Gábor Zoltán

Hogyan fotózzunk - digitális utómunkálatok I.

A legtöbben meg vannak elégedve a fényképezőgépükből kikerülő nyers fotókkal. Sokan nem mernek vágni abból a rengeteg megapixelből, amiért oly sok pénzt szurkoltak le. Pedig ha szeretnénk a fotóinkból többet kihozni, akkor bizony utómunkálatokra lesz szükség.

Manapság már pár perces, képmanipuláló szoftveres munkával drasztikusan tudunk javítani digitális fotóinkon, a határ csak a csillagos ég és a jó ízlés. Vannak olyan munkafázisok, melyeket egyáltalán nem kötelező elvégezni, és vannak olyanok is amelyeket szinte minden fotónál érdemes megcsinálni ha jobb, szebb, a valóságot jobban tükröző (vagy éppen elferdítő) képeket szeretnénk. Az alábbi cikk az egyik legelterjedtebb fotómanipuláló programmal való utómunkába nyújt betekintést, azaz a Photoshop alapszintű használatát ismertetjük.

Alapok

A digitális fényképeket is elő lehet úgy hívni, mint az analóg technikával készült fotókat, csak más a metódus. Vannak kifejezetten olyan fotó formátumok, melyeket önmagukban nem is nevezhetünk képfájlnak, hiszen csak egy editáló programmal készíthetünk belőlük jpeg vagy másmilyen képállományt. Ezt a formátumot RAW formátumnak nevezzük. Hatalmas előnye a jpeg képekhez képest, hogy sokkal nagyobb dinamikatartományt képes eltárolni, az utómunkával akár +/- 2 fényértéknyi expozíciókorrekciót tudunk végezni adatvesztés nélkül. Legnagyobb hátránya, hogy jóval nagyobb egy ilyen fájl mérete mint jpeg társaié, akár 10MB is lehet.

A jpeg képeknél ilyen megoldással nem élhetünk, de apróbb korrekciókat, módosításokat még ez a formátum is elbír egy bizonyos határon belül. Mivel a kompakt gépek legnagyobb része a végfelhasználói célcsoportnak készül, így azokkal a gépekkel készített fotók már átesnek egy - a gép saját szoftverével történő - retusálási folyamaton. Magyarán a kompakt gépek maguk élesítik, szaturálják, kontrasztosítják, zajszűrik fotóinkat még a számítógépre mentés előtt. Ez egyrészt nagyon kényelmes, mert ezekkel a képekkel vajmi kevés dolgunk akad, viszont ezzel a megoldással a gyártók elveszik a felhasználóktól azt a lehetőséget, hogy maguk "hívják elő" digitális fotóikat (persze nyilván a célcsoportnak erre semmi szüksége).

A Photoshop (továbbiakban PS) egy nagyszerű program, de igazi tudását csak értő kezek alatt mutatja meg. A hozzáértést pedig csak hónapok, sőt évek kemény munkájával lehet elsajátítani, de az alapokat mindenki egyszerűen meg tudja tanulni. Rengeteg fotót láttam az interneten, melyek alapvető utómunkával jó vagy tűrhető fotókká avanzsálhatók. A legtöbbnek ferde a horizontja, oda nem illő képelemek vannak rajtuk, nincs kontraszt, alul vagy felül vannak exponálva, rossz a fehéregyensúly stb. Ezeken 5-10 perces szerkesztéssel könnyen javíthatunk. Lássuk, hogyan fogjunk hozzá fotóink alapvető utómunkálatához!

Levels - Szintek

A fotók megnyitásakor az első utunk a Levels (Edit/Adjustments/Levels) menüponthoz vezessen. Itt egy hisztogramot fogunk látni, ami a fotónk árnyalatelosztását mutatja. Bal szélen a sötét, középen a középtónusú, jobb szélen a világos részeket láthatjuk. Egy fotó általában akkor van helyesen exponálva, ha a hisztogram egyik végponttól a másikig tart. Ha az egyik oldalon a görbe nem ér végig, azaz már nincs hasznos adat, akkor a képünk egyes részei alul vagy fölül vannak exponálva (ki -illetve beégett, azaz teljesen fehér vagy teljesen fekete részeket látunk a képen).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ilyenkor azt tehetjük, hogy a problémás oldalon lévő háromszög csúszkákat megfogjuk, és addig húzzuk a görbe felé, míg a hasznos adatot tartalmazó részekhez érünk. Ezt mindenki saját szájíze szerint végezheti, de rábízhatjuk a programra is a munkát, az esetek nagy részében helyesen végzi a dolgát. Ilyenkor az Auto Levels menüpontot használjuk. Azonban vigyázzunk, ha túlzottan elrontottunk egy fotót, a Levels nem képes minden esetet korrigálni. Egy bizonyos szint felett már nagyon megnő a képzaj, így csak módjával korrigáljuk a képeket. Ha az eredménnyel még nem vagyunk megelégedve, akkor a középső háromszög tologatásával a középtónusok behangolásával finomíthatunk fotónkon.

Horizont és vágás

A következő lépés lehet a fotó helyes horizontjának beállítása. Ezt többféleképen végezhetjük, de mindkét lépéshez előbb ki kell jelölnünk a Rectangular Marquee Tool segítségével az egész fotót. Ezután vagy átkattintunk a Move Toolra és a felső sorban kipipáljuk a Show Transform Controls négyzetet, vagy kijelölés után az Edit/Free transform menüpontot használva forgathatunk a fotónkon a megfelelő irányba addig, míg helyes nem lesz a horizont.

