntetéshez kapcsolódó ünnepségen Vlagyimir Putyin "igazi úttörőnek és az első fényes űrsikerek megalkotójaként" emlékezett az egykori rakéta- és űrprogram vezetőre.

A mérnök élete azonban egyáltalán nem volt irigylésre méltó, Sztálin uralma alatt rengeteget szenvedett. Szovjetellenes tevékenységért 1938-ban letartóztatták és munkatáborba szállították, ahol éhségben és fagyban dolgozott egy aranybányában. Sztálin bérencei a kihallgatások során eltörték az állkapcsát, kiverték az összes fogát, a gulágban eltöltött két év szív- és egyéb betegségek garmadáját zúdította rá, a halál szélére sodorva a mérnököt. Életét a repülőgéptervező Andrej Tupoljev mentette meg, aki azzal a kérelemmel fordult a hatóságokhoz, hogy adják ki neki Koroljovot az új harci repülők tervezéséhez, így 1940-ben végre elhagyhatta a gyűlölt aranybányát, hogy újra rácsok mögött dolgozhasson. A legtöbb szovjet tervezőiroda szigorú őrizet alatt tevékenykedett, Koroljov csak a világháború végén érezhette magát szabad embernek.

A nácik veresége után egy mérnökökből álló csapat élén találta magát, akiket kiküldtek Németországba, hogy a helyszínen tanulmányozzák a Werner von Braun által tervezett V-2 rakétát. A német tudós később az orosz legfőbb riválisa lett az USA és a Szovjetunió között zajló űrversenyben. Koroljov eleinte igyekezett von Braun rakétájának megoldásaiból kamatoztatni, később azonban teljesen önálló koncepciót fejlesztett ki.


Jurij Gagarin és Szergej Koroljov egy 1961-es felvételen

Miután 1956-ban sikeresen levezényelte az első interkontinentális ballisztikus rakéta szolgálatba állítását, Nyikita Hruscsov érdekes ajánlattal állt elő. A Sztálint váltó államfő a vezérkar rosszallása ellenére felajánlotta az egyik rakéta űrbe való kilövésének lehetőségét, elvonva a szakembert a katonai programtól, aminek a tábornokok nem igazán örültek.

Egykori helyettese, Borisz Csertok szerint Koroljov nem csupán kitűnő mérnök, de remek szervező is volt, így nem okozott számára túl nagy kihívást az űrprojekthez tartozó szervezési munka legyűrése. Emellett kifejezetten babonás is volt, hétfői napokon nem lehetett kilövést végrehajtani és a nőket is távol tartatta a kilövőállástól. Zsebében két kis érme lapult, melyektől soha nem vált meg.

Amikor Koroljov megtudta, hogy az amerikaiak már az első műhold fellövésén fáradoznak, félretette bonyolult és terjedelmes űreszközének tervrajzait és azonnal egy leegyszerűsített változat, a Szputnyik megépítésébe kezdett, ami 1957. október 4-én megnyitotta az űrkorszakot.

Koroljov nevét ekkor azonban csak a szovjet vezetők és az űrprogramon dolgozók egy szűk köre ismerte, Hruscsov kétszer is visszautasította a Nobel-díj Bizottság felajánlását, hogy jelölné a díjra a Szputnyik és az első embert szállító űrhajó tervezőjét. Hruscsov azzal hárította el az ajánlatot, hogy "nem tud egyetlen embert megnevezni, az egész nép érdeme az új technológia megépítése", idézte szavait a Rossziliszkaja Gazéta.

Koroljov 1966 januárjában kórházba került, néhány napon belül egy műtét során szívroham végzett vele, 59 éves volt. Ekkor, a gyászjelentéssel együtt hozták nyilvánosságra a Szovjetunióban és világszerte, ki is volt valójában és milyen érdemek fűződnek a nevéhez. Halála nagy csapást jelentett a szovjet Hold-program számára, melynek sorozatos rakéta problémák vetettek véget, miközben az amerikaiak 1969-ben Neil Armstrong és társai révén kiléptek a Hold felszínére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gergely012 #47
    Kitüntették a Csatornafedél tervezőjét?
  • Su0my #46
    amúgy itt nem arról van szó, hogy egyik tömegmészárlás volt a kevésbé rossz, vagy a másik, 1 embert is megölni, szörnyű dolog. Főleg értelmetlenül, indok nélkül. Na de ennyit?

