Berta Sándor

Nem lesz EU-szintű szerzői jogdíj-szabályozás

A korábbi elképzelésekkel ellentétben meglepő gyorsasággal visszavonta az egységes szerzői jog kialakítására vonatkozó javaslatát az Európai Bizottság. Az előterjesztés ellen korábban főleg Franciaország és különböző alkotói szervezetek tiltakoztak.

Az Európai Bizottság tervei szerint egy minden mai igényt kielégítő, korszerű, egységes európai szerzői jogi szabályozást vezettek volna be a jelenleg hatályos, számos országban eltérő szerzői jogi törvények helyett. Jelenleg az Európai Unió egyes tagországaiban teljesen vegyes a kép abban a tekintetben, hogy mely készülékekre van szerzői jogdíj. Van, ahol a mobiltelefonokra, a fénymásolókra, a nyomtatókra, de az írógéppapírokra és a CD-, illetve DVD-lemezekre is kivetnek szerzői jogdíjat, más országokban csak egyes eszközökre. Az Unióban csupán 3 olyan ország van, ahol egyáltalán nincs szerzői jogdíj: Nagy-Britanniában, Írországban és Luxemburgban.

Hazánkban az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület oldalán közölt felsorolás szerint kötelező jogdíjat fizetni az audio- és a videokazetták, a hang- és a video-képhordozó nyersanyagimport, az írható CD- és DVD-lemezek illetve DVD-RAM-ok, az integrált tárolóegységgel rendelkező zenelejátszók (MP3-lejátszók, iPod, iRiver stb.), a kép-, illetve hanghordozóként használható memóriakártyák (CF, MMC, MS, Smart Media, SD, mini SD, xD, Microdrive-típusú kártyák) és a minidiszkek után.

Az Európai Bizottság el akarta törölni a hardverek többségére kivetett szerzői jogdíjat, a megmaradó készülékek esetében csökkentették, illetve néhány tekintetében növelték volna a díjat. Spanyolországban például a Copyright Levies Reform Alliance (CLRA) tájékoztatása szerint egy 80 gigabájtos merevlemezt tartalmazó MP3-lejátszóra akár 300 eurós szerzői jogdíj is kiszabható, ugyanez az összeg Ausztriában egy ugyanilyen termékre viszont csak 8 euró.

"A téma összetettsége miatt döntött úgy az Európai Bizottság, hogy egyelőre elveti az egységes európai szerzői jogdíj-szabályozást" - nyilatkozta a döntéssel kapcsolatban Pia Ahrenkilde Hansen szóvivő, aki azt ugyanakkor nem tudta elárulni, hogy a testület mikor tűzheti újra napirendjére a kérdés megvitatását. A szóvivő azonban elismerte, hogy a döntésben nagy szerepe volt Dominique de Villepin francia kormányfőnek, aki levelet írt az Európai Bizottsághoz, amelyben a javaslat elvetése mellett foglalt állást.

"Számunkra ezzel a döntéssel bizonyossá vált, hogy az Európai Bizottság minden olyan elképzelést meghiúsított, amelyek a szerzői jogdíjak igazságosabb kiszabását, beszedését és elosztását lehetővé tette volna" - reagált a hírre Mark McGann, a CLRA szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cactus #3
    Dühítő az egész. Nem is értem, hogy az angolok hogy vannak meg ezen kis "adományok" nélkül...
  • strogg #2
    pontosan erről szól az egész:)
  • AranyKéz #1
    Hát pedig jobb lenne ha egységes lenne és eltörölnék a picsába vagy egy minimális összeg lenne. Nem akarom pénzelni a kiadókat hogy csökkenjen a "veszteségük" mert képtelenek egy új üzleti modellt kialakítani.