Berta Sándor

Virtuálisan is lobog a mécses

Az első online temetők a Wikipedia adatai szerint az 1990-es években nyíltak meg az Egyesült Államokban. A következő években aztán világszerte fokozatosan elterjedt az új szokás. A virtuális temetők napjainkban már az egész világon nagy népszerűségnek örvendenek. Ennek oka, hogy relatív olcsók - a hagyományos temetkezéshez képest mindenképpen - ugyanakkor az elhunyt emléke így biztosan sokáig fennmarad, ráadásul a virtuális sírt bármikor bárki felkeresheti és leróhatja kegyeletét.

A weyhe-erichshofi Virtuelle Gedenkstatte kegyeleti szolgáltatásai emberek és házikedvencek számára egyaránt igénybe vehetők. Előbbiek örökös sírhelyhez juthatnak itt, míg az állatok esetében a virtuális sírhely 5 évig marad meg. Igaz, a lejárat után az internetes megemlékezést biztosító hely újabb öt évre meghosszabbítható. Az üzemeltetők külön figyelnek arra, hogy senki se írhasson trágár vagy sértő mondatokat a sírokhoz. Ráadásul aki ilyet cselekszik, az ellen akár jogi lépéseket is tehetnek.

A virtuális sírokra lehet keresni azonosítószám, hely, halálozási dátum és irányítószám, valamint az elhunyt családi és keresztneve alapján. Megadható, hogy milyen szempontok alapján lehessen a sírt megtalálni, de természetesen választható a szinte teljes anonimitás is. Ilyenkor a rokonok, ismerősök csak az azonosítószám alapján találhatják meg a kegyhelyet. A születési és a halálozási időpontot viszont kötelező megadni. Lehetőség van arra is, hogy egy élő személy akár előre elkészíttesse saját későbbi webes sírhelyét, lehetőség van a sír módosítására és törlésére, valamint a látogatók számlálására és ennek kijelzésére is. Későbbi funkció lesz a többnyelvű sírfeliratok elkészítése is, ezen azonban még dolgoznak a fejlesztők.

A Standard csomag választása esetén 172,84 eurót kell fizetni, ebben egy virtuális sír elkészítésére, hat kép elhelyezésére és háttér választására van lehetőség. A Webseite Plus csomag esetén az oldal üzemeltetői külön síroldalt készítenek és mindent megcsinálnak a megrendelő kívánsága szerint. Ez a csomag minimum 346,84 euróba kerül. Külön díjszabás vonatkozik a lovakra és a szamarakra, a kutyákra, a macskákra, a kisállatokra, a hüllőkre és a vízi élőlényekre. Az árak a sírhely időtartamának (1, 2 vagy 5 év) függvényében változnak - 11,60 és 116 euró között változnak.

Megemlékezés igény szerint

Az Ewiges Leben portálon a Gedenkstatte menüpont alatt találhatók a megemlékezések. Van aki verset írt szeretteinek, de van gyerekrajz is. Mindenki más módon emlékezik kedvesére, rokonára, gyermekére, ismerősére, barátjára. Az egyik legnagyobb virtuális temetőnek a Begraebnis.at számít. Van virtuális temető, virtuális állattemető, és emlékhely meg nem született vagy halva született csecsemőknek. De emellett vannak általános információk, létezik tanácsadás, és feladhatunk hirdetést is. Akad olyan speciális szolgáltatás is, amikor valaki részt vesz egy temetésen, felveszi kamerával, majd a temetésen meg jelenni nem tudó rokonok, ismerősök számára egy tetszőleges weboldalon elérhetővé teszi a felvételt.

Természetesen vannak speciális állattemetők, sőt kutyatemető is. Persze utóbbi helyen lehetőség van más házikedvenceinktől való elbúcsúzásra is. A stílusosan csak Virtuális Temetőnek nevezett oldalon mindenféle állat megtalálható, legyen szó kutyáról, macskáról, lóról, rágcsálóról, madárról vagy éppen hüllőről. Az Online Grab nevű oldalon gyakorlatilag szintén mindenféle állatfaj virtuális nyughelye megtalálható.


A németországi Ratingen virtuális temetőjében felvételek vannak az egyes temetőkről, képzeletbeli sírmodellek is megtekinthetők. Egy virtuális kegyhely sírkővel és fotóval 19 euró egyszeri díjba kerül. A három havonkénti aktualizálás, negyedévenként 1-1 új fotóval egy évre 20 euró, míg a havi rendszerességű képfrissítés ára évente plusz 60 euró. Felárért természetesen választhatjuk az aktuális sírról készült kép elküldését is. Ez negyedéves felvételfrissítésnél 12, havinál pedig 36 euró egyszeri díjat jelent évente.

