Hunter

Egy pofon a holdbázisról álmodóknak

A Cornell Egyetem és a Smithsonian Asztrofizikai Intézet csillagászai szerint nincs jég a Holdon, így az esetleges holdbázisok igen zord létre számíthatnak, ha valaha is megvalósulnak.

A Donald Campbell professzor által vezetett kutatás a Puerto Ricó-i Arceibo Obszervatórium nagy felbontású radarjeleiből készült felvételek elemzésével jutott a fenti következtetésre. A radarral a déli sarkkör közelében elhelyezkedő területeket pásztázták végig, ahol a korábbi kis felbontású felvételek magas cirkuláris polarizációs rátát (CPR) jeleztek, melyeket mindeddig az alacsony hőmérsékletű vízjég lehetséges jeleiként értelmeztek.

Ezt a radarjeleket visszakapó nyugat-virginiai Robert C. Byrd Green Bank Teleszkóp is megerősítette, azonban felfedezték, hogy ugyanezek az értékek más területeken is megtalálhatók, melyek nem alkalmasak a jég megtartására. Hasonlóan magas CPR adatokat mértek több napsütötte területen, ahol a hőmérséklet elérheti a 117 Celsius fokot is, így azt a következtetést kellett levonniuk, hogy a magas CPR értékekért nem a jég, hanem a fiatal becsapódási kráterekhez köthető szétszóródott kőzetek a felelősek. Ezzel a felfedezéssel erősen lecsökkent a lehetséges jéglelőhelyek száma, az emberi jelenléthez szükséges elérhető lelőhelyeké pedig szinte nullára redukálódott. Campbell szerint csak a mélyen fekvő, a naptól tartósan elzárt sarkvidéki kráterek rejthetnek jeget, itt azonban a hőmérséklet soha nem kúszik -170 Celsius fölé.


A valaha készült legnagyobb felbontású felvétel a Hold felszínéről. A nagyjából 250x100 kilométeres területet lefedő felvételen a Shackleton (A) és a Shoemaker (B) kráterek láthatók

A korábbi adatok, többek közt a Mercury 1992-es radar adatai, valamint a Clementine műhold 1996-os rádió adatai nagy reményekkel töltötték el a jég után kutatókat, melyekhez a Lunar Prospector 1998-as felfedezése társult, ami kiugró hidrogén mennyiségről számolt be a sarkkörök közelében.

A magasabb hidrogén szint viszont más forrásokból is származhat, ahogy az már korábban is felvetődött, különösen, hogy a radar adatok nem jeleztek semmilyen jégre utaló jelet, így ezzel lezártnak tekinthető egy vita.

Mivel a mostaniak a valaha készített legnagyobb felbontású felvételek, így a tudósoknak nincs okuk kételkedni az adatokban és azok elemzésének eredményeiben, magyarázta Campbell, aki szerint egyértelműen kizárható, hogy a magas CPR vízjégre utaljon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #86
    +rövidebb.
  • Epikurosz #85
    Ezt nem értem, de biztos bennem van a hiba.
    A holdi űrliftet azért gondolom simább ügynek, mert a gravitáció ott 1/6-a a földinek, így a kábel lehet könnyebb, vékonyabb.
  • L3zl13 #84
    1. A Hold egy fordulatot 28 nap alatt tesz meg. A Földi űrliftnél jóval hosszabb kábelre volna szükség a GEO pályához, ahol (amin túl) az ellensúlynak kéne lennie.
    2. Az olvasztáshoz minek napelem? Sima tükör is elég...
  • Anteris #83
    "valaha készült legnagyobb felbontású felvétel a Hold felszínéről"

    ebben azért nem vagyok olyan biztos
  • Epikurosz #82
    Akkor már sokkal praktikusabb, ha megolvasztod napelemekkel, és űrlifttel* leviszed a Holdra.

    * Ami a Földön problémás, ott talán kivitelezhető lenne.
  • Mike at home #81
    a magánembereknek nincs szükségük számítógépekre

    nem lesz bázis a Holdon? ugyanmár
    max nem 10 éven belül
  • Epikurosz #80
    Igazad van, kis, jelentéktelen ember vagyok. Már beletörődtem, és nem is érdekel ez különösebben. Ez azonban nem akadályoz meg abban, hogy messziről felismerjem azokat az embereket, akik pozitív értékeket hordoznak. Kis kutyának is lehet jó szimata. :-)
  • L3zl13 #79
    Visszatérve ontopicra. El kell téríteni egy nagyobb mennyiségű vízjeget tartalmazó üstököst.
    Mondjuk nem tudom hogy lehetne úgy lejuttatni a felszínre, hogy komolyabb mennyiség egyben is maradjon... Illetve, hogy mekkora mennyiségre volna szükség ahhoz, hogy becsapódás és az ez utáni szétszóródás után is kellő mennyiséghez hozzá lehessen férni.
  • wanek #78
    Őszinte legyek? A jelentéktelenségedet ezzel próbálod leplezni. Biztos találsz példát rá az ógörög mitológiában :)
  • Epikurosz #77
    " a dokumentumból kiderül: az Egyesült Államoknak jogában áll megakadályozni az antipatikus nemzetek galaktikus terjeszkedését."

    Őszinte legyek?
    Én is kijelenteném ezt, de nincs hozzá elrettentő erőm. Na, tessék!