Gyurkity Péter

Jön a Google irodai csomagja

A keresőcég mindenáron szeretne betörni az üzleti szegmensbe: a meglévő szoftvereket tömörítő csomagjuk egyelőre a kommunikációban és az alapvető feladatokban segít, de gyorsan kibővülhet.

A Google a webszolgáltatások növekvő népszerűségét igyekszik meglovagolni, ezért Google Apps for Your Domain névre hallgató csomagjában már meglévő szoftvereit egyesíti, kifejezetten a vállalatoknak, irodai munkára ajánlva azt. A Windows Live nyomán a Google Apps is a kommunikációban és az alapvető feladatokban hivatott megkönnyíteni az alkalmazottak munkáját, elsőként ingyenes, később pedig akár fizetős, prémium változatban is.

A csomagban egyelőre a már jól ismert szolgáltatások kaptak helyet, mint a Gmail, a Google Talk, a Google Calendar, valamint a Page Creator, amely a webdizájnért, publikálásért felelős. A cég oly módon igyekszik megkönnyíteni ügyfelei dolgát, hogy mindezt webszolgáltatások formájában, egyénire szabott oldalakon keresztül teszi elérhetővé, tehát a vállalatoknak nem kell az egyes alkalmazások telepítésével és karbantartásával bajlódniuk. A levelezéshez 2 GB tárhely, a csomaghoz pedig online ügyfélközpont járul, a bétateszt során feliratkozó vállalatok, szervezetek pedig megkerülhetik a fizetési kötelezettségeket, és a jövőben is bármikor ingyen vehetik igénybe a szolgáltatást.

A csomag egyértelműen a Windows Live szolgáltatásokra hajaz, igaz, az ötlet elsőként a keresőcég oldaláról merült fel. A Microsoft éppen ezt a szelet igyekszik kifogni a Google vitorlájából, és ebben a Vista is könnyebbséget jelenthet, hiszen az új operációs rendszerben könnyű és egyszerű módon jelezhetik a felhasználóknak, hogy mely alkalmazásokat illendő azonnal beszerezniük. A két cég várhatóan ennél is tovább megy, és online tárhelyet kínálnak majd az internetezőknek, amelyet azok saját kapacitásuk kibővítésére használhatnak fel. Az sem lenne túl meglepő, ha a Google Apps jelenleg még szegényes kínálata hamarosan a Writely szövegszerkesztővel, valamint a Spreadsheets táblázatkezelővel bővülne, hiszen ezek már készen állnak, ás ily módon máris egy teljes irodai csomag jönne létre.

A Google Apps a cég közleménye szerint világszerte elérhető, az egyetlen megkötés, hogy az adminisztrátori felület kizárólag angol nyelven kommunikál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Griphons #6
    Ha a Google így halad, hamarosan nem telepítem az office-t a gépemre, mert minek :)
  • GHost82 #5
    "A csomag egyértelműen a Windows Live szolgáltatásokra hajaz, igaz, az ötlet elsőként a keresőcég oldaláról merült fel."

    Akkor végülis ki hajaz kire, mert ez így simán önellentmondás.
  • kow83 #4
    Nem sokat szaroztak, hogy mi legyen az alkönyvtár neve :):):)
  • fflx #3
    Azert azt igy kijelenteni, hogy a Writely "keszen all" azert elegge eros kijelentes, hiszen meg maga a gugli is csak ovatosan fogalmazva beta-nak titulalja. (es egyebkent meg nagyon is az, tessek csak kiprobalni)
  • lazly #2
    Ki kezdett eloszor online szolgaltatasokat? microsoft mar megint nagyot akar harapni valami olyasmibol, amihez talan nem ert... ha google writlyt fejleszti, abbol rossz nemlehet. En biztos atterek. Pa
  • peteragoston #1
    "A csomag egyértelműen a Windows Live szolgáltatásokra hajaz" :)