Berta Sándor

Betiltották a szélessávú internetet Iránban

A perzsa országban azért döntöttek így, mert lassítani akarják a káros nyugati hatások beáramlását. A döntés értelmében minden helyi internetszolgáltató köteles volt mérsékelni a maximális le- és feltöltési sebességeket.

Iránban közel ötmillió rendszeresen internetezőt tartanak nyilván. Az új rendelet mindenkire, még az iráni elnökre is kiterjed. A jogszabály értelmében ezentúl a maximális letöltési sebesség legfeljebb 128 Kbit/s lehet. A helyi vezetők azt várják az intézkedéstől, hogy ezáltal csökkenni fog az ország lakossága számára elérhető káros nyugati tartalmak (videoklipek, zenék, filmek és televízióműsorok) száma, illetve, hogy kevesebben töltenek majd le ilyen tiltottnak számító anyagokat. Ezenkívül a döntés egyértelműen megnehezíti az esetleges iráni ellenzéki csoportok együttműködését, hiszen kevesebb információhoz férhetnek hozzá, nehezebben tarthatják a kapcsolatot és így meggátolhatóvá válik egy ellenzéki erő kialakulása is.

A lépést egyaránt kritizálták a helyi internetszolgáltatók és több akadémikus is. "Az egész világ a modernizációt célozza meg és ennek a folyamatnak egyik fő eleme a szélessávú internet. Nekünk is szükségünk lenne a világháló jelentette fejlődésre és arra, hogy hozzáférhessünk korunk tudásához" - nyilatkozta Ramazan-Ali Sedeghzadeh, az iráni parlament hírközlési bizottságának elnöke.

A felháborodást jól mutatja, hogy ezer közéleti személy, tudós és más szakember levelet küldött Mahmoud Ahmadizsenád iráni elnöknek. Ebben nemcsak a mostani döntés, de az iráni blogok és weboldalak cenzúrázása ellen is tiltakoznak. Kína után Iránban cenzúrázzák a legtöbb portált. Egy iráni bloger, Parastoo Dokoohaki véleménye szerint a törvény által az internet alapját képező adatáramlás és az információcsere válik lehetetlenné. Az intézkedést egyébként a Shargh haladó iráni újság betiltása előzte meg.

Mindenesetre magasfokú cinizmusra vall, hogy blogjában maga az iráni elnök is elnézést kér olvasóitól a kisebb fennakadásokért, amit egyébként pont az ő lépése okozott. Mahmoud Ahmadizsenád szerint a felhasználóknak a jövőben számítaniuk kell arra, hogy az oldalak hosszabb ideig töltődnek majd be és a multimédiás tartalmak is nehezebben lesznek letölthetők. Ahogy szakemberek megjegyezték: Irán önként és dalolva visszatért az internetet 1996-ban jellemző ISDN korszakba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Emmegki #43
    Kilőni már nem.
  • Emmegki #42
    De okos vagy, nem a lakosok hiszik hanem a vezetők.
  • Csero90 #41
    Ez az visszafelé kell fejlődni pfffffff
    Ekkora lámaságot!! És el is hiszik az iráni lakosok h ettől nekik jobb lesz???
    Ha el hiszik akkor + is érdemlik h szenvedjenek!!
  • klastrom #40
    De atombombát gyártani van eszük vazz
  • Inquisitor #39
    Nézd meg észak-koreát. Kísérleteznek, hogy bebizonyítsák milyen jó arcok. Ja, hogy 100 év lemaradásban vannak (atombomba van, infrastruktúra, ipar és mezőgazdaság az minek?) és a lakosság jó része éhen halt vagy éppen közel áll hozzá.
  • Visor #38
    Sajna ez a diktatúra! Elzárkózik a fejlett nyugati civilizációtól, hogy bizonyítsa hogy ő a jobbik! Ez volt régen a kommunizmusban is, hogy mindentől el volt zárva az ország a nyugati szinvonaltól. De így hogy akar atombombát?! Mondjuk a Szovjetuniónak sem kellett nyugati technikát alkalmaznia, hogy atombombája legyen! Szóval az már más tészta, hogy hogy állítják elő. De jól kiszúrtak a userekkel, ugyanis nem hiszem hogy lesznek olyan userek akik hagyni fogják ezt az egészet szó nélkül!

    Az meg sajna elég szomorú, hogy összekeverik az iránival az arabot! Ez olyan mintha Budapestet, Bukaresttel kevernék össze, holott a kettő nem ugyanaz! Ilyenkor elgondolkodik az ember, hogy vajon véletlenül keverik össze vagy direkt kibaszásból!
  • lee56 #37
    (Huh, akkor jó hogy nem te vagy ott az ajatollah :D)
  • Inquisitor #36
    "de az ezt kitaláló ajatollahok meg egyéb vezetők sík hülyék a netez."
    Nekem is ez jött le elöször a hírről, hogy miért olyanok döntöttek, akik azt se tudják eszik e vagy isszák az Internettet?
    (Én a helyükben erőteljes nettes vallási kampányba kezdenék inkább, de ők tudják ...)
  • Emmegki #35
    "Ezenkívül a döntés egyértelműen megnehezíti az esetleges iráni ellenzéki csoportok együttműködését, hiszen kevesebb információhoz férhetnek hozzá, nehezebben tarthatják a kapcsolatot és így meggátolhatóvá válik egy ellenzéki erő kialakulása is."

    Ez úgy hülyeség ahogy van. Információszerzésre tökéletesen megfelel az 56k kapcsolat is. Jó sokáig használtam, tudom.

    Ezentúl feleannyi warezt szedetnek le az ellenzéki csoportok, meg kevesebb csador nélküli néni roangál a monitorokon... A letöltögetést 128k-val is folytatni fogják. legföljebb nem 10-en töltik ugyanazt, hanem 10-en mást, aztán kicserélgetik lanon.

    Még mindig nem tudom, mit akartak elérni ezzel a döntéssel, de az ezt kitaláló ajatollahok meg egyéb vezetők sík hülyék a netez.
  • Cat #34
    zanzásítva annyit ir, hogy a letöltés őket igazából nem érdekli, leszedik muholdon, vagy cd/dvdn terjesztik. A legnagyobb nethasználat közlése szerint a yahoos csetszobák, ahol fiuk/lányok ismerkednek egymással. A többi lap (orkut stb.) le van tiltva. Az internetkávézókban meg van határozva, hogy mikor mehetnek be lányok és mikor fiuk, hogy ne ismerkedhessenek. Nyilvánosan nem lehet, mert jönnek a szülők, és a beszélgető, flörtölő párocskákat még házasságra kényszerítik. Nem akarnak ők atombombát, csak jobban akarnak élni.