MTI

A számítógépes játékok butítják a fiúkat

Németországban a fiúk iskolai teljesítménye évek óta romlik a lányokéhoz képest: a kutatók más okok mellett a túlzott média- és számítógépjáték-fogyasztást teszik ezért felelőssé, s a feltételezést most az alsó- szászországi kriminológiai intézet tanulmánya is megerősítette.

A Bayerischer Rundfunk, a bajor közszolgálati tv és rádió internetes portálján olvasható beszámoló szerint az erőszakos játékok erősítik az agresszivitást, és kifejezetten butítanak. A játékokban az ellenfelet motoros fűrésszel vagy baltával kell feldarabolni, el kell gázolni, vagy szögeket kell a fejébe lövöldözni, esetleg a fejét a forró olajjal teli fritőzbe dugni.

Aki azt hinné, hogy az ilyen és ehhez hasonló brutális ábrázolások be vannak tiltva Németországban, az nagyon téved, 16 éves kor felett bárki megvásárolhatja ezeket a játékokat, azonban már jóval kisebb gyerekek is játszanak ezekkel. Christian Pfeiffer kriminológus tanulmánya szerint a tíz éves korú fiúk fele olyan játékokkal játszik, amit csak 16 éves kor felett szabadna megkapniuk. 15 éves korban több mint 80 százalék játszik 18 éven felülieknek engedélyezett játékkal.

Mindennek közvetlen hatása van az iskolai teljesítményekre is: azok a tízéves fiúk, akiknek saját játékkonzolja van, németből, matematikából átlagosan fél jeggyel rosszabbul teljesítenek, mint azok, akiknek nincs játékkonzolja. Ez derült ki az úgynevezett PISA- vizsgálatok során is: ahol saját játékkonzol volt a gyerekszobában, rosszabb lett a tanulmányi eredmény.

Pszichológusok szerint nemcsak arról van szó, hogy a gyerekek a játék miatt kevesebb időt fordítanak a tanulásra, hanem arról is, hogy a számítógépes játék a gyerek fejében egyszerűen törli a rövid távú memóriából az iskolában délelőtt tanultakat, az "erőszak-orgia" ugyanis olyan érzelmi erővel hat, hogy kimossa az agyból az érdektelenebb dolgokat.

A lányok ezzel szemben nem érdeklődnek az erőszakos játékok iránt, ha mégis leülnek a gép elé, akkor szociális jellegű játékokkal játszanak. Általában jóval kevesebb időt töltenek a monitor előtt, ezt jól tükrözi a német gyerekszobák felszereltsége is. A fiúk 38 százalékának van valamilyen játékkonzolja, míg a lányoknál ez csak 16 százalék - olvasható a bajor közszolgálati tévé és rádió portálján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • datango #62
    :)))))))) lol topik név :D lányokat nem butítja a jaték ? :DDD jah vagy ők már alapból buták ? :D
  • bakaiadam #61
    akkor én is hozzászólok...a járékok szerintem nem butítanak,de elveszik az időt és az esélyt valamilyen szinten arra h okosabb,emberileg több legyen valaki.most ebbe belekeverni azt hogy az oktatás szinvonal nem jó meg csonka család meg ilyenek,ez marhaság.tény h aki rossz körülmények között él annak kevesebb idő jut tanulásra,mert segíteni kell ,ápolnia valakit stb,és ezért nem is várják el tőle hogy jól teljesítsen.ezen a helyzeten ugyebár elég nehéz változtatni,azonban a konzolnak örülnek az emberek és fizetnek érte.tehát ezt elhajíthatja magáról v a gyerekétől,ha úgy érzi az elsőt viszont nem.és szerintem aki ezt nem képes megtenni a felnőttkor küszöbének a táján,annak valami gondja van.szóval ne mossuk össze az ajándékot és a sors adta terhet. ;)
    a mindenkinek meg be kéne látnia,bele kéne törödnie hogy valamit valamiért.mert a tanulás esélyét szerencsére már mindenki megkapja,és az egyénnek kell eldöntenie él vele,vagy inkább valami mást csinál a tanulás helyett.és aki megtalálja az aranyközéputat a hasznos és a kellemes között,az boldog lesz.szerintem.(bocs ha kicsit kuszán fogalmaztam)
  • Satufa #60
    Én koleszos vagyok, és ugyanolyan az átlagom mint szakközépben, mint általánosban (ha lehet még rosszabb). Csak 7végén tudok gépezni.
    Érdekes, hogy valahogy mindig megtalálják a bűnbakot a játékokban, ahellyett, hogy a társadalomban keresnék.
  • WütendHund #59
    hmhm.. ahogy némely csajszi kinéz mostanában jobb is ha elbújik valmej zugba és tanul me itt van pl: barátnőm nem az Absuulut szőke de ...
  • Dragonlords #58
    Ez elég érdekes téma
    Nem csak erőszakos játékok vannak :-)
    A mai világban majdnem minden gamben benne van az erőszak
    Hát kb enyi
  • xy21 #57
    Itt a tanuláshoz semmi köze a játékoknak.Én midennap leülök a gép elé és jáccok.Előtte ha megtanulom holnapra a leckét akkor tudom ötösre ha nem akkor megkapom a karót.Nekem nem töröl ki semmit a játék a fejemből.Értitek.:D
  • Chocho #56
    Ehhez a hírhez csak annyit fűznék hozzá, hogy nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik...
  • Morden23 #55
    Nem rád értettem, hogy véded őket, hanem általánosságban beszéltem. Amit mondtam, az az, hogy nem kell leszólni egy abszolút reális, de csak konkrét szituációra/emberfajtára értendő statisztikai elemzést, főleg akkor nem, ha neked "nem inged". Nem rólad szólt a mondandóm ;)

    Én is rühelltem a statot, amikor tanultam, mert egy száraz szarság, de azt még én sem vitatom el, hogy értelme azért van :(
  • ffxi #54
    "....16 éves kor felett bárki megvásárolhatja ezeket a játékokat...."

    Megvásárolni? Ilyen jól élnek
  • irkab1rka #53
    gamesruinedmylife.com

    nem a gamék, hanema rockstar gamék. .)