SG.hu

Kémprogram irtót telepít egy trójai

A VirusBurst nevű alkalmazás egy megtévesztő spyware irtó program, mely hamis riasztásokat tesz közzé azért, hogy rávegye a gyanútlan felhasználót a szoftver kereskedelmi verziójának megvásárlására.

Az elmúlt hetekben számos olyan hír jelent meg különböző nemzetközi szakmai oldalakon, mely sajnálatos módon a VirusBuster-t egy spyware programmal keveri össze. A VirusBurst egy olyan anti-spyware program, melyet leggyakrabban egy trójai installál fel a számítógépre, azonban annak kézi telepítése is lehetséges a www.virusbusrst.com honlapról. A program súlyosabb problémát az első esetben okozhat, hiszen akkor a felhasználó tudta és belegyezése nélkül települ az adott számítógépre, azt állítva magáról, hogy eltávolítja a kémprogramokat.

Ezzel szemben manipulált üzeneteivel mindössze a program megvásárlásra próbálja rákényszeríteni a felhasználókat, ehhez pedig a biztonsági üzenetekhez megtévesztően hasonló ablakokat jelenít meg. Emellett megváltoztatja az Internet Explorer alapértelmezett honlapjait és kártékony weblapokra irányítja át a böngészőt, és még akkor is felugró (pop-up) reklám ablakokat nyit, ha ezt a funkciót a felhasználó korábban már letiltotta a böngészőben. A kártékony program figyeli a felhasználó számítógépes szokásait, képes lefoglalni a teljes processzor kapacitást és internet sávszélességet, így lelassíthatja vagy akár meg is szakíthatja a munkafolyamatokat.

A VirusBurst kézi eltávolítása a már futó folyamat leállításával, a program által létrehozott EXE, DLL és más egyéb telepített fájlok felismerésével és eltávolításával, valamint a megfelelő regisztrációs bejegyzés törlésével lehetséges - javasolja Szappanos Gábor a VirusBuster vezető szakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • taoce #2
    nálam is előfordúlt a progi... eléggé idegesítő. a települése után kb 2 percre találtam 30 spywaret.... a legjobb még mindíg, ha kihúzza az ember azonnal a netből a gépet ilyenkor és egy másikról keres hozzá orvosságot. akkor elintézhető kb fél-egy óra alatt a dolog.
  • szombi #1
    a csonkahegyháti Patkó Presszó-ban is ez történt,
    aztán a tulaj engem b*szott le, pedig nem én csesztem el a gépüket!