    Szerintem arról van szó, hogy egyes csoportok dobálóznak szavakkal, indok nélkül komcsiznak, bármiről is van szó. Valami általuk negatív élményként átélt dolognak úgy adnak nyomatékot, hogy előveszik Sztálint, 'lekomcsiznak' stb valakit. Mások(sok ugyanahhoz a csoporthoz közel álló IS!) meg nem. Igaz, ők máshogy, más dolgokat mondogatnak, de annyira dühítő, hogy-mint lentebb elhangzott- valamilyen visszatetszést keltő megjegyzést- hozzáteszem nem feltétlenül elítélendő módon- kimoderálnak, az már Sztálinizmus, 3/3 bááá komcsi... az... Ugyanez volt másik oldalon is. És az egy dolog, hogy mi sokat szenvedtünk a komcsiktól, de ha a szép agyacskádat gondolkozásra is használnád, rájönnél, hogy ez már régóta így megy, oldaltól függetlenül(a lehallgatás, meg sok egyéb). Pl minden személyes dolgodat figyeli MS bácsi, hogy mást ne mondjak.
  • Su0my #45
    nagyon okos próbálsz lenni, de valahogy sosem sikerül, már sry
  • Su0my #44
    tökéletesen egyetértek, de ez nem azt jeletni, hogy a múltban kell élni-manapság sokan szinte ezt teszik.
  • Ronny #43
    persze ez nem von le semmit a dolog embertelenségéből.
  • Ronny #42
    Az a 600 ezer olyan tulzó, mint a 6 millió. Valószínűleg Don-nál többen haltak meg.
  • teddybear #41
    Először is: Tényleg köszönöm az SG.hu-nak hogy megtűrték ezt a sok politikát.

    Bvalek: magyon is egyett kell értenem veled, nincs értelme darabonként számolgatni a hullákat. Egy is túl sok lenne, de sajnos sokkal több volt.

    A fasizmus és a kommunizmus ugyan egészen más eredettel "dicsekedhet", de azok akik az abszolút hatalmat megszerezték mindkét renszerben, tulképp ugyanolyan elmebeteg hatalom-mániások voltak, és még nem halt ki a fajtájuk, sajnos. Most is lenne egy-két tucat "fiók-diktátor", ha hagynánk.

    Garga Pitic:

    "Nemrég olvastam valahol, hogy az első magyar számítógépet (néhány kilométer kábel és párezer relé:) 1956 előtt a sitten tervezte egy osztályidegen és megbízhatatlan mérnökcsoport. Jó, mi? :)"

    A forrásod nem túl megbízható.

    Én találkoztam a Neumannban azokkal (már akik még éltek akkor közülük!), akik '58-ban beüzemelték a Szegedi Egyetem Matematikai Tanszékén az első magyarországon telepített számítógépet. Ez egy MINSZK-42 -es volt, és még 56-ban hozták be. Két évig kerülgették a ládáiban majd, amikor a helyzet normalizálódott, kicsomagolták, és beindították.
  • bvalek2 #40
    Először is szeretném megköszönni az SG-nek, hogy teret nyújt ennek a fórumbeszélgetésnek. Tényleg, máshol már ez egész hírt törölték volna. Tudom, hogy nagyon határon mozgunk, kérem a forum moderátorait, hogy bízzanak bennünk, a hozzászólók nevében beszélek. Igyekszünk korrekt, és tudományosan megalapozott állításokat tenni, és mellőzni a szélsőségeket. Szerintem nem térünk el a cikk témájától, ott is részletezve van az akkori politikai helyzet.

