Berta Sándor

Keresés a szavak jelentése szerint

Egy projekt keretében olyan nyílt forráskódú keresőt fejlesztenek amerikai kutatók, amely a szavak jelentése szerint listázza ki a kért fogalommal kapcsolatos általa meglelt találatokat.

A Vermont szövetségi államban található Middlebury College-ben immár ötödik éve dolgoznak a program kifejlesztésén, illetve tökéletesítésén az amerikai szakemberek. A most kiszivárgott információk szerint néhány héten belül már bárki számára elérhető lesz az új kereső. A szemantikus keresésnek nevezett eljárás egyik legegyszerűbb formája, ha a találatokat a szavak jelentése szerint rendezi el a program. A második lehetőség, hogy a fogalmakat szócsoportok és szócsaládok szerint rendezi.


S hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? Nos, ha például beírjuk az új keresőbe azt a szót, hogy kutya, akkor a program a hagyományos keresőkkel ellentétben nem azokat az oldalakat fogja kilistázni amelyeken ez a szó szerepel, hanem azokat is, ahol a pudli, a labrador vagy a németjuhász szó található. Aaron Coburn, a Semantic Indexing nevű program vezetője október elején akarja bemutatni az új alkalmazás első változatát. A projekt azonban ettől függetlenül folytatódni fog. A szakemberek ugyanis már egy új verzión dolgoznak, amelyik irodalmi szövegekben (könyvekben, drámákban) lesz képes fogalmak után keresni.

Az alkalmazás képes lesz arra, hogy kikeresse az egy műben szereplő karakterekhez kapcsolódó összes szót, mondatot, majd felállítson egy olyan rendszert, ami a szereplők közötti kapcsolatokat, összefüggéseket mutatja be. Vagyis kikereshető lesz például a Rómeó és Júliában az összes a két főszereplő közötti párbeszéd. A másik alprogram egy blogok közötti kereső létrehozását célozza.

"Remélem, hogy ezeknek a programoknak a segítségével az eddigihez képest egy teljesen más módon is hozzájuthatunk majd a minket érdeklő információkhoz és olyan adatokat is megismerhetünk, amik a hagyományos keresőkkel eddig rejtve maradtak előttünk" - jelentette ki Aaron Coburn.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • m4G1c #9
    Miért lenne parasztvakítás? Kerül egy filléredbe is? Fog kerülni egy fillérdbe is? Nem. Ez csak az alapja egy későbbi, kognitív alapokon nyugvó keresőnek. Ha meg valaki azt mondja nektek,hogy "fog",akkor ti is biztos kapásból rájöttök,hogy mire gondolt az illető... telepatikus eszközökért nem akartok károgni? : P
  • Gabe Dearborne #8
    Nem értem... A Google ezerszer okosabb ennél. Nem elég???
  • assdf #7
    Hát ahogy elnézem ez megint csak parasztvakitás.
    Mert mi is történik általában? Szeretnék többet tudni pl. a németjuhászról. Ekkor beirom ezt a keresőbe, az kidob 50ezer találat amiben szerepel ez a szó, nem igazán lesz rá szükségem hogy még több szinonimailag ide kapcsolódo találatot jelenitsen meg a kereső.
    A másik oldalról megfogva a dolgot viszont, ha a kutyák érdekelnek, akkor megint csak az a tapasztalatom hogy a legtöbb oldalon ahol pl emlitik a németjuhászt vagy a labradaort vagy bármi más kutyát, ott szerepelni fog a kutya szó is. Tehát ha beirom a keresőbe hogy kutya, akkor kapni fogok egy rakás "szinonima" találatot is.
    Innentől kezdve ez megintcsak a keresztbe vakarom meg a vállam esete...
    És ahogy egyszer már leirtam az MI-s keresőkről szóló cikkben is, ha tudod hogy mit keresel, szinte biztosan hogy meg is fogod találni a mai keresőkkel is roppant egyszerüen, ha meg nem tudod hogy mit keresel akkor ezen semmilyen kereső sem tud segiteni.
  • NEXUS6 #6
    Tyűűűű!!!!

    Ez a PolyMeta nagyon kircsi! Ez kellett nekem. Nagyon jól dolgozik!
  • Shadow_THH #5
    micsoda ötlet wow....
    épp ideje volt...
  • pemga #4
    Szinonímakeresés most is van, gugliban ha a szó elé ~-t írsz, akkor keres azokra is (nem minden nyelven működik). Itt teljesen másról van szó, elég félrevezető a cikk. A szavak (fogalmak) kapcsolódási rendszere alapján keres.

    A PolyMeta úgy dolgozik, hogy a keresést lefuttatja 2-3 keresőben, és az első N (N=100) találatból alkot egy logikat rendszert (kapcsolódásokat keres) ami alapján a találatokat csoportosítja. A polymeta tehát a beadagolt keresőszavak _eredményeit_ csoportosítja, míg ez a projekt magát a keresést is a keresőszavak kapcsolata alapján bonyolítja.

    Nyilván valamiféle logika alapján, elég bonyolult dolgokat lehet kitalálni, mert a szavak teljesen mást jelenthetnek, máshogy kapcsolódnak különféle (téma)környezetben. Ez elég hülyén hangzik leírva, grafikusan sokkal érthetőbb :P. Pl. a fordulatszám mint olyan nyilván teljesen más fogalmakkal kapcsolódik ha fizikáról van szó, mintha mondjuk egy autós újságban szerepel. Holott ugyanarról a dologról van szó (tehát nem is többértelmű szóról, mint pl. a fog).
  • NEXUS6 #3
    Nekem nem az a gondom, hogy nincs elég találatom, hanem hogy marha sok van. Ha a szinonímákra is rákeres autómatikusan, akkor mennyi lesz!

    Bár talán akkor műxik hatékonyabban, mint a mostaniak ha beírsz vagy 6-7 szót. Jelenleg az ilyen keresések általában zéró találatot eredményeznek. Pedig egy nagyon is konkrét körülhatárolható témát keresek, csak túl pongyolán fogalmaztam.
  • pezo77 #2
    Na igen, de ha azt írom be, hogy "fog", akkor a "markol"-t is kidobja, meg a "metszőfog"-at is?
  • AranyKéz #1
    Ideje volt.