Hunter

Tiankeng, a kínai nagy lyuk

Megfejtették a geológusok a világ legmeredekebb, legmélyebb és legkülönösebb víznyelői, a Kínában található tiankengek titkát.

A világ, sőt az elmúlt 15 évig még a kínaiak számára is szinte ismeretlen természeti csodák egyediek a Földön. A kutatást végző William White, a Pennsylvania Állami Egyetem professzora szerint több Empire State Building méretű épület kényelmesen elférne ezekben az átlagosan 600 méter mély képződményekben. A legnagyobb tiankeng 660 méter mély, térfogata 119 millió köbméter, bejáratának átmérője 500 méter széles.

Ismeretlenségüket elsősorban Kína elszigetelődésének és annak köszönhetik, hogy többnyire a lakott területektől távol esnek, ahol nincsenek utak. Legfeljebb ösvényeken lehet eljutni hozzájuk Kína egyik lenyűgöző látványt nyújtó hegyvidékén, a Guilin kúp alakú hegyein át.

Az elképesztő méretek kulcsa egy jókora föld alatti folyó, taglalta felfedezéseit White a Discovery News-nak. Ahogy a többi barlangokkal átszőtt szerkezeteknél, itt is a víz munkálja meg a mészkövet, barlangokat hozva létre melyek tetejének beomlásával jönnek létre a víznyelők.

A folyamat jó ideje ismert volt, az azt mozgató erők méretei azonban csak most láttak napvilágot. A tiankengeket rejtő Guangxi és Chongquing tartományok mészkövei szokatlanul vastagok, emellett pedig rendkívül töredezettek, így a víznyelők többnyire a függőleges repedések mentén alakulnak ki, meredek falakat hozva létre.

A barlangok beomlása után több százezer köbméter törmelék ázik a barlangok mélyén, amit a folyó felold és magával sodor. A tiankeng, ami lefordítva nagyjából "égre néző lyukat" jelent, évezredek munkájának eredménye, magyarázta White, aki kutatásairól az Amerikai Földrajzi Társaság október 24-i ülésén számol be.

A kínai és a tartományi kormányok turisztikai látványosságként kezelik a hatalmas természeti képződményeket, remélve, hogy fellendítik az idegenforgalmat. Ennek érdekében egyre több út épül a tiankengekhez, illetve olyan ösvények kialakításán is dolgoznak, melyeken az emberek lesétálhatnak a hatalmas víznyelők belsejébe.

Eközben a kínai kulturális tanács szeretné elérni, hogy a világörökség részévé minősítsék a képződményeket, melyre minden esélyük megvan, hiszen tényleg egyedülálló jelenségnek számítanak. Méretben csupán az USA Tenessee államában található völgyszerű víznyelők vetekedhetnek velük, szerkezetüket tekintve a tiankengek azonban sokkal megdöbbentőbbek, jóval lenyűgözőbb látványt nyújtanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Falánk #41
  Jules Verne ejtsd 'Zsül Vern', Magyarországon a közélet Verne Gyulaként használja!
 • uniu #40
  En nem szoltam be Epi, csak meglepodtem! :) take it easy! (ha mar szted Amerikat:))
 • marcio mela #39
  A Discovery vagy a National Geographic bemutatott ilyen barlangot ahol ejtőernyős ugrást szoknak csinálni de az azt hiszem mexikóban van.
 • Epikurosz #38
  Kezd felhígulni az SG közönsége. (!) A másik topikban egy Rák-fiú szól be nekem, itt meg egy Szűz-fiú. Ehh.
 • Epikurosz #37
  "Jah és Jules Verne és nem Verne Gyula ezt jó lenne észben tartani"

  Miért, mert te mondod? Egyáltalán ki vagy te? Ha vagy valaki egyáltalán. Vagy vagy-e te egyáltalán?
 • NorbyI #36
  Nem ezer év hanme több százezer évről beszélünk, az erózió nem két nap alatt játszódik le.

  Jah és Jules Verne és nem Verne Gyula ezt jó lenne észben tartani.
 • Epikurosz #35
  Nem kell semmilyen barlang, csak egy folyó, amely beássa magát a hegyek gyomrába, kialakítja a földalatti járatokat (barlangokat), amelyek helyenként bomlanak. Itt lesz a tiankeng.
 • echo #34
  Ha jól értem kell egy barlang ami bomlik. Ez magyarul egy repedés lefelé. Aztán kell a lenti barlangban egy folyó, hogy elvigye a folyamatosan beomló törmeléket, hogy ne temetődjön be. Ha ez megvan akkor már csak ezer év kell, hogy megfelelő méretűre hízzon a lyuk. Az is egyértelműnek tűnik, hogy max olyan mély lehet a víznyelő amilyen mélyen van a lenti barlang ahova a repedés vezet, ezért kell egy jó nagy hegy is :)
 • Epikurosz #33
  A kettő nem zárja ki egymást.
 • Nethyrrea #32
  "A barlangok beomlása után több százezer"

  izé.....