Hunter

Kiosztották az Ig Nobeleket is

Csütörtök este tíz kategóriában adták át a Nobel-díj fordítottját, az Ig Nobelt. A bohókás díjátadón olyan kutatási munkákat díjaztak, melyek - ellentétben a nagy előddel - semmilyen hasznára nem válnak az emberiségnek, sőt legtöbbjüket jobb minél előbb elfelejteni.

A díjazott munkákat készítőik természetesen a legnagyobb komolysággal tették közzé neves szaklapokban, ilyen az idei orvosi díj is, melyért alkotója titkon igazi Nobel-díjat remélt. A svédek helyett azonban a Harvard Egyetemtől kapott meghívást, ahol a szokásos papírrepülő dobálás közepette vehette át az elismerést egy kollégájával karöltve.

Francis Fesmire, a Tenessee Egyetem orvosi karának jobb sorsra érdemes traumatológus és kardiológus szakembere a "Krónikus csuklás megszüntetése digitális rektális masszírozással" című tanulmányáért kapta meg az Ig Nobel orvosi fokozatát, ami az Annals of Emergency Medicine című szaklapban jelent meg. A publikációban részletesen leírja, hogyan sikerült segítséget nyújtania egy férfinak, aki 72 órája csuklott folyamatosan, nagyjából két másodperces szünetekkel. A szakember tudta, a bolygó ideg túlzott elektromos impulzusai okozzák a szűnni nem akaró csuklást, ezért az ideg stimulálásával próbálkozott.

A jól bevált megoldások, mint a levegő visszatartása, a nyelvhúzogatás, a szinusz masszázs és a szemgolyók nyomkodása azonban nem hoztak eredményt. Tanácstalanságában egyszer csak beötlött egy eset, melyben altáji masszírozással, konkrétan a páciens ánuszába behelyezett ujj segítségével sikerült lassítani a felgyorsult szívverést, ami alapelvét tekintve megegyezik a bolygó idegek által előidézett folyamattal. A betegek szerencséjére a későbbiekben nem kellett ehhez a gyógymódhoz nyúlnia. Mégis volt egy izraeli szerencsétlen is, aki átélhette ugyanezt a tortúrát a haifai Bnai Zion Orvosi Központban dr. Majed Odeh jóvoltából, aki néhány évvel később maga is publikálta az esetet, így a két orvos megosztva kapta meg az elismerést


A tavalyi díszes társaság

Fesmire doktor mindenesetre tovább is lépett a témában, mivel rátalált csukláskezelő módszerének egy jóval kellemesebb válfajára, az orgazmusra, ami még az hátsóban való turkálásnál is jobban izgatja a bolygó idegeket.

Ornitológiai díjjal jutalmazták a néhai Philip Day-t a UCLA, és Ivan Schwabot, a davisi Kalifornia Egyetem kutatóit, akik arra adtak magyarázatot, miért nem kap agyrázkódást a harkály, aki naponta átlagban 12000-szer üti csőrét a fa törzsének. Eredményeik szerint a madár olyan szivacsos csontból álló vastag koponyát fejlesztett ki az idők során, ami tartalmát szigorúan a helyén tartja, akárcsak a csomagolásnál használt szivacsos anyagok.

Az akusztikai díjat egy sokak által feltett kérdés megválaszolója kapta. Az amerikai csapat azt kutatta, vajon miért idézi elő a táblán végighúzott köröm hangja szinte mindenkinél azt a jól ismert velőtrázó borzongást. Randolph Blake munkatársaival, Lynn Halpernnel és James Hillenbranddal több ilyen kellemetlen karistoló hangot is kipróbáltak, melyből a hallgatóság egyértelműen a háromfogú kerti gereblye és a palatábla találkozásából eredő hangot minősítette a legdurvábbnak, amit a két fém, majd két habszivacs felület egymáshoz dörzsölésének hangja követett. A kísérletek kimutatták, a hangok tartományának középső része felelős a hátunkon végig futó borzongásért. Blake szerint a csimpánzok csatakiáltása is ebben a tartományban van, így könnyen lehet, hogy reakcióink ösztönösek, egyfajta veszélyre figyelmeztető mechanizmusként működhettek őseinknél. Talán ezek a legelmésebb tudományosnak mondott munkák, de azért a többi kategóriának sem kellett szerénykednie az idén.

