MTI

Kramnyik kész ismét asztalhoz ülni a sakk-komputerrel

Vlagyimir Kramnyik azt mondta, hogy készen áll újból megküzdeni az őt legyőző számítógéppel, s hogy a most véget ért bonni párosmérkőzéssel még nem zárult le az ember és a komputer csatája.

Az orosz világbajnok azt követően beszélt erről a moszkvai Szport-Ekszpressznek, hogy kedden - bár az elemzők szerint mindent megtett a győzelemért, és szokatlanul bátor támadójátékot mutatott be - kikapott és összesítésben 4-2-re alulmaradt Deep Fritz-cel szemben.

"Ez, amit az ember a számítógép ellen játszik, nem ugyanaz a sakk. A hatodik, utolsó partiban a pozíciónk nagyjából azonos volt, mégis a számítógépnek kedvezett a helyzet. Nekem mindenképpen kockáztatnom kellett, hiszen vesztésre álltam, márpedig én nyerni akartam. Méghozzá elég komoly rizikót vállaltam, ami ezúttal nem jött be. Tudtam, kevesebb az esélyem arra, hogy nyerjek, mint hogy veszítsek, mivel a komputer erős az ilyen pozíciókban. Nem hibáztathatom magam, így alakult.

Azt sem gondolom, hogy rosszul játszottam volna, s ha lesz még egyszer ilyen párharc, már tapasztaltabb leszek és jobban fogok sakkozni. Feltételezve persze, hogy jut előtte időm pihenésre és felkészülésre. Hogy lehet-e még ilyen csata? Ez nem tőlem függ, én kész vagyok ismét játszani, és úgy vélem, ez a történet a mostani párviadallal még nem zárult le. A mérkőzésünk nagyjából egyenlő erők küzdelmét hozta, és igenis, fel lehet venni a küzdelmet a komputerrel" - fogalmazott Kramnyik.

Az orosz nagymester fél millió dollárért játszott Deep Fritz ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AljasGetto #4
    Ennyiért én is szivesen tennék egy próbát...
    És ha a számítógép is "benézne" olyan helyzeteket, mint a champ csákó, akkor még esélyem is lenne!
  • Cleawer #3
    de fél milla dollárért kevés embernek lenne esélye nyerni:)
  • ssdb #2
    az 100 milla Ft... BRRR
  • ssdb #1
    érdekes.... fél millió USD ért mondjuk sztem nem kewesen vállalkoznának mégeccer... :S