Berta Sándor

Feltörhető a Microsoft má­so­lás­vé­del­me

A FairUse4WM nevű program alkotója szerint alkalmazása képes kijátszani a Microsoft multimédiás fájljainak másolásvédelmét, ezáltal eltávolíthatók a korlátozások a letöltött zeneszámokról.

A program alkotója a Doom9.org nevű oldalon kijelentette: a szoftver nem azért készült, hogy bárki bármelyik multimédiás fájl másolásvédelmét kijátszhassa, hanem azért, hogy - amint azt a neve is mutatja - a fájlok fair használatát lehetővé tegye. Maga az alkalmazás egyébként csak egy grafikus felhasználói felület a drmdbg nevű programhoz. A FairUse4WM lehetővé teszi, hogy bárki olyan készülékeken is lejátszhassa a Microsoft másolásvédett multimédiás anyagait, például a WMA formátumú fájlokat amelyek alapból nem lennének képesek erre, vagyis nem támogatják a Windows DRM 10 vagy DRM 11 rendszereket. Hogy melyek ezek a készülékek, az jól látható abból, hogy nem rendelkeznek PlaysForSure-minősítéssel és logóval.

Az eszköz arra is felhasználható, hogy nem csak a saját magunk, de bárki más által megvásárolt zeneszámokat vagy videoklipeket is megszabadítsa a másolásvédelemtől. Azt azonban a program kifejlesztője leszögezte, hogy a felhasználóknak mindenképpen rendelkezniük kell érvényes licenccel, a lényeg ugyanis csak és kizárólag a fájlok hordozhatóságán van és nem a terjesztésen.

A megoldás felhasználható a Napster To Go szolgáltatás kijátszására is. Ennél bárki tetszőleges számú zeneszámot tölthet le, ám azok csak addig hallgathatók meg, amíg az illető fizeti a meghatározott havidíjat, utána viszont már nem. Nos, a FairUse4WM ezt a korlátozást oldja fel, méghozzá olyan sikeresen, hogy a fájlok gyakorlatilag egy Macintoshon is lejátszhatók voltak. Érintett a Yahoo zenei szolgáltatása is. A feltört dalokat bárki kedve szerint konvertálhatta, átmásolhatta és lejátszhatta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nusy #99
    Megbeszéltük!
  • wanek #98
    Üdv Nusy!

    Háát! Nem hiszem, hogy alaposan mellélőttem volna. Talán még kicsit sem.

    Én mindig mindent úgy csinálok, ahogy nekem jólesik.

    Ha én mindenkinek pénzt adnék, aki engem szórakoztat, akkor éhenhalnék. Így inkább nem adok senkinek, és életben maradok :)

    A leszarás kölcsönös, Nünüke :)

    Pá,

    wanek
  • Nusy #97
    Üdv wanek!

    Háát Te alaposan mellélõttél... olvass vissza picit. Javasoltam, hogy csináld azt amit én? Ugyanmá...

    Csináld ahogy jólesik.

    S csak hogy tisztán láss: én adok pénzt annak aki szórakoztat. De csak annak próbálok és nem a jogvédõ/kiadó/gipszjakab emberkéknek.

    A többit leszarom. No meg azt is amit gondolsz, hogy ki vagyok, Watson... :)

    Pá,

    Nusy
  • wanek #96
    "A lopásról, mint elvi kérdésről írtam, ilyen tekintetben nem tettem különbséget másolás és fizikai lopás között" - ez elég nagy hiba, mert rettenetesen nagy különbség van a kettő között. Bölcsészként próbálj meg pontosabban fogalmazni. Elvégre (csak a példa kedvéért) nem azt mondjuk, hogy megeszem a tejet, vagy megiszom a grillcsirkét, pedig mindkettő a táplálkozás folyamatával kerül a gyomrunkba.

    A netről nem lehet letölteni a kereskedelmi forgalom megvásárolható eredeti zenéket és filmeket tokostul, matricástul, mindenestül, csak a lényeget, azt is csak a legritkább esetben eredeti (nem tovább tömörített) formátumban.
  • Morden23 #95
    Először is, mosakszik a halál. De nem kell olyat is belelátni a mondandómba, ami nincsen ott.

    A lopásról, mint elvi kérdésről írtam, ilyen tekintetben nem tettem különbséget másolás és fizikai lopás között, nem pedig a folyamatra reflektáltam.

    ÉS abszolút nem arra gondoltam, hogy mindeni fizessen, mint a kiskatona, hanem arra a folyamatra, amikor előbb-utóbb mindenki kezdi elhinni, hogy minden "jutifalat", ami neten fenn lehet.