Az angol nyelvű virtuális temetők közül mindenképpen említést érdemel a Virtual-Memorials és az Eternal Flame Cemeteries, valamint a The Virtual Pet Cemetery állattemető. Az angol és német nyelven egyaránt elérhető The Internet Memorial Hall oldalon kiválaszthatjuk a nekünk tetsző helyszínt, ahová virtuális sírunk kerüljön, például Velencébe, egy naplementébe, az ostendei strandra vagy egy szivárvány alá.

Léteznek különleges internetes kegyhelyek is. Ilyen például a Hells Heaven és az Angels Online Memorial Pages. Mindkettő motorosok számára készült, akik már nem a földi utakon róják a kilométereket. Utóbbit 1997-ben alapították, körülbelül 50 virtuális sírhely érhető el rajta és ingyenes.

A gyászolók lelke is fontos

A Trauer.org-on több más lehetőség mellett bárki írhat elhunyt családtagjának, ismerősének. Vannak, akik szinte naplót vezetnek és rendszeresen tájékoztatják az elhunytat a velük történt eseményekről. A Trauernetz nevű oldalt a német evangélikus egyház üzemelteti és igyekeznek minden lelkiállapotnak megfelelő segítséget nyújtani, legyen szó szomorúságról vagy félelemről. Van fórum és chat is. Mindennek célja, hogy bár az elhunytak vannak a főszerepben, de gondoskodnak az őket sirató emberekről is.

A Virtual Baby Land elnevezésű oldal azoknak a szülőknek nyújt rendszeresen látogatható helyet, akiknek babája nem látta meg a napvilágot vagy születéskor halt meg. Ez az oldal ingyenes, egy olyan szülő készítette, aki ő maga is átélte a veszteséget.

Szintén érdekes a németországi hamvasztóhelyeket bemutató oldal. Külön térképen egyedi jelölések mutatják az állami tulajdonú, a magánkezelésben lévő és az esetleg már bezárt intézményeket. Az egyes jelekre kattintva sajátos információk - hamvasztási adatok, elérhetőségek - tekinthetők meg.

A délkelet-bajorországi hamvasztóhely weboldalán különleges anyagok is vannak. Így például megtudhatjuk, hogy miért kell minőségbiztosítás, miért fontos a környezetvédelem, sőt levezetik a hamvasztás történetét, hogyan zajlik maga a folyamat, és kérdéseinkre is választ kaphatunk. Talán mindez morbidnak tűnik, de ez teljesen hozzátartozik az emberiség halotti kultúrájához.

A határ a csillagos ég


A Star Trek volt főgépésze,
Scotty lesz az első "utas"
Érdekes a Memorial Space Flights nevű kezdeményezés is - nevéből következően űrtemetésről van szó. A hamvakat külön kis cellákban raktározzák el. A rakéta útiránya lehet majd éppen a Hold (legolcsóbban 12 500 dollárért), az űr, illetve a Föld légköre (minimum 1295 dollárért), de választható olyan utazás is (legalább 495 dollárért), amikor a hamvak csak megkerülik a Földet és visszatérve elégnek a légkörben. A cella lehet 1, 2, 7 vagy 14 grammos, egy vagy két személy hamvaival, természetesen mindez felárral érvényes. Az első repülésre várhatóan 2007 első negyedévében kerül majd sor.

A TelefonEngel egy másik érdekes szolgáltatás. Bárki eltemettetheti a sírhant alá 30 centiméter mélységbe szerettének mobiltelefonját, majd bármikor felhívhatja és így üzenhet neki. A szolgáltatás legfeljebb egy éven át vehető igénybe. A megoldás előnye, hogy a telefoncsengés nem zavar senkit és bárki kibeszélheti magát az elhunytnak, ha így érzi, erre van szüksége. Mindenesetre a különlegességnek ára van, potom 1495 euró.


A The Deatch Clock egy halálóra, ami a Testtömegindex (BMI), a dohányzás, születési idő, illetve nem és az életvitel (normális életvitelűnek, pesszimistának, optimistának vagy szadistának érezzük-, tartjuk-e magunkat) alapján kiszámítja a várható élettartamunkat.

Internetes temetők hazánkban is

Magyarországon is vannak már honlapjai temetőknek, és az első virtuális kegyhelyek is megjelentek. Az egyik leglátogatottabb az In Memoriam internetes emlékportál. Itt kategóriánként 2600 emlékhely van, ezek közül jelenleg 236 van regisztrálva.

Bárki bárkinek, legyen az személy, állat vagy tárgy, méltó módon emléket állíthat. A virtuális temető parcellákra van osztva. Minden olyan sírhely üres, ahol számok találhatóak. Elfoglalt sírhelynél egy sírkő látható. Ha a sírkő menüpont fölé visszük az egeret, láthatóvá válik az eltemetett neve. Amennyiben ráklikkelünk a sírkőre, új információként megjelenik az egyedi sírköve, az illető adataival. Ha az INFO szövegre kattintunk, megjelenik a családtag, a gazdi, a tulajdonos néhány soros információja, amit utólag üzent az eltemetettnek. Ha a családtag, a gazdi, a tulajdonos, rendszeresen látogatja a virtuális sírhelyet, a sírkő állapota kiváló marad, amennyiben a látogatásokat elmulasztja a sírkő állapota egyre romlik, megrepedezik, begazosodik a környéke.


