Gyurkity Péter

Mozart összes műve az interneten

A Mozart születésének 250. évfordulóját ünneplő egész éves rendezvénysorozat érdekes bejelentéssel zárult: a mester összes művét, eredeti kottáit és iratait összefoglaló mű immár a világhálón is elérhető.

A Nemzetközi Mozart Alapítvány ugyanis - némi amerikai segítséggel - külön oldalt indított az eredeti dokumentumok digitális változatával, amelyek immár szabadon hozzáférhetők. Böngészhetünk, keresgélhetünk a mintegy 24 ezer oldalnyi zenei anyagban, egyes szimfóniákat, áriákat, vagy akár mindössze egyetlen sort kiemelve. Az internetes gyűjtemény rögtön felkeltette a felhasználók érdeklődését, az oldal csak időszakosan elérhető.

"Mintegy 45 ezer látogatót regisztráltunk az első két órában... kétségtelenül nem számíthattunk ekkora érdeklődésre" - jelentette ki Ulrich Leisinger igazgató a Reutersnek adott interjújában. Elmondása szerint az eredeti dokumentumok mellett rengeteg kiegészítő anyagot, kritikákat, tanulmányokat, elemzéseket is olvashatunk a gyűjteményben, amely gyakorlatilag a Barenreiter kiadó által megjelentetett "New Mozart Edition" digitális változata.

A kezdeményezés amerikai segítséggel valósult meg, a Los Altos-i Packard Humanities Institute ugyanis 400 ezer dollárt szedett össze, amivel rendezték a számlát a digitális kiadásért a Barenreiterrel, biztosítva ezzel, hogy nem kell szerzői jogi kifogástól tartaniuk a jövőben.

A több mint 600 teljes művet magába foglaló oldal azonban csak az első lépés, Leisinger ugyanis hangsúlyozta, szeretnék több más kiadót, csoportot is meggyőzni arról, hogy tegyék lehetővé a nagy jelentőségű gyűjtemények digitális változatának megjelenését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Stormreaver #23
    A közhiedelemmel ellentétben Mozart nem volt élete vége felé sem olyan szegény vagy ágról szakadt, mint ahogyan az később, a halálát nem sokkal követő romantika időszakában elterjedt róla.
    Élete utolsó éveiben is rendszeres jövedelemmel rendelkezett, ami a korabli viszonyokhoz képest egész tisztességes összegnek számított. Az viszont igaz, hogy igazi művészlélekként soha sem tudott bánni a pénzel, így a -viszonylag tekintélyes- jövedelme ellenére is állandó anyagi problémákkal küzködött és jelentős kölcsönöket kellett felvennie. De nem azért, mert egyébként nincstelen koldus lett volna, hanem viszonylag jól szituált életkörülményei fenntartása érdekében, ill. mert a róla fennmaradt levelek tanúlsága szerint pl. még önzetlenül osztogatta is különféle értékeit ismerőseinek-barátainak.
  • Neerpelt #22
    Amcsik és a kultúra? Na ne... Ez valami tévedés :D
  • obe #21
    35 évesen halt meg, szegényen, tömegsírba temetve..na de amit hátrahagyott!
  • Indigo #20
    Nem baj, barátnőmnek jól jön az is. Legfeljebb majd eljátssza nekem
  • Möci #19


    "hol lesz a hófehér jaguár 250 év múlva"

    Bocs, de 250 éve nem volt jaguár, mint ahogy 250 év múlva sem lesz. Ami jaguár meg most van az nem hófehér, hanem inkább zebra-csíkos. Viszont Zebra-Csíkos összes művét nem fogja a Nemzetközi Zebra-Csíkos Alapítvány 250 év múlva kiadni.

    ( Ja ,...Mozart meg meglehetősen nagy nyomorban halt meg, ha jól emlékszem aránylag fiatalon.)
  • dez #18
    LOL, csak most vált elérhetővé a cikkben linkelt site (sokan rákattantak, vagy nem tudom), és mi van ott...? Kották!
    Jpeg-ben!
  • aDannyBoy #17
    félreértés ne essék az ogg (vorbis) az a perszonál kollekcióra vonatkozott és nem a hírben szereplőre, bár gyanús, hogy egy tőről fakad a dolog :)
  • Sanyix #16
    Mér kiaz? :)
  • Csukii #15
    Mi csak úgy hívjuk: Péló Barna :)
  • Gerygrey #14
    "hol lesz a hófehér jaguár 250 év múlva" - 250 év? Mér most holvan? 5 év múlva már azt se fogjuk tudni ki az a péj barna csak annyira fogunk emlékezni hogy "volt az a rettenetesen szar műsor a tévében"