    A többi részével pedig egyetértek, amit mondasz, már ami a DRM-problémát érinti.

    Ennyi, és nem több, de nem is akart több lenni.
  • wanek #94
    Írtál te mást is, ráadásul egészen nagy vehemenciával, nem kell mosakodni. Remélhetőleg a lopást nem hozod elő ismét egy másik topicban, mint ahogy azt eddig is tetted.
    Az emberek egyik jellemző tulajdonsága, hogy amit ingyen megkaphat, azért hülye lenne fizetni. Természetesen törvényes dolgokra gondoltam. Az már más kérdés, hogy a nem etikus törvényeket én pl. a magam számára nem tartom betartandónak. Ilyenek pl. azok a törvények is, amiket bizonyos érdekcsoportok erőltettek rá a törvényalkotókra a saját tisztességtelen hasznuk biztosítására. Ebbe a csoportba tartoznak a kiadók, a bankok, a biztosítók, és még sorolhatnám.
    Tömörített zenéért (MP3, WMA, stb.) szerintem hülye, aki fizet, nem ugyanaz a minőség. Ha már minden áron fizetni akar, akkor vegye meg az eredeti CD-t. Az már más kérdés, hogy a CD nem éri meg az árát, és a rajta található zenék nagyobb része csak töltelékanyag, hulladék, amit az ember szívesen nélkülözne.
    A filmek tekintetében is hasonló a helyzet. DivX/XviD formátumért hülye, aki fizet, nem ugyanaz a minőség. Inkább vegye meg eredeti DVD-n, ha már mindenáron fizetni akar).
    A DRM-mel ellátott zenéket (WMA) és filmeket (WMV) én egyenesen betiltanám. Gyenge minőséget kínál közel az eredetivel azonos pénzért, ráadásul korlátozott felhasználhatósággal párosítva. Ez a felhasználók szándékos becsapása. Erre persze lehetne mondani azt, hogy "a hülye ember haljon meg", vagy "a tanulópénzt meg kell fizetni", de azért is vannak törvények, hogy ilyesmi elvileg ne fordulhasson elő. A rossz törvényeket pedig szabotálni kell.
  • azirafael #93
    Éppen, hogy a médiagecik követnek el jogsértést, amikor engem, mint a saját kópiám tulajdonosát meggátolnak abban, hogy szabadon rendelkezhessek a megvásárolt tulajdonommal.
  • azirafael #92
    LOPÁS az amikor leforgatsz egy angol Robin Hood sorozatot sok millió font költségen és valaki elviszi a kópiákat, meg minden szirszart a stúdióbol és csak akkor hajlandó visszaadni, ha fizetsz 1 millió fontot...

    Szóval szerintem a lopás alapfeltétele, hogy tulajdonosnak megszünjön a birtok joga a dolgon és többet ne rendelkezhessen vele... namost a médiagecik továbbra is terjesztik a filmjeiket, zenéiket és csinálnak jósok száz millát belőle... ne mondja senki, hogy ellopták tőlük...
  • turul16 #91
    Jogdij sem a zenekarhoz megy közvetlenül. A kiadó kapja, és ő ad belöle a zenészeknek némi aprót.

    Gyártás nincs 300HUF szerintem, inkább 100HUF közeli.
  • Lobster #90
    Amikor a fényképezőm memókártyájának árában benne van a jogdíj (vajon kinek a jogán terhelik a saját privát fotóimat?) nem is beszélve a mindenféle írható digitális adathordozóról (és egyre több cucc esik ilyen kategóriába, lásd pl asztali dvdírók vincsije) addig ne fárasszanak a hülye jogvédők a dumájukkal.
    Egyébként van sacc féltucat olyan szgépes játék amit meg akarok venni eredetiben (pedig megvan warezben) mert egyszerűen megéri a pénzét. Csak egy dolog miatt húzom-halogatom, TUDOM hogy mennyi megy a játékfejlesztőknek, és mennyi a vérüket szívó kiadóknak. Igen jópár évet dolgoztam mint szoftverfejlesztő, és néhány kiadót megjárt a cég az idő alatt... Ezért örülök az olyan kezdeményezéskenek mint a STEAM. Nem csoda hogy a vivendi be is hisztizett anno érte. Nem tudta azt a nyereséget is lefölözni. Hajrá VALVE! (megjegyzem pont emiatt a Half-Life volt az első nem warez játékom)