MTI

Charles Simonyi lesz az 5. űrturista

"Charles Simonyi: nerd in space" címmel a BBC NEWS angol hírügynökség világhálós kiadása interjút készített Charles Simonyival, aki várhatóan a világ 5. űrturistája, általánosságban véve pedig a világ 450. űrhajósa lesz.

A Microsoft világsikerű irodai szoftvereinek fejlesztéséről ismert szoftvermérnök saját értékelése szerint ő lesz az első "űrutazó számítógépgüzü" ("nerd in space"). (A nerd amerikai szlenges kifejezést a Bill Gates-hez hasonló figurákra használják, de ma már kezd veszíteni hajdani pejoratív felhangjából.

Az 58 éves milliárdos várhatóan 2007 március 9-én indul útra egy orosz Szojuz űrhajó fedélzetén a kazahsztáni Bajkonurból, a nemzetközi űrállomás 15. legénységének kíséretében. A 20-25 millió dolláros kiruccanást az amerikai "Space Adventures" ügynökség szervezte meg.

A kirándulás forgatókönyve a következő: a felbocsátás és a légkör elhagyásának 9 percig tartó lélegzetelállító száguldása után 2 nap alatt érik el a nemzetközi űrállomást. Utána 8 nap következik a nemzetközi űrállomás fedélzetén. Az űrállomás ennyi idő alatt 6,5 millió km-t megtéve 160-szor kerüli meg a Földet. Ezután következik a hazaút, ami a nemzetközi űrállomás 14. személyzetének kíséretében mindössze 2 órát vesz igénybe. Charles Simonyi ki szeretné elégíteni mérnöki kíváncsiságát: szeretné megérteni, hogyan működik és mitől biztonságos a Szojuz űrhajó bonyolult rendszere. Három konkrétabb célt is kitűzött maga számára: szeretné előmozdítani a polgári űrrepülést, segíteni az űrállomás továbbfejlesztését és szeretné a fiatalok figyelmét az űr-tudományok felé fordítani.

A www.charlesinspace.com világhálós honlapon egyelőre a kiképzés képei láthatók (megtudható például, hogy hogyan kell használni az űr-WC-t), és kérdéseket is fel lehet tenni. Később itt szándékozik közrebocsátani az űrutazásról szóló internetes naplóját is. Dr. Simonyi egyik terve, hogy könyvtárat alapít a nemzetközi űrállomáson. Két kötetet készül fennhagyni maga után, az egyik Robert Henlein tudományos fantasztikus regénye, "A Hold kíméletlen szerető" ("The Moon is a Harsh Mistress") a másik Goethe Faustja.

Az elkövetkező öt hónap kiképzéssel telik az oroszországi Csillagvárosban, a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban, és a kazahsztáni Bajkonurban. Az űrutazásnak nagyon szigorú fizikai és egészségügyi feltételei is vannak. Az előző űrturistákhoz képest Dr. Simonyi nem számít teljesen képzetlennek. Pilóta jogosítványa van például lökhajtásos repülőgépre és helikopterre, és 2000 óránál több repülési idő van a háta mögött - olvasható a brit közszolgálati rádió és tévétársaság honlapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!