Miután ezzel megvagyunk, figyeljük meg jól képünket. Nézzük meg van-e rajta olyan képrészlet, ami ront az összhatáson, nem illik oda, netán véletlenül került rá a felvételre. Lehet ez egy belógó faág, egy magasfeszültségű vezeték, vagy egy bámészkodó turista. Ilyenkor ne féltsük azt a rengeteg megapixelt, nyugodtan vágjuk le fotónkról az oda nem illő részeket, hiszen a mai csúcsgépekkel még így is marad rengeteg hasznos képpontunk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
A ferde alapképet nem csak vízszintbe hoztuk, hanem az eredeti képarány helyett 2:3-as képarányúra vágtuk

Nem árt, ha tartjuk magunkat a fotó eredeti képarányához, vagy netán valami elterjedt képarányt használunk (pl. a 35mm-es film oldalaránya 3:2, de használhatunk 4:3, vagy 1:1 képarányokat is, illetve ezek fordítottját). Ha később szeretnénk előhívni fotóinkat, mindenképpen ajánlott a 3:2 képarány tartása. Ezt úgy tudjuk beállítani, ha a Rectangular Marquee Tool-ra kattintva a felső sorban látható Style menüben kiválasztjuk a Fixed Aspect Ratio menüpontot, és itt beírhatjuk a kívánt oldalarányokat.

A másik lehetőség fotóink vágására a konkrétan erre a célra való Crop tool használata, amit a szerkesztő táblán találunk. Ezt kiválasztva kijelölhetjük a fotón a kívánt képkivágást. Ehhez segítséget nyújt a program, a nem használt képrészek sötétítésével. Miután megtaláltuk a helyes képkivágást, dupla kattintással végezhetjük el a műveletet. Természetesen ezzel az eszközzel is van lehetőségünk a felső sorban a képarány beállítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wiz4rd #29
    Tényleg nem tudom, hogy mire veritek a nyálatokat. Igenis van abban valami, hogy minek fordítsák le a programokat, amikor a fél ország warezolva meg crackelve használja? Te lemosnád más autóját ingyen?
  • Ize #28
    Es aki meg azt akrja hogy a Gimp ugy nezzen ki mint a PS annek erdemes megnezni a GimpShop-ot: http://www.gimpshop.net/
  • RangeR #27
    Osszuk az észt meg a bölcseletet? Hová is akarsz te elhelyezkedni 30 évesen? Tehát eddig nem kellettél sehová mert alkalmatlan vagy ezek szerint? Akkor tanulgass kis angolkát még és helyezkedj, csak ne a közelembe!
  • Cat #26
    Tessék, vedd meg magyarul:

    Photoshop CS2 könyv
  • Blasta #25
    Így van. Mire megyünk a nagymúltú, szinte megtanulhatatlan, mások által beszélhetetlennek titulált naaagy magyar nyelvvel? Semmire.
    Ki lehet törölni vele.
  • Blasta #24
    Nem tudom mit kell ezen problémázni.
    Manapság akárhol szeretnél elhelyezkedni, alap az angolnyelv. Aki nem tudja, hátrányba kerül.

    Amúgy meg ez a baj a magyar néppel, ez megy: csinálják meg MÁSOK, fordítsák le MÁSOK, tanuljanak meg magyarul MÁSOK, nehogy már mi tegyünk keresztbe bármit, hogy felzárkózzunk a világ haladó országaihoz... Pénz nincs megvenni az eredeti progikat, de sírunk ha valami nem beszél magyarul... Korrekt.
  • aDannyBoy #23
    Van magyar PS, van magyar PS biblia, meg csomó könyv, legtöbb felhasználói progi elkészül magyarul is, még winamphoz is van magyar nyelvi csomag.

    Nem tudom miért várjátok el, hogy egy olyan nyelvre lefordítsanak dolgokat, amit össz. 10-15 millióan beszélnek és ráadásul egy olyan ország hivatalos nyelve, ahol a legtöbben warezolnak, tehát még bevétel sem keletkezik túl sok. Nem hiszem, hogy kétszer kéne mondani a fejlesztőknek/kiadóknak hogy lokalizáljanak ide is, ha mindenki szakkönyvek tömkelegét venné és a programokat, szolgáltatásokat tömegesen venné igénybe. Az angol meg egy jó nyelv, könnyű megtanulni középszinten, ezért sok különböző "ősi" nyelvet beszélőt összeköthet.
  • elbalazs #22
    Hegyikecskének igaza van!Nem értitek, hogy mire megy ki a buli?Mindent angolul eröltetnek,nem véletlenül mondta Demján Sándor,hogy itt 30 év múlva már senki sem beszél magyarul!A programokat a világ minden nyelvére lefordítják,kivéve a magyart!Mintha direkt csinálnák!Nem vagyunk bűnösök,mert egy ősi nyelvet használunk,legyünk büszkék rá!Mi nagyjából azt írjuk amit mondunk,de azok a nagyképű nyugatiak még arra sem képesek az innen-onnan, szedett-vedett nyelvükkel!
    Mit gondoltok mi az EU.egyik célja?A népek nemzeti öntudatának eltörlése,és az
    egységes nyelv, az angol kötelezővé tétele!És ha majd valaki más nyelven szólal meg,úgy jár , mint a magyarok Szlovákiában!Hát így nyugodjatok bele,hogy a progik nyelve az angol.
  • saco #21
    Visszavonva :)
  • saco #20
    Digiretuson nektek megy a ps tippek cikkjei ? Nekem nem jön be semmi :(