MTI

SMS-nyelv az új-zélandi iskolákban

Az SMS-nyelvezetet is elfogadják Új-Zélandon mostantól az iskolai dolgozatokban - így döntött az oktatásügyi hatóság.

Aki ezentúl új-zélandi iskolában dolgozatában valaki SMS-nyelvet használ, nem veszik azt hibának amennyiben kellően világos, hogy az illető mit akart mondani, vagyis írni. Az engedékenység csak bizonyos esetekben áll fent, például matematika, fizika, vagy kémia vizsgákon. Amikor az angol nyelv ismeretéről kell számot adni, akkor persze továbbra is tiltott.

A The Press című, Christchurch-ben megjelenő lap szerint az oktatásügyi hatóság nem akar elzárkózni a nyelv mobiltelefon által előidézett fejlődése elől. A rövidített, egyszerűsített és néha nem is kicsit szellemes írásmódok időközben szinte minden nyelvben kialakultak, hogy könnyítsék és gyorsítsák az szöveges üzenetek (SMS-ek) írását.

A pedagógusok körében vitatott a döntés célszerűsége, mert sokan féltik az angol nyelvet nem csak az SMS-nyelvezettől, hanem egyéb szlengektől és újításoktól is. Denis Pyatt christschurch-i pedagógus ellenben kijelentette: ő ugyan helyes írásra oktatja a tanulókat, "de az SMS-nyelvezet a nyelvfejlődés hosszú idő óta legizgalmasabb fejleménye".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ssdb #4
  ez kéne Mo.-n is és akkor minden yó lenne :)
 • Penge4 #3
  Ebben még az a vicc, hogy ha vizsgázol angolból és mondjuk szakdolgozatot kell írnod, akkor abban még azt sem fogadják el, hogy don't. Rendesen ki kell írni, hogy do not.
 • Cat #2
  itt a világvége.
  Más kérdés, hogy ebből nyilvánvalóan látszik, hogy míg mi magyarok nagyon aggódunk nyelvünk állapotáért (lásd vágó álljunk meg egy szóra műsora, ahol az utcai táblákat állította pellengérre), addig a majd egymilliárdos angol nyelvű tábort tökéletesen hidegen hagyja ez, hiszen ugyis tökéletesen kezelhetetlen számukra a változás.
 • szombi #1
  de nagy ez az állatkert...