Napi Online

Chipkártya a vizitdíj beszedésére?

A Pénzügyminisztérium megbeszélésre hívta több hazai nagybank cash-management szakértőjét, és tanácsot kért arról, miként történjen a pénz beszedése, kezelése.

A jelek arra utalnak, hogy mindeddig nem született olyan gazdaságossági számítás, amely azt elemezte volna, hogyan lehetne a legkevesebb költséggel beszedni, kezelni, nyilvántartani a betegektől származó összeget. Persze, vannak már hírek vizitdíj-automatákról és egyéb nyilvántartásokról, de ezek költséghatásairól eddig senki sem nyilatkozott.

Banki szakemberek szerint nyilvánvaló, hogy az ilyen kisösszegű fizetésekre a klasszikus bankkártyás fizetés csak akkor lenne alkalmas, ha a teljes hálózat üzemeltetése egy kézben lenne. Ellenkező esetben a terminálüzemeltetés lényegében a teljes bevételt felemésztené. Új megoldást kínálna 2008-tól, ha valósággá válna a chippel ellátott egészségbiztosítási kártya, hiszen a chipen szerény többletköltséggel mód nyílna egy speciálisan vizitdíjfizetésre alkalmas e-pénztárca kialakítására is, amit az ügyfél tölthet fel.

Akár így, akár úgy, a terminálok beszerzése aligha lesz olcsó feladat. A megfelelő biztonságot garantáló (az adatokat például nem a hozzákötött számítógépre mentő) kártyaleolvasók ára Lévai Gábor, az egyik legnagyobb terminálgyártó cég, az Ingenico Hungary stratégiai igazgatója szerint 50 és 200 ezer forint között mozog, amihez még hozzáadódik a tranzakciós rendszer, a szoftverek és más költségelemek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eke #3
    Teljességel egyettértek!!! Remélem az szdsz 2010-en szépen a parlamenti küszöbb alatt marad...az mszp meg úgyis veszít..
  • JL666 #2
    Megnézném, hogy boldogulna egy 75 éves öreg néni a chipkártyával meg a terminállal.
  • aaaaa #1
    Remélem egyszer ennek a kedves és emberbarát rendszernek a kitalálóját is megveri a Jóisten, és olyan helyzetbe kerül, hogy belehaljon az ellátatlanságba, mert nem tudta kifizetni vizitdiját... De sajnos nem ezek az emberek fognak meghalni , hanem szerecsétlen kisnyugdijasok, és más becsületes szegény emberek, akiknek épp nem lesz erre pénzük és inkább nem mennek orvoshoz, vagy nem iratják fel a gyógyszerüket... :(
    A betegségből üzeltet csinálni a legnagyobb aljaságok egyike, de jól el tudják magyarázni, hogy ez így van rendjén ...
    A 300 forint most ennyi, de pár év mulva lesz 3000 vagy akármennyi . Ha egyszer bevezették lesz majd rá ezer indok, miért emeljék annyira ammenyit még éppen ki tudnak fizetni a szerencsétlenek. Mert ugye az élet a legdrágább.