Specker Balázs

Személyi számítógépek a mobilhálózaton

A mobilhálózatokon keresztül internetre csatlakozó, hordozható PC-k száma meredeken ível felfelé, ám a szolgáltatóknak még igen szegényesnek mondható a kínálatuk, ha erről a piacról van szó.

Az Ericsson és az Intel új együttműködése ezt a problémát hivatott megoldani. "A beágyazott mobil-alapú szélessávú hozzáféréssel bíró hordozható PC-k erőteljes bevételi forrást jelenthetnek mobilszolgáltatóknak, legyen szó magáról a hozzáférésről vagy a járulékos szolgáltatásokról" - vélekedett Bert Nordberg, az Ericsson vezető-alelnöke cége sajtóközleményében.

A mobilóriás tapasztalatait és piaci erejét veti be elsősorban a HSDPA és HSUPA nagysebességű adatátviteli technológia, valamint a fix és mobilhálózatokra kiterjedő alkalmazások fejlesztői architektúrájaként szolgáló IMS (IP Multimedia Systems) területén. Az Intel Core mobil chipjeivel kíván hozzájárulni a közös vállalkozáshoz.


A célközönség maguk a mobilszolgáltatók, akik így - a tervek szerint - egy olyan integrált megoldáshoz jutnának, amely lehetővé tenné számukra, hogy vonzó szélessávú szolgáltatói csomagokat nyújtsanak a mobil PC-t használó cégeknek és magánszemélyeknek. A megoldások nyílt szabványokon alapulnak majd, könnyebbé téve a különböző vezetéknélküli hálózatokra történő alkalmazást.

A megállapodás keretein belül olyan marketing és technológiai lépésekről is szó esett, amelyek hozzájárulhatnak a független szoftvercégekkel történő közös fejlesztésekhez. A két vállalatnak szándékában áll fejlesztői eszközökkel, bétaverziókkal, oktatással és engedélyeztetési támogatással ellátni a szoftverfejlesztői közösséget központi "telephelyein", hogy meggyorsítsák az új alkalmazások piacra kerülését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lame #5
  Atlagfelhasznalok gyakran csinalnak ilyet tenyleg.
 • quentit #4
  Mobil szerver... Te tényleg lame vagy...

  Van 1000 más dolog, pl. normális minőségű videótelefonálás nagyméretű laptop képernyőn, élő tudósítás (olcsóbb lenne mint a műhold), stb.
 • Lame #3
  HSUPA?
  Az meg erosen implementalas alatt van.
  Nem is igazan ertem mi ertelme. JOt rohogtunk rajta amikor lattuk, hogy lesz.
  Ki akar mobil szerver szolgaltatast nyujtani? :)

  Egyebkent itthon tenyleg az arakkal van a legnagyobb gond.
  2000 ft-ert adnak 50MB-t. Amig csak a mobilomon netezek addig jo (megjegyzem akkor is draga),de ha mar rakotom egy notira akkor semmire sem eleg.
  Szolgaltatokat sem ertem, kiepitettek baromi dragan a 3g-s halozatot, de nem szeretnek, hogy hasznaljak is az ugyfelek. Legalabbis az arakbol erre kovetkeztetek.
 • bakagaijin #2
  Van olyan mobil, amivel 3G/GPRS/valami feletti netet meg tudsz osztani wifi-n, biztonságosan? Mármint olyan mobilteló, ami ezt tényleg tudja is, nem csak mondja magáról. Olyan dobozos routerek léteznek amik ezt tudják, de mobilteló van-e.
 • Gerygrey #1
  Nem marketing és technológiai lépésekről kéne fecserészni, a technológia régesrég adott, csak a szolgáltatás árával van baj. Havi 3125 ft-os gprs nettel, p910-en jól elvagyok, net, mail, msn, stb megy szépen. Opera mini az sg főoldalt 4-5 mp alatt behozza, képekkel (nem tudom mit és hogyan optimalizál, de igazi élmény netezni rajta, még egy flash plugin és megvan a fullextrás net mobilon) viszont notit nem nagyon kötnék gprs netre mert tetű lassú lenne, akkor már 3g kéne, azzal viszont pörög jobban az adatforgalom és nem jövök ki havi 200 megából. Szélessávon még az 1 giga is elég karcsú, és ezért havi 10 rongyot kiadni színtiszta luxus...