Gyurkity Péter

Elkészült a 200 GB-os Blu-ray lemez

A TDK elkészült a rekordkapacitású korongok prototípusával, ám azt még nem tudni, hogy a kereskedelmi forgalomban mikor jelennek meg. A Pioneer eközben 2007-re ígéri hibrid meghajtóját.

A vállalat közleményben jelentette be a prototípus elkészültét, amelyet nagy áttörésként értékelnek. Ezzel ugyanis megvalósulni látszanak a rekordkapacitás eléréséről szőtt álmok, és megnyílhat az út az éppen csak mostanában bemutatkozó formátum jelentős kibővítése felé. A hagyományos egy- és kétrétegű korongokon 25, illetve 50 GB adatot tárolhatunk el, így viszont rögtön a négyszeresére ugrik a kapacitás.

Emlékezhetünk arra, hogy a TDK tavaly elsőként jelentette be, hogy 100 GB-os speciális verzión dolgozik, amely a megszokottól eltérően már összesen négy rétegre épül. Ezt követte a Sharp hasonló kísérlete, amire a TDK már a 200 GB-os példányokkal válaszolt. Ez utóbbinál még kettővel növelték az adathordozó rétegek számát, ez azonban sokak szerint már egyértelműen megvalósíthatatlan és pusztán presztízsszempontok figyelembevételével készül. A cég most alaposan rácáfolt a kétkedőkre, és továbbra is bizakodnak benne, hogy lesz kereslet a speciális fejlesztésekre.


Pioneer BDR-101

A 200 GB-os Blu-ray korongok tehát hat rétegből állnak, ezek azonban már önmagukban is előrelépést jelentenek a hagyományos megoldásokhoz képest, mivel kapacitásuk 25-ről 33 GB-ra növekedett. Az egyoldalas lemezek bizmut-peroxidot használnak amelyen a lézer hatására apró buborékok keletkeznek, ezek pedig a CD- és DVD-lemezek bemélyedéseihez hasonló hatást váltanak ki. Többek között ezért is kérdéses a kompatibilitás az új és a most debütáló elsőgenerációs Blu-ray között. Arról nem esett szó, hogy a boltokban mikor jelenhetnek meg a 200 GB-os változatok.

A Pioneer az IFA kiállításon időközben jelezte, hogy sorrendben második Blu-ray írójuk, a BDR-102, 2007 elején érkezik, és a készülék már támogatni fogja a kétrétegű korongokat, valamint az első meghajtóból hiányzó CD-R/RW formátumot. A család harmadik tagja, a BDR-103 pedig már hibrid megoldás lesz, ami azt jelenti, hogy a Blu-ray mellett a HD DVD szabványt is kezelni fogja - valamikor jövőre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dolfi57 #61
    az árát tegyék közzé
  • vax #60
    Ja, ja. A sony fejlesztette ki. Elsőre úgy néz ki mint egy floppy disk. Próbálat a compact casettát leváltani de nem terjedt el annyira. Walkmanben még lehet kapni őket. Általában egy diszkre 4-5 cd-t lehet rá felrakni.
  • vax #59
    1991-92 környékén ahol dolgoztam vettek egy CD irót. Akkora volt mint egy hagyományos hi-fi-s cd lejátszó. Philips volt ha jól emlékszem a márkája. 1x irta a lemezek. Baromi nehézkesen és sokat hibázott. Ennek ellenére nagyon nehéz volt hozzájutni az ára 1,2-1,5 millió Ft volt a kilencvenes évek elején. Ezért a pénzért akkor egy 60-70 nm-es lakást lehetett venni pesten.
  • vax #58
    Mát több helyen láttam egy rétegű többször irható blu ray lemezeket kis hazánkban. 6-10 eFt küzütt volt az áruk. Legutóbb a MM-ban láttam 7.999,-Ft-ért.
  • Mostly Harmless #57
    hehe... egy lemezre backupolhatnám az egész vinyómat... cool. %}
  • BobaFett #56
    A pio első "házi" dvd írója a pio A03 195.000 ft-ról indult (már nemtom hogy netto vagy brutto ennyi), de énis a 130 körüli áron vettem meg anno :)

    Szóval ez sem lesz ólcsó, amíg nem várjuk ki :)
  • Indigo #55
    Ti a Mini CD-ről beszéltek :) Ilyenem nekem is van:

    Még rá is van írva, hogy Mini CD-R. És bizonyára ez kavart be titeket, a Mini Disk-ről (MD) pedig valószínűleg még soha nem is hallottatok. Márpedig akkor nézzetek utána, ellenkező esetben képzavarban maradtok. Wikipediában találtok róla olvasnivalót, meg képeket is hogy néz ki egy lejátszó és maga a lemez.

    Az MD egyébként magnetooptikai lemez, egyik oldalról lézerrel felmelegítik a mágneses réteget, másik oldalról pedig mágnesezik. És nem a lézer írja rá a lemezre az adatokat(!), hanem mágnesezéssel alakítják ki a lemezen.
  • pgergo #54
    Van a MiniCD, ami egy sima CD, csak körbevágták, így kisebb, kevesebb fér rá, de cserébe viccesen néz ki, te ilyet hasnyáltál, ehhez van kis vályat a CD-+hajtó tálcáján, meg van a minidisc, ami (mint már leírták előttem), Sony szabvány, arra találták ki, hogy jó minőségben tároljon zenét (ATRAC-3-ban), könnyű legyen írni, meg legyen kicsi. Drága lett, nem terjedt el. Helyes kis tokban van, szóval még máshogy is néz ki.
  • Balumann #53
    Na most akkor hogy van ez a minidisc? Én is úgy tudtam hogy az a kis lemez (kisebb átmérőjű, és kevesebb fér rá), és minden cd-dvd olvasó letuja játszani (legalábbis én még nem láttam olyat amin nincs ilyen kis bemélyedés neki). Én nekem volt, gond nélkül írni is tudtam rá, meg olvasni :/ Előző cd írómmal meg a mostani dvd írómmal is.
    De akkor ez nem minidisc?
  • bardocz #52
    és ez akkor lesz ajd igazán funny amikor kiderül hogy nem újraírhatók a lemezek és egy 200 gigás lemezt 3 hétig írsz^^ xD