Specker Balázs

Vírusterjesztés Wikipedián

A mindenki számára ingyenesen elérhető Wikipediának mostanság nemcsak plagizálási ügyekkel kell szembenéznie, hanem a gombamód szaporodó, ártó szándékú programokkal is fel kell vennie a harcot.

Nemrég crackerek módosították az online enciklopédia német verzióján található egyik cikket. A rosszakarók egy olyan vírusra mutató linket raktak fel, amelyet a Blaster féregvírus legújabb verzióját megállító patchnek álcáztak. A Wikipedia nevében német felhasználóknak elküldött spamekkel csábították csapdájukba a gyanútlan címzetteket. A levélben azt állítottak, a korrupt cikkben felvilágosítást kaphatnak a vírus legújabb variánsáról. Az akció hamar szemet szúrt a Wikipedia üzemeltetőinek, akik azóta már eltávolították az ártalmas linket, az érintett oldal pedig lekerült az enciklopédia archívumából is.

A Sophos biztonsági cég szerint a Wikipedia túlzott nyitottsága okolható a történtekért, és arra szólította fel a felhasználókat mielőbb győződjenek meg arról, hogy számítógépük megfelelő védettséggel bír-e. "Az olyan webhelyeket, mint amilyen a mindenki számára szabadon szerkeszthető Wikipedia is, a nagyfokú nyitottság teszi fantasztikussá, és ugyanakkor kevéssé megbízhatóvá is" - vélekedett Graham Cluley, a Sophos vezető technológiai tanácsadója a a The Age oldalán. "Jelen esetben nemcsak félre vezető volt a felrakott információ, hanem egyenesen ártó szándékú" - tette hozzá a szakember.

A mostani ügy pont azután robbant ki, hogy a múlthéten több tucat wikipediás életrajzi cikkel kapcsolatban plagizálás vádja merült fel. Daniel Brandt, a Wikipedia egyik kritikusa szúrópróbaszerűen a Google-ban rákeresett néhány mondatra, amelyet a Wikipedia 12 ezer cikkéből vett. Végül 142 jogsértő esetet talált, melyekről értesítette az enciklopédia üzemeltetőit is. Azóta több érintett cikket eltávolítottak az oldalról. Brand azt követően indított hadjáratot a Wikipedia ellen, hogy egy számára kedvezőtlen életrajzi írás jelent meg róla az online tudástár egyik lapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #5
    Google a barátod, Wiki a barátnőd :)

    Daniel Brandt pedig egymaga több szócikket nézett át mint 100 szerkesztő :)
  • Pestaa #4
    Egyetértek, ennyi korrekcióval (nyilván saját véleményem):

    A Wikipedia a legfantasztikusabb dolog a neten a Google után.
  • csorfab #3
    Szerintem Daniel Brandtet kéne lelőni, a Wikipedia a legfantasztikusabb dolog a neten a Google óta.
  • Emmegki #2
    "a nagyfokú nyitottság teszi fantasztikussá, és ugyanakkor kevéssé megbízhatóvá is"
    Ha regelve lehetne csak szerkeszteni, akkor is megjátszanának minden eddigi vandalizmust, meg ugyanolyan szerkesztési harcok lennének.
  • turul16 #1
    "Az olyan webhelyeket, mint amilyen a mindenki számára szabadon szerkeszthető Wikipedia is, a nagyfokú nyitottság teszi fantasztikussá, és ugyanakkor kevéssé megbízhatóvá is"

    "Az akció hamar szemet szúrt a Wikipedia üzemeltetőinek, akik azóta már eltávolították az ártalmas linket, az érintett oldal pedig lekerült az enciklopédia archívumából is."

    "A Wikipedia nevében német felhasználóknak elküldött spamekkel csábították csapdájukba a gyanútlan címzetteket."

    Ha csak egy ingyenes tarhelyre mutatott volna link, valyon menyi ido alatt szedi le a szolgaltato? Szerintem a wiki meg mindig megbizhatobb.

    Daniel Brandt nagyon beraghatott, ha kepes volt 12000 szer googliz(tat)ni, hogy 142 ciket ujra kelljen irnuk.