A virtuális temetőbe a regisztráció ingyenes. A temetéshez csupán a születési év és a halál éve kell. Ezután meg kell nyomnunk a temetés gombot, ezzel az illető személy, állatot vagy tárgyat eltemettük a virtuális temetőben. Nem szabad azonban elfelejteni meglátogatni a kegyhelyet, mert látogatásainkkal tisztán és rendezetten tarthatjuk a sírhelyet. Minimum naponta kell látogatnunk, mert 5 nap kihagyás már károsítja a márványt, gazosítja a füvet. Három hónap "nemlátogatás" után a sírhely elporlad, a regisztrációnk pedig törlődik a rendszerből.

Az Emléklap virtuális temető magyar, német és angol nyelven egyaránt elérhető és az elhunytról emléklapot készíthetünk. A készítők az internetes emlékoldal létrehozásával lehetőséget szeretnének adni arra, hogy az emlékezés érzése ne vesszen a feledés homályába, és elhunyt szerettünk életének eseményei, cselekedetei olyan távolabbi ismerősök számára is ismertté és hozzáférhetővé váljon, akik a haláleset bekövetkezte után nem tudtak a család bánatában osztozni, az emlékezésben részt venni.

Végül muszáj megemlíteni a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. weboldalát, ahol információk vannak a különféle kegyeleti szolgáltatásokról, az egyes temetőkről, az intézet történetéről, a jogszabályokról, a hitellehetőségekről és a kegyeleti előtakarékossági rendszerről, a kellékekről, a sírhelyekről és a sírkőkészítésről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kekes #19
    nagyon szomorú ha egy állatot látsz az úton elütve akkor azt hiszed hogy a te állatodad látod magad előtt azt hiszed hogy a te cicád vagy kutyád fekszik az úton de mire haza érsz a te állataid otthon pihennek tenned kell valamit hogy velük ne történjen ez meg (ne add oda másnak öket míg kicsik!) ez fontos
  • SunFighter #18
    Kedves hozzászólók!

    A virtuális temető részemről nem játékként indult és ahogy észreveszem nem is lett belőle játék. Az "ötlet" 2003-ban indult mégpedig azért, mert drága nagymamám öccse valahol Braziliában halt meg. A 40-es években távozott az országból, onnantól kezdve csak levélben tartották a kapcsolatot egészen az 50-es évek közepéig, mivel utána semmilyen levél nem jött. Mivel nagymamóm sem eltemetni, sem látogatni nem tudta az Öccsét, így virtuálisan állítottam neki egy emlékhelyet. Innen indult az In memoriam portál. Természetesen vannak aberáltak, akik olyat temetnek el, ami valóban nevetséges, de a legtőbb temetés igen is komoly szándékkal jön, jött létre. Kérek mindenkit, hogy tartsa tiszteletben azokat, akik valós elhunytakat temetnek erre a helyre is.
  • MrImy #17
    Gondolom a web fejlődésével le kell cserélni a motort is, tehát csak olyan "élheti" túl az új verzió "eljövetelét" aki előfizetett.
    Virtuális ásóval, virtuális koprosóval, virtuális családtagokkal... ez egy vicc.
    Fel is keresem a virtuális Révészt... mennyiért visz át?
  • Laci73 #16
    A virtuális "szolgáltatások" netovábbja számomra továbbra is a virtuális istentisztelet marad: annak is (az azóta sajnos már megszűnt) online beszólásra is lehetőséget adó változata. Az ember csak bejelentkezett, és máris egy VR templomban találta magát, az őt szimbolizáló emberkével: online üzenetei egy kis buborékban jelentek meg a feje fölött. Eleinte csak olyan hozzászólások érkeztek mint a "Halleluja", de komiszabb felhasználók a VR mise kellős közepén beírkálták a "sátán az isten" poénokat - sajnos a VR templom ezért megszűnt, pedig nem akármilyen hely volt :)
  • Csukii #15
    pénz, pénz, pénz...

    Aki ezt nem látja, hajrá, regisztrálja magát :P
  • I.C.ram #14
    Cikk is egy nagy faszság. Valahogy nehezem hiszem, hogy tovább marad fenn egy online sír, mint egy fizikai :P
  • Kindred Blades #13
    lehet, hogy én vagyok elmaradott, de ez szerintem már beteges. Mondjuk én már a cybersex értelmét se igazán látom, pedig az nem egy új találmány.
  • Cat 02 #12
    ha élethű ...
  • zeli #11
    majd a hackerek feltörik a sírokat és kilopják avirtuális halottat
  • kricsi #10
    ez annyira szánalmas...szerintem a lényeg ugyanaz a valóságban a cigányok itt meg majd a pénzesek fognak lopkodni...