Élelmezés területén két kuvaiti szakember, Wasmia Al-Houty és Faten Al-Mussalam alkotott maradandót, akik kimutatták, hogy a ganajtúró bogarak egyáltalán nem olyan igénytelenek, mint arra a nevük és tevékenységük alapján gondolna az ember, sőt kifejezetten válogatósak, ami az étkezést illeti.

A békedíjat egy walesi úr, Howard Stapleton hódította el a tinik ellen és érdekükben kifejlesztett találmányával, ami olyan kellemetlen hang kiadására képes, amit csak a tizenévesek hallanak, a felnőttek nem, így egyfajta kutyasípként alkalmazná, de tervezi a technika továbbfejlesztését is, ami a mobilok csengőhangjaként csak a nebulók számára lesz hallható, tanáraik viszont semmit nem vennének észre az órán becsörgő készülékekből.

Matematikában az ausztrálok mentek embertársaik idegeire, Nic Svenson és Piers Barnes révén, akik elkésztették azt a formulát, mellyel kiszámítható, hányadik kattintásra tuti biztos, hogy senkinek nem lesz zárva a szeme egy csoportképen. Az irodalmi díjat Daniel Oppenheimernek nyújtották át a feleslegesen használt hosszú szavak hatásairól írt könyvéért, míg a fizikai díjat a spagetti törésének rejtelmei vitték el, melyről a párizsi Pierre és Marie Curie Egyetem munkatársai, Basile Audoly és Sebastien Neukirch írt átfogó tanulmányt, betekintést nyújtva abba a folyamatba, ami a spagetti meghajlításakor az esetek többségében nem ketté, de több darabra töri az olaszok kedvencét.

Kémiában a spanyolok bizonyultak a legharmatosabbnak, a Valencia Egyetem csapata a cheddar sajtban figyelték meg az ultrahangsebességet a hőmérséklet változásának függvényében. Biológiában is a sajté volt a főszerep, a holland Bart Knols és Ruud de Jong elsőként fedezte fel, hogy a nőstény maláriaszúnyogot ugyanolyan mértékben vonzza a Limburger sajt "illata" mint az emberi láb szaga.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hunnenkoenig #21
    A tinik elleni hangtalan hangot bizony angliaban mar vigan alkalmazzak üzletek elött, ahol nem kivanatos csoportosulasok gyültek eddig össze es a Jamban a csengöhangot is le lehet mar tölteni.

    Multkor a radioban is bemutattak nalunk es azt allitottak, hogy 30 ev felett nem hallhato. En 37 evesen hallottam. Allitolag kiveteles esetekben, nagyon jo hallasu 30 even felüliek is halljak.

    Nem tudom, most büszke legyek-e.
  • dez #20
    Oké, de a gumi viszont marketing-érték, vagy hogy mondjam.
  • kiisb #19
    A műanyag olcsóbb, mint a gumi. Ezért...
  • pTk #18
    nekem vasból van
  • dez #17
    Én azt nem értem, hogy a drágább házakban lévő csavarmentes vinyóberakást lehetővé tevő miafene (ami a vinyó oldalára kerül, hogy utána azzal csússzon a helyére) miért kemény műanyagból van, amikor kissé értelmesebb lenne gumiból csinálni (megfelelően kemény, de nem túl kemény).
  • dez #16
    (gy.k. a gépház árnyékolás is egyben.)
  • dez #15
    Nem véletlen, hogy a hivatalos előírás az csak kisebb réseket tartalmazó fém gépház. Ugyanis a GHz nagyságrendű sugárzás már mikrohullám...
  • BiroAndras #14
    Egyszerűbb és biztonságosabb jó minőségű házat venni, ami nem rezonál.
    Vagy a vinyókra lehet venni gumi keretet.
    A te megoldásod hibája (többek között), hogy a keletkező zajokat semmi sem tompítja.
  • BaltásRém #13
    Nekem ezért nemjár nóbeldíj ? :)
  • BaltásRém #12
    A gépház sajátfrekvenciája közelíthet az egyéb mechanikus rezgést keltő szerkezetekhez a gépben... Dobd ki a házat, és csináld úgy mint én ! Csak egy 50x50 cm-es megbízható hely kell az íróasztlodon ! És meglátod, sokan a csodájára fognak járni gépednek ! :)