    Garga Pitic:

    Teljesen egyetértek veled. Nincs értelme azon vitázni, hogy mitől halt meg több ember, egyetlen ember halála is veszteség, és aki a halálát okozta, ugyanolyan gyilkos, mint aki milliókkal végzett. Azért mert Pinochet idejében "csak" 3000 embert öltek meg ártatlanul, attól ő még nem arányosan kevésbé rossz, mint Hitler vagy Sztálin. A számháborút különben Mao nyerné, Kínában 40 és 60 millió közé saccolják a halálos áldozatokat.

    A másik ok, amiért nincs értelme a nácizmus/fasizmus és a kommunizmus áldozatainak számát összehasonlítani, hogy a két ideológia egy tőröl fakad. Egy szarkasztikus példa: Az NSDAP magyar neve: "Német Nemzeti Szocialista Munkás Párt". Most cseréljük le a "Német"-et "Magyar"-ra, és hagyjuk el a nemzetit. Az eredmény: "Magyar Szocialista Munkás Párt". Azóta már a "Munkást" is elhagyták...

    Komolyabban, Mussolini először kommunista volt, aztán gondolt egyet, és fasiszta lett. Hitler is baloldalon kezdett. Sztálin pedig csodálta Hitlert, és tudni kell, hogy antiszemita volt, a zsidókat faji alapon deportálta Szibériába. Ebből a szempontból én nem látok különbséget Hitler és Sztálin között. A jelenlegi Izrael faji alapon deportálta a palesztínokat, furcsa ez egy olyan néptől, aki pont ettől szenvedett korábban. Ha már itt tartunk, a palesztínok pedig elmebetegek, gyerekeket kiképezni öngyilkos merénylőnek... Nem mondom, a szabadságért küzdeni kell, de így? Képzeljétek el, 48-as szabadságharcot, a magyar legények Bécsben a kávéházakban robbantják fel magukat. Elképzelhetetlen, ugye?

    A számháborúhoz még annyit, hogy tudtommal 1 millió magyar katona halt meg a második világháborúban. Általában 500 ezret szoktak tanítani, mert annyi származott a trianoni határokon belülről. De a teljes szám 1 millió, ebből is látszik, hogy a határon túli magyarok sokkal többet szenvedtek a hazájukért. Ebben nincs benne a 600 ezer legyilkolt zsidó és cigány, úgyhogy a teljes szám még nagyobb. Mivel a mi kultúránkban nem a származás dönt, hanem az számít magyarnak, aki annak vallja magát, ezért nyugodtan beszélhetünk 1 millió 600 ezer magyar áldozatról.

    Az egy külön téma, hogy az elnyomó rendszerek az intelligens emberektől félnek a legjobban. Ezért kellett Koroljovnak is szenvednie.
  • Garga Pitic #39
    Srácok, a 200ezer papírcipős-kerékpáros-kölcsöntankos "hazát védő" szerencsétlenen kívül volt még másik 600k magyar állampolgár, akit szintén magyar állami segédlettel, de a dicsőség legkisebb ígérete nélkül vonatra pakoltak és soha nem tértek haza. (Tudjátok: zsidók, cigányok "alanyi jogon", nem mindennel egyetértők érdem szerint, Rejtő Jenő munkaszolgálaton Ukrajnában, Radnóti Miklós valami árokban, stb).
    Egyébként meg nem számháború.
    A 30-as években rengeteg embert lehetetlenné tettek v elüldöztek itthonról, a háborús évek alatt volt ugye az említett kb 800ezer.
    Ez kábé olyan, mintha valakinek rozsdás fűrésszel vágnák le az egyik karját, aztán a felszabadulás után barátilag, lassan elfonnyasztanák a másikat.
    Nem sok értelme van összehasonlítani és versengeni, nem deathmatch, ahol a bodycount számítana.


    Nemrég olvastam valahol, hogy az első magyar számítógépet (néhány kilométer kábel és párezer relé:) 1956 előtt a sitten tervezte egy osztályidegen és megbízhatatlan mérnökcsoport. Jó, mi? :)
  • Borzpapir #38
    mennyire örülhet neki... just in time... szovjet precizitás?